Denník N

Smer zablokoval výbor ku kauze DPH, Kaliňák je v Bruseli

Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR
Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR

Jaroslav Baška zvolal mimoriadny výbor ku kauze DPH na čas, keď minister Kaliňák nemohol prísť. Chýbali aj dvaja poslanci opozície.

Poslanci opozície chceli  na výbore pre obranu a bezpečnosť rokovať o kauze DPH, na ktorú upozornil týždenník Trend. Podvody s DPH mali podľa výpovedí hlavného obvineného Milana Chovanca kryť aj ministri Smeru Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Vyplýva to z odposluchov, v ktorých to Chovancovi hovorí jeho kumpán.

Predseda výboru a trenčiansky župan Jaroslav Baška (Smer) zvolal výbor na čas, kedy je Kaliňák v Bruseli na rokovaní ministrov. Z rokovania sa ospravedlnili viacerí poslanci Smeru, ale aj dvaja opozičný: Gábor Gál (Most-Híd) a Alojz Hlina (na kandidátke KDH). Obaja sú pred voľbami „v teréne“. Výbor tak nebol uznášaniaschopný.

Kaliňák je v Bruseli, poslanci v teréne

Hlina povedal, že zvolanie výboru podpísal, „ale hlboké presvedčenie o tom, že týždeň pred voľbami je primeraný termín na zvolanie výboru nezdieľam“.

Baška hovorí, že Kaliňák má program aj v piatok, v pondelok a v utorok, kedy mohol výbor tiež zvolať. Opozícia žiadala predvolať aj policajného prezidenta Tibora Gašpara. Baška sa rozhodol, že ho nemá zmysel zavolať, keď nemohol prísť Kaliňák a výboru sa zodpovedá iba minister.

„Minister vnútra je hlavný podozrivý v tejto veci,“ povedal o kauze Daniel Lipšic (Nova), ktorý zvolanie výboru inicioval. „Ak Chovanec nehovorí pravdu, prečo nie je stíhaný za krivé obvinenie? Všetky informácie, ktoré vo vyšetrovní uvádzal, ako vratky DPH, bankové prevody sa potvrdili, čiže jeho výpoveď je mimoriadne dôveryhodná.“ Lipšic hovorí, že vyšetrovateľa, ktorý to vyšetroval, z polície vyštvali, lebo vtedajší štátny tajomník ministerstva vnútra Buček naňho podal trestné oznámenie.

V prípadoch ako je kauze poslanca Matoviča podľa Lipšica polícia koná promptne, ale keď sa to týka predstaviteľov Smeru, zlyháva.

Kritizoval aj prokurátorku z Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorá žiadala Chovanca obžalovať v kauze zbitia pracovníka daňového úradu. Po jeho výpovedi o politických špičkách prekvalifikovala prípad z ublíženia na zdraví na vydieranie, za čo sú prísnejšie tresty.

Rôzne interpretácie svedectva

Baška hovorí, že polícia už potvrdila, že podozrenia voči obom ministrom sa nepotvrdili. Odvolal sa aj na svedeckú výpoveď toho, kto ich mená povedal v telefóne, ktorý vypovedal, že si to len vymyslel.

„Nemá čas na politikárčenie a nemieni sa ani podieľať na divadle, ktoré deväť dní pred voľbami mienia hrať niektorí poslanci na čele s tieňovým ministrom vnútra OĽaNO Danielom Lipšicom,“ napísalo tlačové oddelenie Kaliňáka.
Lipšic mohol prípad vyšetriť, keď bol dva roky minister vnútra, odkazuje Kaliňák s tým, že polícia začala prípad riešiť, keď bol prvýkrát ministrom a Milana Ch. obvinili, až keď bol on druhýkrát ministrom. „V troch čiastkových prípadoch podvodov s DPH už vyšetrovateľ vec uzavrel návrhom na podanie obžaloby.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie