Denník N

Zostane v Amerike alebo sa vráti domov? To je príbeh jedného z oscarových favoritov

Nová česká rozprávka, romantická dráma nominovaná na Oscara, milostný príbeh z obdobia dospievania aj horor o živej bábike. Do našich kín pribudlo päť noviniek.

Brooklyn

Mladá Írka Elis sa vydáva hľadať lepší život za oceán. Malé mestečko vymení za rušnú newyorskú štvrť Brooklyn, kde sa spočiatku cíti ako vo vyhnanstve. Všetko sa zmení, keď spoznáva talianskeho robotníka a zamiluje sa. Keď sa však jedného dňa, kvôli istej udalosti, musí vrátiť do rodného Írska, spoznáva novú lásku. Bude sa musieť rozhodnúť, či si zvolí svet, z ktorého pochádza, alebo svet, v ktorom si môže splniť sny. Snímka vznikla na motívy rovnomenného románu írskeho spisovateľa Colma Tóibína a má tri nominácie na Oscara.

Tri spomienky

Šesťdesiatnik Paul odchádza do Tadžikistanu, kde spomína na svoju minulosť. Detstvo, matkine záchvaty šialenstva, súrodencov, otca aj priateľov, no predovšetkým na svoju prvú lásku Esther. Popri mnohých nových hereckých tvárach, nezabudol režisér Arnaud Desplechin do romantického príbehu z obdobia dospievania, obsadiť opäť svojho obľúbeného herca Mathieua Amalrica.

Řachanda

Česká rozprávka prináša príbeh o rozmaznanej princeznej a dvoch nie celkom poctivých kamarátoch, ktorí sa zhodou okolností ocitnú v kúzelnom Čiernom lese, obývanom podivnými lesnými bytosťami. Tie dajú všetkým trom šancu polepšiť sa a pochopiť, že tak ako sa správame k iným ľuďom, sa oni správajú k nám.

Chlapec

Mladá Američanka Gréta, začína v odľahlej anglickej dedine pracovať ako pestúnka. Namiesto osemročného chlapca, o ktorého sa má starať, jej však zveria do opatery porcelánovú bábiku v životnej veľkosti. Rodičia, ktorým syn zomrel pred dvadsiatimi rokmi a s jeho smrťou sa doteraz nevyrovnali, pripravili mladej žene zoznam prísnych pravidiel, ako sa o bábiku starať. Gréte sú spočiatku na smiech, no z jej práce sa postupne stáva hrozivá nočná mora.

Bohovia Egypta

Americké fantasy sa odohráva v starovekom Egypte, v období, kedy trón egyptského vládcu obsadil boh temnoty a premenil prosperujúcu krajinu na zem zmietanú chaosom, strachom a vojnou. Boj proti zlu dokáže vytvoriť spojenectvo medzi zdanlivo nespojiteľnými povstalcami – mocným bohom Horom a jedným obyčajným zlodejom. Obaja si prejdú ťažkými skúškami odvahy a vôle postaviť sa monštrám, o ktorých existencii doteraz vedeli len z počutia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie