Denník N

Protestujúce sestry vyzývajú Pašku, aby si vstúpil do svedomia a prestal šíriť zlo

Sestry prišli pred Paškov dom v Košiciach. Mnohé sa po stiahnutí výpovedí nemohli vrátiť na svoje pracovné pozície. Podľa nich ide o jeho pomstu za upozorňovanie na problémy v zdravotníctve.

Zdravotné sestry z Košíc a Prešova pred domom Pavla Pašku žiadali, aby sa im nemstil za to, že sa odvážili zdvihnúť hlavu a upozorniť na problémy zdravotníctva. Paška sa neobjavil, tak mu nakoniec len vhodili list do schránky a odišli preč.

„Všetky cesty vedú do Košíc,“ odpovedala šéfka odborového združenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká na otázku, prečo sa rozhodli prísť protestovať pred dom bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý je podľa nej všeobecne považovaný za hlavu zdravotníckeho biznisu na Slovensku.

Na okraji Mestského parku v Košiciach pred obytným komplexom, kde Paška býva, sa zišla asi stovka protestujúcich. V rukách mali transparenty a bubny. Boli medzi nimi aj zdravotné sestry z Košíc a Prešova, ich príbuzní a sympatizanti ale aj niekoľkí študenti a učitelia košických univerzít.

Nemstite sa za odvahu

„Stojím tu v mene takmer troch stoviek sestier, ktoré dali výpoveď v Prešove, ale aj v mene štyroch sestier, ktoré odmieta prijať späť riaditeľ košickej nemocnice,“ povedala Gabika Nováková z Prešova. Sama seba predstavila ako jednu zo sestier, ktoré skončili na ulici.

„Našimi výpoveďami sme len chceli poukázať na dlhodobú kritickú situáciu v zdravotníctve a tiež na alarmujúci fakt, že ročne zo systému slovenského zdravotníctva odchádza 900 sestier, pretože nevidia perspektívu v ňom zostať,“ povedala ďalej. Dodala, že im ide najmä o to, aby sa vedenie rezortu a riaditelia nemocníc nemstili sestrám za ich odvahu.

„Nepáči sa im, ak niekto povie svoj názor. Ľudia sú nespokojní a takto vyjadrili svoj názor, pretože iný spôsob použiť nemohli. Je mi ľúto, že sa tak správajú k ľuďom, že si nevážia ich prácu,“ uviedla pre Denník N Beáta Čonková.

Čonková je ďalšia zo sestier z prešovskej nemocnice, ktorá dala výpoveď. Ona sa však na rozdiel od niektorých ďalších vrátiť späť nechce dovtedy, kým sa situácia nezlepší.

Ficovo slovo neplatí

„Je to posledné miesto, kde by som sa cítila príjemne,“ vyhlásila Kavecká pred Paškovým domom. Uviedla, že sem prišli preto, aby mu odovzdali otvorený list s požiadavkou, aby predseda vlády Robert Fico splnil sľub, ktorý dal zdravotným sestrám 5. februára tohto roku. Premiér vtedy prisľúbil protestujúcim sestrám, že sa budú môcť vrátiť na svoje pôvodné pracovné pozície „ako keby sa nič nestalo“.

Už o niekoľko dní však podľa Kaveckej z úst riaditeľov nemocníc sestry počuli pravý opak. A podľa jej názoru za to môže niekto, kto skutočne vládne v slovenskom zdravotníctve. Tým mužom má byť práve Pavol Paška. „Nemáme na to žiadne dôkazy, ale všetky indície k tomu smerujú,“ vysvetľovala novinárom.

„Skutočne nerozumieme, čo sa deje v slovenských nemocniciach, pretože sestier niet a napriek tomu sa vytvára ilúzia, že ich je dostatok,“ vyhlásila Kavecká s tým, že „sestry na uprázdnených pracovných miestach sú tam len naoko“. Podľa nej totiž nemajú potrebnú kvalifikáciu a nie sú zapísané ani v registri sestier. „Sestry, ktoré si dovolili zdvihnúť hlavu a poukázať na problémy v zdravotníctve boli akurát potrestané. Vstúpte si do svedomia a prestaňte na Slovensku šíriť zlo,“ vyzvala Kavecká Pašku.

Adresát jej slov sa však neobjavil. Účastníci protestu tak nakoniec len vhodili otvorený list do schránky s nápisom City Park, ku ktorej ich naviedol jeden z miestnych. Okolie strážilo niekoľko príslušníkov mestskej polície. Nemali však dôvod na zásah. Zhromaždenie, ktoré trvalo necelú pol hodinu sa zaobišlo bez incidentov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie