Denník N

Fiľove papierne ohlásili novú investíciu, od Fica pýtajú pred voľbami podporu

Robert Fico (Smer) a Milan Fiľo (SCP Mondi) Foto – TASR
Robert Fico (Smer) a Milan Fiľo (SCP Mondi) Foto – TASR

Naposledy dostali ružomberské papierne stimul v roku 2012. Výmenou za 25 miliónov eur nemuseli ani najať nových zamestnancov.

Papiereň Mondi SCP plánuje na Slovensku ďalšiu investíciu. V Ružomberku sa chystá preinvestovať 310 miliónov eur. Oznámila to firma v pravidelnej správe investorom.

„Vedenie nedávno schválilo 310-miliónovú investíciu do nových papierenských kapacít v Ružomberku na Slovensku,“ píše šéf Mondi David Hathorn.

Koľko nových pracovných miest by takto mohlo vzniknúť, správa neuvádza.

Budú žiadať pomoc

Isté je, že Mondi bude žiadať na investíciu pomoc od vlády. „Treba obstarať povolenia pre rôzne daňové výhody od Európskej komisie,“ píše sa v oznámení investorom.

Funguje to tak, že ak sa naša vláda rozhodne pre veľký stimul, musí si ho nechať schváliť v Bruseli. Predpokladá sa, že Mondi bude žiadať od Slovenska pomoc približne 40 miliónov eur.

V poslednom týždni pred voľbami sa tak zrejme môže na vláde stretnúť viacero žiadostí o stimul. Okrem SCP Mondi tam bude napríklad aj banskobystrická sporná investícia ukrajinských podnikateľov a exšéfa Interpolu. Ani v jednom prípade zatiaľ ministerstvo hospodárstva nezverejnilo detaily materiálu, ktorý by mal byť predmetom rokovania.

„Zámer spoločnosti v súčasnosti posudzujeme, zároveň prebiehajú rokovania o výške pomoci; informácie o výsledku poskytneme, keď bude známy. Teší nás, že investor si na rozšírenie výroby vybral práve Slovensko,“ zareagovalo ministerstvo hospodárstva, keď sme sa pýtali na pomoc pre Mondi.

Jedna z väčších investícií

V prípade Mondi ide o jednu z najväčších investícií na Slovensku v posledných rokoch. Najväčšia je automobilka Jaguar Land Rover v Nitre, ktorá chce preinvestovať 1,4 miliardy eur a má zamestnať asi 2 800 ľudí.

Štát dá priamo indicko-britskej firme 130 miliónov eur, ďalšie milióny poputujú do priemyselného parku inými spôsobmi, napríklad v podobe pomoci s jeho stavbou.

Podobne veľká je výrobňa čpavku v Dusle Andreja Babiša, ktoré od štátu dostalo prísľub 60 miliónov eur na investíciu v objeme približne 300 miliónov eur.

Mondi už v minulosti u nás daňový stimul dostal. Išlo o 25 miliónov eur, ktoré dostala firma v roku 2012. Výmenou za peniaze firma nemusela ani zvýšiť počet pracovných miest, išlo o to, aby zachránila tie existujúce. Ani to celkom nesedelo.

Aj 25-miliónová štátna pomoc ešte patrí medzi tie väčšie. Na ilustráciu: vláda by papierenskú dotáciu teoreticky mohla dostať na stôl naraz aj s výpomocou, ktorú plánuje pre michaloveckú Syráreň Bel v hodnote 1,4 milióna eur. Touto sumou chce pomôcť rozšíriť jej výrobnú kapacitu pre Mini Babybel. Firma, ktorá vyrába aj syr Veselá krava či Karička, tak zamestná ďalších 50 ľudí.

Len nedávno vláda schválila dotáciu pre firmu, v ktorej figurujú ľudia, ktorí minimálne v minulosti podnikali s osobným známym Roberta Fica, Miroslavom Výbohom.

Spolumajiteľom ružomberských papierní je s medzinárodnou skupinou Mondi slovenský podnikateľ Milan Fiľo. Ten ich získal v mečiarovskej privatizácii vďaka vplyvu v Združení robotníkov Slovenska, polovicu podniku potom predal Mondi.

Mondi sa zviditeľnilo napríklad vtedy, keď po štrajkoch kamionistov proti elektronickému mýtu v roku 2010 začala firma prepúšťať kamionistov, ktorí sa na ňom zúčastnili.

V ružomberskej fabrike vyrábajú ofsetový a kancelársky papier či celulózu. Peniaze by mali do  novej investície začať tiecť v roku 2017 a výroba by mohla naštartovať v roku 2019.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie