Denník N

Fico chystá na migrantov plot ako v Iraku, kritizujú ho osobnosti aj eurosocialisti (+ foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Robert Fico hrozí pár dní pred voľbami zabarikádovaním hraníc s Maďarskom a s Rakúskom.

Slovensko-rakúske pohraničie, rok 2016. Z kontajnera, ktorý ťahá nákladiak, vypadávajú kusy asi dvojmetrového oceľového plota prikrytého zelenou látkou. Na hornej časti chýba už iba žiletkový drôt, dnu zase piesok na vystuženie, ten dodajú neskôr.

Toto je zatiaľ iba cvičenie, no Robert Fico sa zapíše ako premiér, ktorý ako prvý po páde železnej opony a od vstupu do schengenu hrozil zabarikádovaním hraníc.

Takéto ploty stavajú v Iraku na ochranu vojenských základní, chválil plot minister vnútra Robert Kaliňák. Dodávateľ hovorí aj o Afganistane. Kúpili ho niekoľko kilometrov za takmer milión eur.

Stredajšia policajná akcia patrí do série predvolebných cvičení proti utečencom v rámci volebného hesla Smeru „Chránime Slovensko“. Fico tvrdí, že je pripravený plotom chrániť hranice s Rakúskom či s Maďarskom.

Video: Toto je plot za milión eur, ktorý kúpila vláda proti utečencom
autor: Matej Dugovič, Martina Pažitková

„Dá sa očakávať, že ak nedôjde k vylepšeniu na vonkajšej hranici schengenu, čo sa nedá očakávať v najbližších týždňoch, môžeme čoskoro rátať s tým, že ďalšie krajiny budú prijímať jednostranné opatrenia,“ hovoril Fico potom, ako si pozrel plot a cvičenie policajtov.

Pribudnú ploty?

Utečenecká vlna nezoslabla ani v novom roku a do Grécka prišlo od januára viac než 110-tisíc migrantov. Keďže celoeurópske riešenie krízy je stále v nedohľadne, viaceré európske krajiny sprísnili kontroly na hraniciach a čoraz častejšie hovoria o stavaní plotov. Fico sa obáva migrantov, ktorí by zostali stáť na slovinsko-rakúskych hraniciach.

Rakúsko sa rozhodlo prijímať maximálne 80 migrantov za deň a zároveň plánuje rozšíriť svoj plot na rakúsko-slovinskej hranici. Keďže sa Rakúšania obávajú, že migranti by začali prichádzať z Talianska, plánujú postaviť plot aj na tejto hranici. Čelia preto ostrej kritike Nemecka i Grécka aj Európskej komisie.

„Uvedomujeme si, že Rakúsko už prijalo 100-tisíc utečencov. Svojou novou azylovou politikou sa však teraz približuje viac ku krajinám V4,“ povedal grécky minister pre migráciu Yiannis Mouzalas a odkázal tak na stretnutie Vyšehradskej štvorky, ktorá minulý týždeň na samite rokovala o uzatvorení grécko-macedónskej hranice.

Tento „plán B“, ako ho lídri V4 nazvali, by mal katastrofické následky pre utečencov: desaťtisíce migrantov by uviazli v Grécku – v krajine, ktorú mnohé štáty dlhodobo kritizujú za jej prístup k utečencom a nedostatočné chránenie svojich hraníc.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Iba na časti hranice

Plot nemá byť po celej dĺžke hraníc s Rakúskom a Maďarskom, ale iba na kritických úsekoch zelenej hranice, kde netečie rieka. Naša suchá hranica s Rakúskom je dlhá takmer 30 kilometrov, s Maďarskom je to skoro 316 kilometrov.

„Migranti nikdy nejdú v rojnici dlhej tisíc kilometrov, ale majú svoje trasy. Navádzacia bariéra ich má dostať tam, kde potrebujeme,“ vraví minister vnútra Robert Kaliňák.

Ploty však nie sú také efektívne, ako si mnohí politici myslia. Dôkazom je Maďarsko, ktoré ako prvé postavilo plot na svojej hranici so Srbskom a na istý čas sa mu podarilo utečencov zastaviť. Maďarská polícia však nedávno informovala, že sa mnohým podarí plot preliezť alebo ho prestrihnúť.

Ešte pred rokom vystupoval v médiách iný Fico aj Kaliňák. Voľby boli ďaleko a ich vyjadrenia iné. Po samite v Bruseli začiatkom minulého roka Fico tvrdo odmieta kontroly vnútri schengenu a obmedzenie voľného pohybu osôb. Kaliňák zase hovoril, že voľný pohyb v Únii patrí k jej základným pilierom a zavedenie vnútorných kontrol by znamenalo rozpad Únie.

Kaliňák teraz tvrdí, že vnútorná kontrola je iba na hraničných priechodoch, a toto nie je plot, ale mobilná bariéra, ktorá sa rozloží a zloží podľa aktuálnych rizík na niekoľko hodín a dní podľa tlaku na zelenú hranicu.

Video: Stavanie plota, ako ho zo vzduchu nakrútilo ministerstvo vnútra

Osobnosti sú proti

Proti bariéram na hraniciach sa postavilo 50 osobností, ktoré vyzývajú ostatné strany, aby jasne vyjadrili svoj postoj k „bezprecedentnému návrhu Roberta Fica, ktorý môže zásadne ovplyvniť existenciu Slovenska po marcových voľbách a vytesniť Slovensko za hranice slobodného sveta“.

Pod výzvu sa podpísali napríklad sociológ Fedor Gál, psychológ Anton Heretik, spisovateľ Tomáš Janovic, kazateľ Daniel Pastirčák, herečka Zuzana Fialová, speváčka Lucia Piussi či spisovateľ Milan Šútovec.

„Tento krok politika, ktorý si dodnes nevšimol november 1989, je založený na absurdnej a hysterickej predstave, že z Rakúska hrozí Slovensku ‚obrovský migračný tlak‘. Jeho uskutočnenie by znamenalo návrat k ostnatým drôtom, ktoré nás delili na Východ a na Západ, a faktické obnovenie železnej opony,“ vravia osobnosti.

Kaliňák vraví, že si ich výzvu nevšimol. „Povinnosť zo zákona je zabrániť nelegálnej migrácii a nebudem porušovať zákon len preto, že si to želá 50 osobností.“ Prečo však cvičenie tesne pred voľbami? Nelegálna migrácia si voľby nevyberá, odpovedá Kaliňák.

Swoboda: Veď na Slovensku utečenci nie sú

Europoslanec a rakúsky politik Hannes Swoboda označil Ficove plány za šialené, myslí si, že by nemal patriť medzi európskych socialistov.

„Stavať ploty na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom? A prečo? Geograficky to nedáva žiaden zmysel, žiadni utečenci na Slovensku nie sú.  V EÚ sa nedá myslieť iba na nacionálnej úrovni, to by sme sa ho mohli rovno spýtať, či nechce z Európskej únie odísť.“

Rakúske ministerstvo vnútra sa k Ficovi odmietlo vyjadriť. Starosta pohraničného Wolfstahlu Gerhard Schödinger nevidí zmysel, prečo by Slovensko malo stavať ploty a kontrolovať svoje hranice.

„Prečo? Stačí sa pozrieť na mapu a je jasné, že cez Slovensko utečenci neprúdia, žiadni tam totiž nie sú.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Len kúsok za slovenskou hranicou žijú v rakúskych mestách a dedinách stovky Slovákov, z ktorých mnohí dochádzajú za prácou do Bratislavy. Slovenka Lucia Gallo s manželom žijú v Gattendorfe, no pracujú v Bratislave.

„Ak by sa kontroly na rakúsko-slovenskej hranici obnovili, museli by sme dopredu rátať s kolónami a zdržaním a zrátať si to tak, aby sme sa do práce dostali načas,“ povedala.

Prácu by aj tak nezmenila, no predvolebný populizmus by jej nezmyselne znepríjemnil život. „Ide najmä o emočnú stránku – žijeme v EÚ, kde platí sloboda pohybu osôb.“

Ploty môžu Schengen ohroziť

Riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák hovorí, že bariéry môžu schengen ohroziť.

Mám problém s tým prístupom. Keď začne každý stavať bariéry, tak schengen to ohrozí, a aj symbolicky to nie je riešenie. „Nemyslím si, že to vedie k niečomu dobrému. Je to opäť len predvolebná záležitosť a strašenie niečím, čo neexistuje.“ Ak sa k tomu pridá viac štátov, hystéria sa zvýši.

„Sme životne závislí od toho, aby schengen prežil. Namiesto toho, aby sme pracovali na symbolickej demontáži schengenu, by sme mali pracovať na tom, aby schengen prežil.“

Šéf Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Marián Majer bariéry na hraniciach odmieta. Zatiaľ podľa neho reálna hrozba neexistuje a bariéry by mali aj veľmi negatívny symbolický význam.

„Špeciálne medzi Slovenskom a Rakúskom, kde bola desaťročia železná opona a po 25 rokoch by to bolo akési znovuobnovenie čias spred roka 89. Toto je medzi takými susedmi ako Slovensko a Rakúsko absolútne neprijateľné. Aj napriek potenciálnym rizikám.“

Majer hovorí, že aby to dávalo zmysel, bariéry by museli byť na vonkajšej hranici schengenu, aké postavilo napríklad Maďarsko. Museli by byť navyše po celej dĺžke hranice a aj s dôslednou kontrolou policajtmi či vojakmi. „Postaviť takýto plot v rámci EÚ je koniec myšlienky voľného pohybu osôb a tovarov. Je to scestné.“

Majer vraví, že po voľbách táto myšlienka pôjde do zabudnutia, teraz sa iba snaží za každú cenu držať tému migrantov, čo sa mu popri iných témach v jeho neprospech veľmi nedarí. „Preto prichádza s takýmito šokujúcimi nápadmi.“

Opozícia: Je to predvolebné divadlo

Opoziční politici vidia v policajnom cvičení skôr predvolebné divadlo a strašenie.

Ľubomír Galko z SaS hovorí, že ide o predvolebný folklór premiéra, ktorý pokračuje v strašení ľudí. „Musíme to vydržať ešte 11 dní a potom ho treba vymeniť a robiť len opatrenia, ktoré sú potrebné.“

Most-Híd proti cvičeniu s bariérami nenamieta, no účasť premiéra a ministra vnútra je podľa nich kampaňou Smeru v zmysle sloganu „Chránime Slovensko“ ako ozajstným cvičením.

SMK tvrdí, že Maďarsko na svoje územie migrantov nepustí, preto sú tam zbytočné bariéry, no pri Rakúsku treba počkať na vývin situácie. „Ako krajné riešenie môže byť postavenie bariéry na slovensko-rakúskej hranici.“

Šéf Siete Radoslav Procházka vidí cvičenie pred voľbami ako divadlo. Fico podľa KDH straší a múry nie sú potrebné. SNS sa k cvičeniu odmietla vyjadriť.

Fotogaléria nového plota

Foto N - Tomáš Benedikovič
Policajti stavajú navádzacie zábrany pri novom plote. Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Na hranicu prišli policajti aj s obrneným transportérom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Plot rýchlo postavia ťahačom, konštrukciu naplnia pieskom alebo zemou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Plot rýchlo postavia ťahačom, konštrukciu naplnia pieskom alebo zemou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ťažký týždeň Roberta Fica. Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie