Denník N

Šéf strany TIP: My – a Paškovi chlapci? Samé konšpirácie, ale žalovať novinárov nie je vhodné

Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto - strana-tip.sk
Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto – strana-tip.sk

Pravica si odoberá hlasy sama, my s tým nič nemáme, tvrdí Tomáš Hudec.

TOMÁŠ HUDEC sa narodil v roku 1978, vyštudoval prevádzku a ekonomiku leteckej dopravy na Žilinskej univerzite, má za sebou aj pilotný výcvik. Pracoval ako tréner na športovom gymnáziu, bol šéftrénerom alpského lyžovania, v lyžiarskej asociácii sa zaoberal rozdeľovaním dotácií športovcom. Je riaditeľom prevádzky zdravotníckeho zariadenia Edelma a konateľom gastroenterologického centra Sanitstom. Ako predseda vedie do volieb stranu TIP. V rozhovore sa okrem iného dozviete aj:

  • prečo sa ho dotýka, keď stranu spájajú so Smerom
  • prečo bojujú za transparentnosť, hoci na transparentnom účte nič nekonkretizujú
  • prečo nechce povedať, od koho majú úvery
  • prečo vyčíta pravici roztrieštenosť, keď ju sám triešti ďalšou stranou
  • či po neúspešných voľbách nezaniknú

Každému pri pohľade na vaše preferencie asi napadne, prečo kandidujú ľudia, ktorí nemajú šancu.

Keby sme sa riadili výhradne prieskumami, rovno by sme mohli zrušiť voľby. Stranu sme zakladali, lebo sme neboli spokojní so situáciou na Slovensku. Je to demokratické a právo kandidovať má každý.

Neznervózňuje vás, že napriek tomu, koľko ste už investovali do kampane, sa to v prieskumoch neodrazilo?

Vôbec nás to neznervózňuje, stranu sme nezakladali zo zištných dôvodov. Chceli sme prelomiť apatiu, ktorá na Slovensku je, aby ľudia začali mať záujem o veci verejné, aby sa angažovali a zapájali do diania.

Z dvadsiatich ľudí, ktorých som sa vo Veľkom Krtíši pýtal, či vedia menovať aspoň jedného predstaviteľa strany, nik nepoznal vaše meno. Už v roku 2014 ste pritom mali výdavky na reklamu 880-tisíc eur. Podľa mnohých sa to podobá na kampaň 99 percent, ktorá tiež investovala veľké peniaze a dopadla horšie ako Nora Mojsejová.

Treba si uvedomiť, že TIP je hlavne o jej členoch, sympatizantoch a aktivistoch, ktorí ju volia. Že moje meno nie je známe, si veľmi dobre uvedomujem, je to však zapríčinené aj tým, že sme nemali priestor v mienkotvorných médiách.

Od samotného vzniku sme mali doslova pocit embarga. Jediná možnosť, ako sme sa mohli prezentovať, bola na úplnom začiatku, keď sme mali ustanovujúci snem a boli pred nami voľby do Európskeho parlamentu.

Naša práca spočíva najmä v teréne, kde sa prezentujú naši lokálni lídri, takže porovnávať nás so stranou 99 percent, ktorá mala aj mediálny priestor, nemôžete.

Ešte vás vytáčajú narážky na to, že ste Paškovi chlapci a trójsky kôň Smeru?

Už sa nad tým len smejem, ale samozrejme, že sa nás do dotkne, lebo to nie je príjemné. Túto nálepku sa nám snažili dať od nášho vzniku. Najskôr sme boli strana Ivety Radičovej, lebo sme ju vyzvali, aby kandidovala na post prezidentky, potom sme boli béčkom Smeru, neskôr druhými 99 percentami, dokonca nás vraj financujú zbrojári.

Ujalo sa však práve to, čo ste povedali, a mne to pripadá rovnaké, ako keď sa tisíckrát opakovaná lož stane pravdou. Nemali sme mediálny priestor to ani vysvetliť, ani vyvrátiť.

Tí, čo nás poznajú a spolupracujú s nami, však vedia, že sme rovnomerne rozložení po celom Slovensku, že máme viac ako 280 členov a 10-tisíc aktivistov, že sme obsadili 90 percent volebných miestností. Je za nami teda kus poctivej a tvrdej práce.

Skúsme teda konkrétne. Vašou podpredsedníčkou, až kým nenafúkala za volantom, bola Ivana Augustinská. Na ministerstve zdravotníctva získala zákazku za 20-tisíc eur, kde záujemcovia mali na súťaž len tri dni. Jej firma predtým robila kurzy aj pre Medical Group, známu z kauzy piešťanského CT.

Vo všetkých stranách určite nájdete ľudí, ktorí dostali nejakú zákazku alebo prijímali eurofondy. Pani Augustinská momentálne so stranou nemá nič spoločné, opustila ju. Vyjadrovať sa na túto tému je v súčasnosti bezpredmetné, dnes je to história.

Bola to vaša podpredsedníčka, kandidovala aj za europoslankyňu. Keby nenafúkala takmer dve promile, zrejme by v strane bola aktívna.

Ťažko povedať, jednu vec však vieme povedať hneď teraz. V čase, keď sme zakladali stranu, Ivana Augustinská už prepojenia, o ktorých vravíte, nemala.

Ďalšie meno, ktoré vám vyčítajú, je podpredsedníčka strany Jana Vološinová. Jej firma Edelma dostala od Rašiho rezortu nenávratný príspevok 2,3 milióna eur. Kúpila prístroje na testy Helicobactera a budovu polikliniky.

Sú to vyslovene zmanipulované informácie. Pani Vološinová bola prijímateľkou eurofondov dávno predtým. Vtedy ani len netušila, že raz bude politicky aktívna. Eurofondy dostali tisícky ľudí na Slovensku. A keď hovoríte, že niekto to dostal ako darček, treba si uvedomiť, že projekt modernizácie zdravotného strediska prechádzal až tromi ministrami. Ak tu bolo nejaké pochybenie, mohol ho zrušiť ktorýkoľvek z nich.

Nie je to lukratívna zmluva, lebo ak je niečo financované z eurofondov, má to určitý cieľ. Ním je v tomto prípade poskytovanie zdravotnej starostlivosti, takže každý prístroj, ktorý bol nakúpený do budovy, musí byť používaný s cieľom napĺňania projektu. Gastroenterologické centrum pritom môžeme financovať len z verejných zdrojov, starostlivosť nemôžeme poskytovať za úhradu, pre pacientov je bezplatná.

Som riaditeľom toho zdravotného strediska. Predtým bolo v dezolátnom stave. Práve rekonštrukciou sa zabezpečilo, že dnes vyzerá slušne a poskytuje sa v ňom kvalitná starostlivosť. Ako riaditeľ mám plat 1 200 eur, bývam v rodičovskom trojizbovom byte a mám 15-ročné auto, takže akí oligarchovia, akí mecenáši?

Všetko sú to teda zmanipulované informácie, ktorých účelom je poškodzovať stranu. Vždy ma to pobaví, lebo naozaj ide len o konšpiračné teórie.

Ak sú to lži, prečo ste nikdy nereagovali žalobou? V rozhovore pre TASR ste totiž povedali, že voči ľuďom, ktorí vás označujú za Paškových chlapcov, sa budete patrične brániť.

Povedal som však aj to, že sa budem brániť, ak to bude možné. Idem do politiky, začínam byť verejným činiteľom, musím preto znášať určitú vyššiu mieru útokov nielen na svoju osobu.

Samozrejme, novinári majú ochranu zabezpečenú, takže ísť do nezmyselných súdnych sporov, ktoré by nikam neviedli, nepovažujeme za vhodné. Sme však v súdnom spore vo veci jedného nášho darcu, ktorý bol neprávom očierňovaný. To by som tu však teraz nerozvíjal, lebo je to v riešení.

Ide o súdny spor s nejakým médiom?

S fyzickou osobou, blogerkou, ktorá napísala tendenčné články o jeho osobe.

So Smerom spájajú aj vás. Vaša firma Sanitstom má lukratívnu zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou s limitom 33-tisíc eur za mesiac. Firma je servisným pracoviskom na vyhodnocovanie testov Helicobactera, pričom to robíte na zariadeniach a v priestore firmy Edelma pani Vološinovej.

Lukratívna zmluva na testy Helicobactera? Na videoblogu som zverejnil faktúru gastroenterologického centra, ktorého som konateľom, s poisťovňou, aby ľudia videli, o čom to je. Limit je totiž iba maximálna finančná hodnota, do ktorej môžete poskytovať zdravotnú starostlivosť. Nejde pritom o jeden, ale o desiatky testov. V našom prípade je to viac ako 1 100 výkonov mesačne.

Navyše, zmluvy máme so všetkými poisťovňami, nie s jednou. K Helicobacteru – jedna vec sú testy, druhá ich analýzy. Tie robíme pre celé Slovensko. A keďže prístroj bol zakúpený z eurofondov, musíme to robiť práve na základe zmluvy s poisťovňami. Ak by sme to nerobili, automaticky by sme porušili projekt a museli vrátiť prostriedky.

Mimochodom, Sanitstom mal až v roku 2015 konečne zisk, z ktorého som mohol vrátiť pôžičku, ktorú som si vzal na rozbeh spoločnosti. Zvyšok peňazí som v podobe odmien rozdelil zamestnancom. Nik sa tu teda neobohacuje.

Ľubica Ďurkajová kandidovala za TIP v Snine. Je vlastníčkou firmy Allmedical, dodávateľa testov na Helicobactera pre váš Sanitstom. Za ministra Uhliarika sa nepreplácali, po voľbách to Smer zmenil.

Vyšetrovanie a analýzy testov Helicobactera nám vo firme robia stratu. Ak má niekto záujem, viem to zdokladovať. Preplácaných mám 6,70 eura, pričom reálne náklady bez odpisov zariadenia sú 7,70 eura.

Na každej analýze teda tratíme jedno euro. Robíme to však, lebo v rámci udržateľnosti projektu musíme. Navyše s firmou Allmedical spoločnosť Sanitstom nemá absolútne žiadnu zmluvu.

Ani nemala?

Nemala. Je to účelová dezinformácia, lebo keď pôjdete ešte pred Uhliarika, zistíte, že samotný kód na testy Helicobactera tu bol oveľa skôr z iného projektu. Nie sme jediní, čo ich robia, venuje sa im aj iný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktorý to nemá zazmluvnené. Za test si pýta 32 eur, kým my dostávame 6,70 eura.

Skúsme sa na to pozrieť očami voliča. Ten dostane informáciu, že minister zdravotníctva za Smer dá neznámej firme 2,3 milióna eur, kúpia sa prístroje aj poliklinika, vzniknú zmluvy so štátnou poisťovňou, všade okolo sú ľudia z TIP-u. Nemyslíte si, že sa to dá čítať aj takto?

Je veľmi smutné, že niekto je ochotný zverejňovať a šíriť takéto dezinformácie bez toho, aby si zistil pravdu. Ak niekto takú informáciu dostal, v prvom rade mal kontaktovať mňa.

Povedal som, že ktokoľvek má záujem, môže prísť, všetci majú dvere otvorené. Som ochotný predložiť všetky dokumenty k problematike. Teraz je už krátky čas pred voľbami, aby sme riešili tieto záležitosti.

Je to na spytovanie svedomia ľudí a médií, ktoré tieto dezinformácie začali šíriť. Konkrétny príklad – budova polikliniky bola vo vlastníctve už predtým, peniaze z eurofondov na to neslúžili.

Treba prísť a urobiť reportáž. Ponúkol som to Markíze aj RTVS, ponúkam to aj vám, nemám čo skrývať.

Markíza u vás bola, vaše odpovede však boli dosť nekonkrétne. Nemal som pocit, že by ste rozprávali otvorene.

K týmto veciam ma absolútne nikto nekontaktoval.

Myslím vaše odpovede všeobecne, napríklad vo veci financovania. Z reportáže som mal pocit, že ste skôr zahmlievali, ako odpovedali na otázky redaktorky.

Treba sa na to spýtať tej redaktorky. Možno by bolo namieste, ak by vám ho sprístupnila, pozrieť si kompletný rozhovor.

Podľa vás bol účelovo zostrihaný?

Áno.

Riaditeľkou Medical Group je Erika Bílá. Jej sestra Ďurkajová za vás kandidovala v Snine. Vaša podpredsedníčka Vološinová figuruje vo firmách Edelma a Silber, kde je aj Anna Jurčišinová, kandidátka Smeru v Košiciach. Akoby ste okolo seba ani nemali ľudí bez prepojenia so Smerom.

Zastavím vás. Pani Ďurkajová kandidovala v komunálnych voľbách, momentálne nie je v žiadnych výkonných orgánoch strany, ani za nás nekandiduje. Sú to konšpiračné teórie. Ak sa pozrieme na Slovensko, takéto väzby, ak chcete, nájdete aj inde.

S nikým zo spomínaných ľudí ani strana TIP, ani ja osobne, okrem pani Ďurkajovej, ktorá za nás naozaj kandidovala v komunálnych voľbách, nemáme nič spoločné. Čo mám k tomu dodať?

Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto - strana-tip.sk
Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto – strana-tip.sk

Ste strana profilujúca sa na boji proti korupcii a netransparentnosti. Na vašom transparentnom účte však ako výdavky uvádzate iba neurčité údaje typu propagačné materiály, reklamný priestor, tlač materiálov, distribúcia či občerstvenie. Nedozvieme sa, komu presne a za koľko práce tie sumy odišli. Robia to tak všetky strany, nemali by ste však vy byť korektnejší?

Financujeme sa z vlastných zdrojov. O transparentných účtoch aj my hovoríme, že majú nieže zadné dvierka, ale priam obrovskú zadnú bránu. Preto ich v podobe, v akej ich zaviedol Smer, pri financovaní politických strán považujeme za nezmysel.

Ak hovoríme o transparentnosti, myslíme tým to, aby sa začalo transparentne narábať s verejnými zdrojmi, na ktoré sa všetci skladáme. Týka sa to najmä firiem a organizácií, ktoré dostávajú štátne zákazky, dotácie, alebo obchodujú so štátom.

Tak, aby boli tieto platby elektronicky prepojené so zmluvami a faktúrami. Bolo by zaujímavé vidieť, ako s príspevkami od štátu narábajú strany, ktoré dostali naše peniaze.

Ak s tým idete do volieb, nemali by ste byť vzorom a ukázať, ako sa to má robiť? Je síce pravda, že transparentné účty majú diery, nič vám však nebráni vaše výdavky konkretizovať.

Všetkých svojich darcov zverejňujeme na našej webovej stránke. Každý dar je viazaný na konkrétnu osobu.

Ja sa pýtam na výdavky.

Financujeme sa z vlastných zdrojov, čiže táto moja povinnosť je len voči členom strany.

Ešte raz – na jednej strane deklarujete, že chcete veci stransparentniť, keď však môžete ísť vzorom, neurobíte to, lebo vás zákon nenúti?

V roku 2014 sme predstavili projekt Transparentná strana, ktorý sme ako návrh ponúkli všetkým politickým stranám. Nemali záujem, a ja k tomu nemám čo dodať. Ešte raz – financujeme sa z vlastných zdrojov.

Vlnu kritiky vzbudili aj do schránok bezplatne vhadzované noviny s názvom Naše novinky. Išlo o periodikum, v ktorom bola prakticky len reklama na TIP, hoci sa to tvárilo inak. Koľko vás to stálo?

Inzerovala tam nielen strana TIP, ale aj iné strany.

V zanedbateľných percentách, priam až v promile v porovnaní s vami. Mám tie noviny k dispozícii.

To nie je pravda. Opakované celostranové inzercie tam mali aj iné strany. Napríklad Most-Híd, Sieť, SKOK a iní. Videli ste Naše novinky v tomto roku?

V porovnaní s vami ich tam mali v zanedbateľnom množstve. Tento rok som nedostal žiadne.

Vidíte, a našli ste tam nejakú inzerciu strany TIP?

Hovorím o posledných rokoch.

Mali sme štandardný dodávateľský vzťah. Keď prišla od tohto periodika ponuka, vyhodnotili sme ju ako pre nás zaujímavú. V súčasnosti už nespolupracujeme.

Koľko vás to stálo?

Všetko nájdete vo výročnej správe.

Hádam mi to viete povedať.

Nehnevajte sa, nemôžem vedieť všetko naspamäť. Môžete si to pozrieť vo výročnej správe za rok 2014, čoskoro sa zjaví aj správa za rok 2015.

Na preferenciách sa reklama v Našich novinkách neodrazila. Neboli to vyhodené peniaze?

Bolo to na odporúčanie agentúry, ktorá nám v tom čase robila kampaň. Ceny aj obchodno-dodávateľské vzťahy boli štandardné.

V roku 2014 ste skončili v strate viac ako pol milióna eur so záväzkami okolo 556-tisíc eur. Reklamnej agentúre Packa Advertising ste dlhovali 400-tisíc, vydavateľovi Našich noviniek 14 News ďalších 70-tisíc. Už ste to splatili?

Tieto pohľadávky už máme, samozrejme, vyrovnané.

Aké sú teraz vaše záväzky?

Neviem povedať, aké záväzky máme. Výročná správa sa chystá, čoskoro sa to ku mne dostane.

Asi viete, či máte úvery.

Áno, máme.

Od bánk?

Od fyzických a právnických osôb.

V zozname darcov na vašom webe sú aj tí, čo vás úverujú?

Nie.

Práve na to som sa chcel spýtať. V žiadnom materiáli som nenašiel, kto vás úveruje. Hovoríte totiž, že všetko máte transparentne zverejnené na svojej stránke.

K úverom od fyzických a právnických osôb som sa už pre médiá vyjadril. Povedal som, že ich zverejníme vo výročnej správe hneď po skončení volieb.

Teraz nemôžete povedať, o koho ide?

Máme na to pádne dôvody. Nechceme, aby slušní ľudia, ktorí nám poskytli finančné prostriedky zo svojich úspor, boli súčasťou špinavej kampane.

Čo konkrétne ste urobili, aby ste vyvrátili, že ste nevznikli len na odoberanie hlasov pravici?

V roku 2012 sa rozpadla vláda Ivety Radičovej, lebo pravicové strany neboli schopné spolupracovať. Potom sa do parlamentu dostalo šesť politických strán, z nich jedna ľavicová.

Z piatich pravicových medzitým vzniklo desať strán. Nič teda nerozbíjame, ani nikomu neodoberáme hlasy, len sme sa na to už nemohli pozerať. Oni si odoberajú hlasy sami.

Reakciou na trieštenie strán by asi nemalo byť, že pridám ďalšiu.

Práve pre neschopnosť strán a ich jednotlivých členov spolupracovať je potrebné, aby prišla nová reprezentácia občanov a ľudí, ktorí to dokážu.

To tvrdia všetky strany, robíte však presne to, čo im vyčítate.

Nerobíme to isté, to všetko sú len reči. Nikdy sme na nikoho neútočili, ani nevyťahovali konšpiračné teórie.

Založili ste stranu, hoci pravici vyčítate jej roztrieštenosť.

Tam už nie sú ľudia schopní spolupracovať a niečo ponúknuť. Stále sú tam tie isté tváre, ktoré nič neprinášajú.

Máte slogan, že „Kto iný, ak nie my?“. Neznie to trochu pyšne?

My práve voláme všetkých ľudí, aby sa začali zaujímať o veci verejné. Ten slogan sa netýka len nás, je pre všetkých. V demokracii majú právo v rukách občania, oni rozhodnú, ako to tu bude vyzerať.

Chcete znižovať daň z príjmov o jedno percento ročne až na úroveň, na akej sa dohodne koalícia s opozíciou tak, aby sa už po ďalších voľbách nemenila. Nie je to naivné? Ako vám môže niekto garantovať, že nebude siahať na dane, ktoré závisia od množstva kritérií, navyše v obmenenom parlamente?

Cieľom strany je nájsť dohodu naprieč politickým spektrom, ako je to vo vyspelých zahraničných krajinách. Keď sa dohodnú na dobrých riešeniach, nemajú problém ich udržať viac rokov. V oblasti daňovej politiky by mala nastať určitá stabilizácia, aby sa dane a odvody nemenili každý rok.

Samozrejme, náš návrh je viazaný aj na štátny rozpočet, preto hovoríme, že po vstupe do parlamentu by sme v prvom rade začali presadzovať naše protikorupčné opatrenia, aby sa zabezpečilo hospodárne a efektívne narábanie s verejnými zdrojmi. Po prvom roku by sme presne vedeli, čo nám to prinieslo, a následne by sme mohli začať aplikovať postupné znižovanie daní.

Máte prepočítané, čo by to urobilo s verejnými financiami? So znižovaním daní prichádza pomaly každá strana, ale kalkuláciu väčšina ukázať nevie.

Na túto kalkuláciu sú veľmi komplikované vzorce a tabuľky, ktorými disponuje ministerstvo. Stačí do nich len naliať dáta a hneď sa to vyráta. Naozaj je najvyšší čas odmeniť ľudí, ktorí pracujú a vytvárajú hodnoty. Ak nám niekto tvrdí, že štátu sa darí a zlepšil sa výber daní, je čas vrátiť ich tým, čo plnia štátny rozpočet.

Tvrdíte, že váš program Spolupráca proti korupcii tvorili experti na transparentnosť a boj proti korupcii s medzinárodnými skúsenosťami. Môžete ich vymenovať?

Naším hlavným odborníkom na túto oblasť je Jozef Petráš, ktorý pracuje s OSN a získal aj cenu z OSN za transparentné mesto Martin. Bol jedným z jeho autorov. Je to človek, ktorý transparentné prvky zavádza nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Sľubujete, že navštívite každý kút Slovenska a prinesiete opatrenia na zvýšenie transparentnosti. Tých opatrení majú byť desiatky, zväčša bez potreby dodatočného financovania. Môžete vymenovať pár takých, ktoré nebudú nič stáť?

Kútov Slovenska, kde sme naše opatrenia predstavili, sme navštívili už viac ako 160, ja osobne 50. Aj napriek tomu, že sme starostom, primátorom a riaditeľom organizácií s účasťou štátu položili na stôl hotové vypracované protikorupčné opatrenia zadarmo, ktoré stačilo už len schváliť, neurobili to.

Bol to pre nás aj taký lakmusový papierik. Tam sme pochopili, že niekde nie je vôľa ani chuť na rozumné riešenia, preto niektoré veci musia byť priamo v zákonoch. O korupcii netreba len rozprávať, ale treba niečo aj urobiť, a my sme to urobili.

Hovoríte o desiatkach opatrení bez vplyvu na dodatočné financovanie. Skúste ich vymenovať aspoň päť.

Transparentná dotačná politika, transparentné účty, benchmarking a, samozrejme, výberové konania na spotrebný materiál. Hovorili sme aj o tom, ako stransparentniť zastupiteľstvá. Neviem, aké opatrenia by mi teraz ešte napadli. Všetky ich nájdete na našej stránke. Hocikto si ich môže vytlačiť a predložiť na schválenie vo svojej obci.

To sú dosť nekonkrétne slogany a heslá. Nemám pocit, že by to šlo bez dodatočného financovania.

Ak hovoríme o otvorení rokovaní zastupiteľstiev verejnosti, na to je potrebná len vôľa volených zástupcov prijať konkrétne znenia všeobecne záväzných nariadení. Inak to nestojí absolútne nič.

Smerujem k tomu, či v programe zbytočne nezveličujete, ak hovoríte o desiatkach opatrení bez vplyvu na financie.

Nie, lebo zaťažujúce a finančne náročné by bolo len prepojenie medzi transparentnými účtami a zverejňovanými zmluvami a faktúrami. Na to by sa však dali použiť štrukturálne fondy.

Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto - strana-tip.sk
Šéf strany TIP Tomáš Hudec. Foto – strana-tip.sk

Profilujete sa ako liberálna strana. Aké je vaše stanovisko k registrovaným partnerstvám a adopciám detí? Ste ochotní iniciovať zmeny či podporiť toho, kto by s tým prišiel?

Na to je jednoduchá odpoveď – stačí sa pozrieť do Česka, kde to v niektorých oblastiach funguje. Pamätáme si ešte referendum o rodine, ako polarizovalo spoločnosť a ako vyostrilo hrany medzi obomi skupinami.

Dôležité je túto tému nepolitizovať. Ak bude verejná objednávka, záujem a vôľa niečo také prijať, v danej chvíli sa k tomu vyjadríme. Nie sú to však témy, na ktorých by sa mala zakladať politika. Slovensko má oveľa viac problémov.

Iniciovať to teda nebudete?

Najskôr musí prebehnúť otvorená odborná aj verejná diskusia, aby sa zabránilo manipuláciám a účelovému vyhrocovaniu situácie.

Diskusia tu prebieha už roky. Prečo si myslíte, že ju treba odštartovať?

V prvom rade treba všetkým ľuďom vysvetliť, o čo ide, aby sa to nedalo zneužívať. Ak by bol záujem, môžeme ísť podľa vzoru Českej republiky.

Váš subjektívny názor na adopciu detí takýmito pármi?

Adopcie takýmito pármi sú predmetom spoločenskej a celosvetovej diskusie.

Preto sa pýtam na váš súkromný názor.

Nie som odborník na rodinu ani sociálne veci. K tejto téme treba veľa diskutovať.

Nedávno sme tu mali iniciatívu poslancov Kuffu, Kvasničku a Mikloška, ktorí chceli dávať ženám za interrupciu doživotie.

Nevidíme dôvod, aby sa menila súčasná legislatíva.

Premýšľali ste niekedy nad bioetickým problémom v súvislosti s tým, že do prvého trimestra je možné ísť na interrupciu, a o sekundu nato už nie?

Povedal som, aby bola dodržaná súčasná legislatíva, netreba o tom zase vyvíjať konšpiračné teórie. Súčasná legislatíva je postačujúca, sme za jej aktuálne znenie. Zvyšok je na odbornú diskusiu. Nech sa k tomu vyjadria lekári a zaujmú odborné a relevantné stanovisko. Ja nie som lekár a neviem na to odpovedať.

Ako konkrétne chcete riešiť tému utečencov?

Musí sa zabezpečiť vonkajšia hranica schengenu, aby sme mali prehľad, kto sem prichádza, s akým zámerom, a aké sú jeho dôvody. To všetko v snahe zachovať európsky priestor v súčasnej podobe.

V programe navrhujeme, aby sme Európskej únii pomohli personálne, najmä hraničnou políciou. Agentúra Frontex totiž úlohy, na ktoré bola určená, plnohodnotne neplní.

Ste ochotní prijať na Slovensku utečencov?

Ak sa vôbec nájdu takí, čo u nás požiadajú o azyl, pričom splnia podmienky, tak áno. Niekto však o to najskôr musí požiadať.

Delíte ich aj na moslimov a kresťanov, alebo náboženské hľadisko neriešite?

Azylová politika je nastavená jasne – kto splní kritériá, môže prísť. Netreba z toho robiť vedu.

Aká je absorpčná kapacita Slovenska? Koľkých vieme prijať?

Máme dosť vlastných problémov v sociálnej oblasti, takže sa to nedá momentálne odhadnúť. Prílev desiatok tisícov alebo státisícov migrantov by však bol pre Slovensko určite zaťažujúci. Máme dosť svojich problémov, ktoré musíme vyriešiť. Každý jeden človek, ktorý príde, zaťaží náš sociálny systém.

Nie je prirodzenou povinnosťou liberála pomáhať ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou?

Základná hodnota liberalizmu je, že moja sloboda sa končí tam, kde sa začína tá tvoja. A musíme to rešpektovať.

Tí, čo utekajú z vojnových zón z obáv o život, ohrozujú našu slobodu?

Naša sloboda je náš osobný priestor, ktorý máme právo brániť. Ak niekto nie je schopný rešpektovať naše hodnoty a pravidlá, automaticky začne ohrozovať našu slobodu.

To nie je len o slobode, ako ste to povedali vy, ale aj o tom, že máme vo svojom priestore pravidlá a kultúrne hodnoty, do ktorých by sa tí ľudia museli začleniť a prijať ich.

Kde beriete istotu, že všetci, čo utekajú pred vojnou, by nerešpektovali naše hodnoty? Nie je to paušalizácia na úrovni Fica?

Sú tu určité azylové pravidlá a tie zahŕňajú veci, ktoré som teraz povedal a ktoré si máme chrániť. Treba zabezpečiť vonkajšie hranice, aby sa do schengenského priestoru nedostávali ľudia s bočnými úmyslami.

S ktorými tromi vecami z programu by ste začali, keby ste sa dostali k moci?

S projektom spolupráce proti korupcii, s povinnosťou transparentných účtov pre firmy, ktoré obchodujú so štátom, a s podporou slovenského vidieka a poľnohospodárstva.

Sú strany, ktoré vylučujete zo spolupráce?

Hoci sú našimi základnými hodnotami slušnosť, tolerancia a kompromis, v jednej oblasti kompromis robiť nebudeme – v razantnom a aktívnom boji proti korupcii. Sme preto ochotní baviť sa s každým, kto akceptuje naše protikorupčné opatrenia, teda s každým, kto to myslí s bojom proti korupcii vážne.

Myslí to Smer s bojom proti korupcii vážne?

Nie je to otázka len k Smeru, lebo žiadna zo strán, ktorá je aktuálne na scéne, nepriniesla žiadne konkrétne protikorupčné opatrenia. Majú to len ako veľmi obľúbenú tému predvolebných bojov, reálne sa však s korupciou nikdy nič neurobilo.

Logicky teda nebudete mať s kým spolupracovať.

Keď sa pozriete do programov strán, všetci tam majú boj s korupciou.

Nepýtam sa na to, čo deklarujú. Ak ste povedali, že budete spolupracovať len so stranami, ktoré myslia boj s korupciou vážne, a zároveň hovoríte, že to doteraz žiadna vážne nemyslela, logicky nemáte s kým spolupracovať.

Dali si to do volebných programov. Je dôležité, aby ich ľudia čítali a potom žiadali odpočet činnosti jednotlivých strán. To znamená, že ak to niekto myslí s bojom proti korupcii vážne, môžeme sa s ním o tom po voľbách baviť. Vtedy vám aj zodpoviem otázku, kto to naozaj myslel vážne.

S bojom proti korupcii už prišli aj strany ako SOP Rudolfa Schustera, ANO Pavla Ruska, Slobodné fórum Zuzany Martinákovej a mnohé ďalšie. Zväčša sa namočili aj ony a nakoniec zanikli. Nehrozí vám, že po neúspešných voľbách ako strana skončíte?

Mne je veľmi ľúto, že nás porovnávate so stranami, ktoré vznikali buď ako kópie svojich predchodcov, alebo ich súčasťou boli politickí turisti či prebehlíci. Strana TIP vznikla na zelenej lúke a jedným z jej pravidiel je, že medzi nami nemajú miesto tí, čo už mali niečo spoločné s vrcholovou politikou.

Projekt strany teda bude určite pokračovať ďalej, lebo je to zodpovednosť voči 280 našim členom a voči tým, čo s nami spolupracujú. Navyše, v roku 2017 prichádzajú voľby do VÚC, na ktorých sa určite chceme zúčastniť.

Strany, ktoré som menoval, tiež prichádzali s heslami, že doterajší politici sklamali, navyše Rusko nebol prebehlík, v politike predtým nebol. Iným príkladom je strana 99 percent, ktorá tiež tvrdila, že napriek neúspechu bude pokračovať, a už o nej nik nepočul. Preto smerujem k tomu, či bude TIP iný.

Toto nie sú naše prvé voľby. Máme za sebou voľby do europarlamentu a samospráv, tieto sú tretie. Obe považujeme za úspešné. V eurovoľbách náš kandidát skončil prvý pod čiarou, predbehli sme aj SNS. V komunálnych voľbách sme mali vyše 120 úspešných kandidátov po celom Slovensku a boli sme úspešnejší ako SaS.

Naša strana nevznikla včera ani pred polrokom, ale v roku 2013, máme teda za sebou viac ako dva roky činnosti. Naším hlavným cieľom, samozrejme, sú tieto parlamentné voľby a vybudovanie stabilnej strany, ktorá tu nebude na jedno volebné obdobie. Regionálne štruktúry máme aj preto, lebo chceme, aby politika išla zdola od ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie