Denník N

Od veksláka po najväčšieho zločinca Južnej Afriky: príbeh Radovana Krejčířa

Radovan Krejčíř dlho unikal českej justícii. Nakoniec ho odsúdili až Juhoafričania. No až potom, ako mu napočítali niekoľko vrážd.
Radovan Krejčíř dlho unikal českej justícii. Nakoniec ho odsúdili až Juhoafričania. No až potom, ako mu napočítali niekoľko vrážd.

Do Afriky si priniesol svoje know-how získané v divokých 90. rokoch. Po čase sa stal najznámejším zločincom v už beztak nebezpečnej krajine.

V júni 2005 všetko nasvedčovalo tomu, že je s podnikaním Radovana Krejčířa koniec. Do jeho luxusnej vily v Černošiciach pri Prahe vtrhla jednotka z útvaru rýchleho nasadenia.

Krejčířa vyšetrovali pre pokus o tunelovanie štátnej firmy a prípravu vraždy colníka. Obávaného muža mali policajti zadržať a zaistiť dôkazy. Jeho dom už dobre poznali, vedeli aj o žralokovi v akváriu.

Lenže Krejčíř im utiekol. Vyšiel zadnou bránkou a ešte si stihol vziať aj pas. „Panoval tam totálny chaos. Policajti vôbec nevedeli, čo hľadajú, odísť mohol ktokoľvek,“ rozprával neskôr novinárom.

Po zbabranej akcii musel rezignovať policajný prezident. Pre Krejčířa sa tým však len začínala najslávnejšia kapitola jeho príbehu, ktorý pred časom opísal aj americký časopis Time.

Nevydal sa totiž cestou ľudí ako Karol Mello, ktorí sa usadili na tropickom súostroví a užívali si „zarobené“ peniaze. Namiesto toho začal úradovať v päťdesiatmiliónovej Juhoafrickej republike, kde sa po pár rokoch vypracoval na gangstra číslo jeden.

„Priniesol sem organizovaný zločin v pravom zmysle slova. V krajine síce fungovali rôzni mafiáni a nájomní vrahovia, ale on tomu dal nejaký systém,“ povedal jeden z Krejčířových komplicov českému mesačníku Reportér.

Video: O Krejčířovi natočili v Česku film Gangster Ka

Krejčíř sa v Južnej Afrike našiel v obchodoch s diamantmi, v pašovaní drog, podplácaní a vraždách konkurentov. Tamojší novinári zaznamenali násilnú smrť minimálne dvanástich ľudí z jeho okolia.

Pred pár dňami súd v Johannesburgu odsúdil Krejčířa na 35 rokov väzenia. „Bolo dokázané, že obvinený bol vedúcou osobnosťou, označovanou ako bos,“ povedal sudca Colin Lamont.

Či je to definitívny koniec muža, ktorý sa vo väzení spoznal aj so slávnym atlétom Oscarom Pistoriusom, sa ešte len ukáže. Bezprostredne po vynesení rozsudku sa Krejčíř odvolal.

„Len tridsaťpäť rokov? Čakal som, že to bude horšie,“ reagoval na vynesenie rozsudku.

Prominentný vekslák

Príbeh Radovana Krejčířa je takmer dokonalou ilustráciou českej (aj slovenskej) cesty ku kapitalizmu. Rodák z Českého Těšína začínal za minulého režimu ako vekslák, obchodujúci s valutami a so západným oblečením.

Už vtedy však patril do vyššej ligy. Na rozdiel od iných vekslákov nemusel postávať pred Tuzexom a vyhýbať sa „esenbákom“. Jeho otec Lambert Krejčíř bol totiž významným funkcionárom KSČ a on sám sa zapísal ako študent ekonómie na ostravskej Vysokej škole banskej.

„O Krejčířových aktivitách nepochybne vedela aj Štátna bezpečnosť, ale mal krytie. Takíto ľudia buď s ŠtB spolupracovali ako agenti, alebo mali politickú protekciu,“ poznamenal pred polrokom týždenník Reflex.

Pravým požehnaním pre ľudí Krejčířovho typu však bola Nežná revolúcia. Mladý vekslák sa v prvých mesiacoch vrhol na obchodovanie s neprecleným alkoholom.

„Podľa policajných zvodiek postupne ovládol celý proces nelegálnej distribúcie liehu na severnej Morave, a to od jeho výroby až po umiestňovanie na trh,“ dodal Reflex.

Czech ‘mafia boss’ Krejcir jailed for 35 years in South Africa BBC News
Začínal ako vekslák okresného formátu, dnes publicita Radovana Krejčířa presahuje české hranice.

Ešte väčšie možnosti priniesla kupónová privatizácia. Spoločne s otcom Lambertom zhromaždil Krejčíř tisíce kupónových knižiek. Pomocou nich ovládli niekoľko významných firiem – aby ich následne nechali vytunelovať.

Napríklad z veľkej ostravskej stavebnej firmy vytiahli desiatky miliónov korún, za ktoré nakúpili akcie spoločnosti zo Seychelských ostrovov – ku ktorej účtom mali prístupové právo.

„V tom čase však o Krejčířových obchodoch stále vedelo len pár kriminalistov a podnikateľov na Ostravsku,“ napísal pred pár rokmi novinár Radek Kedroň.

Žralok v akváriu

To sa malo čoskoro zmeniť. Okolo roku 2000 sa Krejčíř pokúsil vytunelovať štátnu firmu Čepro, ktorá má na starosti skladovanie a distribúciu ropy. Od Čepra skúšal vymôcť niekoľko falošných pohľadávok.

Útok na strategickú firmu už zmobilizoval aj českú políciu. Kriminalisti v lete 2002 prvýkrát prehľadali Krejčířovo luxusné sídlo a nestačili sa diviť.

„Rezidencia, čiastočne vytesaná do skaly, ukrývala podzemný bazén, squashový kurt aj žraloka v akváriu. V utajenej miestnosti našli zmenky a cenné papiere za miliardu korún, zbrane i dokumenty tajných služieb,“ píše Kedroň.

Krejčíř onedlho putoval do väzby, lenže za krátky čas bol znovu vonku – viacero kľúčových svedkov záhadne zomrelo.

„Jedného utajeného svedka popravil neznámy vrah v letovisku, ďalší podnikateľ bol doslova rozstrieľaný. Krejčíř neskôr získal aj jeho vilu,“ dodal Kedroň.

Krejčíř však neponechával nič na náhodu. K slobode mu podľa všetkého pomohlo aj podplatenie vysokého policajného dôstojníka a spolupráca s prokurátorom, ktorý si myslel, že mu Krejčíř pomôže rozryť sieť podvodov s ľahkými vykurovacími olejmi.

Počas jeho pobytu vo väzbe ho však postihla iná udalosť: dodnes neznámy páchateľ uniesol jeho otca Lamberta, ktorý krátko nato zomrel – zrejme na infarkt.

Lambert Krejčíř
Lambert Krejčíř zomrel po únose v roku 2002.

„Nebol by to Krejčíř, keby aj okolo tejto rodinnej tragédie neurobil dymovú clonu. Médiám oznámil, že otca rozpustili v kyseline. Naznačil, že za jeho smrťou môžu stáť konkurenti či dokonca ľudia blízki vtedajšiemu premiérovi Stanislavovi Grossovi,“ napísal neskôr Reflex.

Ani to Krejčířa nezastavilo. V roku 2004 naplánoval niekoľko ďalších podvodov, na ktoré potreboval zohnať colníka, aby ich prikryl. Dotyčného muža chcel následne nechať popraviť.

Celú vec však Krejčířovi komplici oznámili polícii. Tento prípad už len doplnil rozsiahly spis, ktorý vyšetrovatelia na Krejčířa viedli. Vtedajšia vláda sociálnej demokracie ho označila za jedného z verejných nepriateľov štátu.

Nasledovala zbabraná domová prehliadka, útek do cudziny. A začína sa premena Krejčířa z domáceho zločinca na gangstera medzinárodných rozmerov.

Miliardár na úteku

Krejčířa všetci už po niekoľkýkrát podcenili. Cez Slovensko, Ukrajinu a Dubaj utiekol na Seychelské ostrovy a zdalo sa, že tam aj zostane.

„Detektívi predpovedali, že sa mu minú peniaze, urobí pár podvodov a vyhostia ho naspäť do Prahy,“ napísal pred časom novinár Jaroslav Kmenta, autor scenára filmu Gangster Ka, ktorý je venovaný práve Krejčířovi.

„Miliardár na úteku,“ ako ho charakterizovali české médiá, vydržal na Seychelách dva roky. Následne podľa Kmentu odplával na rybárskej lodi na Madagaskar a potom pod falošným menom Egbert Jules Savy do Južnej Afriky.

Tamojšie úrady ho v prvej chvíli zadržali a zdalo sa, že vydanie do Česka je len otázkou času. Lenže Krejčíř si zaplatil najlepších právnikov, získal azyl a dokonca si zo Seychel mohol priviezť i svoju manželku a syna, ktorí medzičasom tiež utiekli z Česka.

JT8 Johannesburg - Na snímke kontroverzný èeský podnikate¾ Radovan Krejèíø poèas súdu 22. júna 2007 v juhoafrickom Johannesburgu. Súd v Johannesburgu sa dnes opä zaoberal žiadosou o prepustenie podnikate¾a na kauciu a žiadosou o vydanie do Èeska. FOTO TASR/AP Alleged Czech crime boss Radovan Krejcir, appears in the Kempton Park, Johannesburg, magistrates court on Friday, June 22, 2007. The Czech Republic wants Radovan extradited to face charges of fraud involving millions of Euros, and a count of conspiracy to commit murder. (AP Photo/Juda Ngwenya)
Radovan Krejčíř po zadržaní v Južnej Afrike v júni 2007. České úrady sa snažili dosiahnuť jeho vydanie, no márne. Foto – TASR/AP

Po prepustení sa Krejčíř rýchlo zorientoval. Podľa jedného z vtedajších komplicov, ktorý neskôr poskytol rozhovor novinárovi Kmentovi, skúšal najprv ovládnuť výnosný podnik na spracovanie zlatej rudy.

To sa však nepodarilo, a tak si v Johannesburgu otvoril aspoň záložňu Money Point, ktorá vykupovala drahé šperky. Ale nie len tak od hocikoho.

„Najčastejšími zákazníkmi sa stali podplatení policajti. Krejčíř od nich vykupoval zlato a diamanty pochádzajúce z policajných záťahov,“ uvádza Kmenta.

Krejčíř jednoducho znovu využil svoje know-how, ktoré si osvojil po revolúcii v Česku: úplatky, vydieranie, vraždy nepohodlných ľudí.

Svedkovia pred súdom vypovedali, že Krejčíř napríklad venoval v prepočte 80-tisíc eur na kampaň prezidenta Jacoba Zumu. „Cítil sa nedotknuteľný,“ poznamenal jeden zo svedkov.

krejcir_galerie-980

Krejčíř postupne prenikol aj do drogového biznisu. Do Južnej Afriky si nechal priviezť niekoľkých českých výrobcov drogy pervitín – v Južnej Afrike sa droga tohto typu nevyrábala v dostatočnej kvalite.

No najprv sa chcel vyrovnať so svojimi konkurentmi. „Najvážnejším súperom bol Cyril Beeka, bos Kapského mesta. Onedlho ho zabil nájomný vrah. Beeka zastavil na križovatke, prirútil sa k nemu muž na motorke a spustil paľbu,“ píše Kmenta.

Inokedy sa zase Krejčíŕovi stratila zásielka drog i s dílerom, ktorého poslal do Austrálie. Uniesol preto dílerovho brata a svojimi metódami ho nútil, aby prezradil, kde zásielka je.

„Spýtal sa ma: chceš zomrieť ako vojak? A potom vzal rýchlovarnú kanvicu a jej obsah mi vylial na hlavu,“ vypovedal dílerov brat pred súdom.

Spoluväzeň slávneho atléta

Krejčíř sa stával veľkým sústom aj pre Južnú Afriku, ktorá je pritom známa vysokou mieru kriminality. „Počet mŕtvych, ktorí sa okolo neho kopia, je skutočne neobvyklý,“ hovoril už v roku 2012 juhoafrický novinár Sam Sole pre server idnes.cz.

Medzi obete, ktoré Krejčířovi pripisovali domáce médiá, sa zaradil napríklad nemecký obchodník s luxusnými autami Uwe Gemballa (nájdený zahrabaný v buši), majiteľ striptízových barov Lolly Jackson (zastrelený v dome) a mnohí ďalší.

Krejčíř novinárom tvrdil, že sú to nezmysly a novinárske konštrukcie. Veril mu však málokto.

Úradom došla definitívne trpezlivosť v novembri 2013. V Krejčířovej záložni Money Point vybuchla bomba, ktorá zabila dvoch ľudí a troch ťažko zranila – väčšinou Krejčířových spoločníkov či obchodných partnerov. Krejčíř na mieste nebol, špekulovalo sa, že výbuch zorganizoval on.

Fotogalerie Obchod se šperky před kterým došlo k výbuchu. Podle serveru EWN patří Radovanu
V Krejčířovej záložni sa mali striedať skorumpovaní policajti, ktorí tam obchodovali so zlatom a s diamantmi. V novembri 2013 otriasol záložňou výbuch.

Krejčířa odnedlho zatkli a obžalovali ho z niekoľkých trestných činov: vraždy, únosu a obchodu s drogami.

Pobyt za mrežami si krátil rôzne: v marci 2015 napríklad uniklo do médií video, na ktorom si kope loptu so slávnym hendikepovaným šprintérom Oscarom Pistoriusom, odsúdeným za vraždu priateľky.

„Títo prominentní väzni majú zvláštne zaobchádzanie, čo ostatných trestancov hnevá,“ poznamenal zdroj bulvárneho denníka Daily Sun.

Video: Krejčíř a Pistorius, dvaja prominentní väzni 

V auguste minulého roku si Krejčíř vypočul prvý verdikt: za pokus o vraždu a obchod s drogami dostal 25 rokov. Krátko nato polícia oznámila, že zmarila jeho pokus o útek: pri prehliadke cely našla pištoľ, nôž a veľkú sumu peňazí.

Prejednávanie ostatných prípadov pokračovalo. Krejčíř robil, čo mohol, aby proces skomplikoval – sudcu označil za zaujatého, sťažoval sa, že sa musí obhajovať sám. Krátko pred vynesením ďalšieho rozsudku niekto nahlásil, že je v budove súdu bomba.

„Krejčíř sa rozhodol vysmievať nášmu súdnemu systému,“ napísal denník The Citizen.

Najnovší verdikt tridsaťpäť rokov prijal Krejčíř bez prílišných emócií. Verí, že v odvolacom procese znovu niečo vymyslí.

Zdá sa však, že juhoafrické úrady si naňho už dávajú veľký pozor. Ešte pred vynesením posledného rozsudku ho previezli do najprísnejšie stráženej väznice Ebongweni, kde sedia najhorší juhoafrickí zločinci.

„Radovan Krejčíř sa stal vôbec prvým väzňom v Juhoafrickej republike, ktorého premiestnili do tohto väzenia ešte pred tým, než bol za svoje činy definitívne odsúdený,“ napísala pred pár týždňami agentúra ČTK.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie