Denník N

Opravy kotla, pre ktorý v nemocnici vypadlo kúrenie, platil štát Brhelovi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za peniaze, ktoré zaplatil štát Brhelovej firme za opravy, už mohla mať nemocnica v Petržalke splatenú najmenej polovicu nového kotla. 

Keď začiatkom novembra minulého roka nemocnici v bratislavskej Petržalke praskol kotol, vedenie štátneho špitála problém zvalilo na neporiadnu údržbu. Tú si hneď aj ospravedlnilo nedostatkom peňazí.

„Nemáme peniaze na modernizáciu a rekonštrukcie. Prioritne sú použité na odstraňovanie najakútnejších havarijných stavov,“ reagovala vtedy nemocnica.

Keď sa v januári problémy stupňovali, tentoraz pre zlyhanie výmenníka tepla, zima už bola aj napríklad pacientkam na gynekológii, ktoré prišli na vyšetrenie. Zimou ohrozených pacientov presúvali do iných budov alebo do nemocníc, kúrilo sa elektrickými ohrievačmi a mnohé operácie sa jednoducho nerobili.

Nemocnica vtedy len zopakovala, že peniaze má sotva na hasenie akútnych problémov a že len nedávno požiadala štát o 700-tisícovú dotáciu na rozsiahlejšiu údržbu kotlov a rozvodov tepla.

No len letmý pohľad na opravy, ktoré nemocnica na Antolskej platila v posledných dvoch rokoch, ukazujú, že má už teraz ročne na opravy sumy v státisícoch eur. No namiesto generálnych opráv a kúpy nových zariadení za ne nakupuje od opravárenských firiem len látanie problémov.

Príbeh kotla

Jednou z takýchto firiem je Ene-tep podnikateľa Jozefa Brhela. Ide o najvplyvnejšieho muža v pozadí energetiky Smeru,  v teplárenstve jeho firmy bohatnú najmä subdodávkami pre štátne teplárne.

K väčšej zákazke od štátnej nemocnice sa Brhelov Ene-tep dostal pred dvoma rokmi. Koncom júla 2014 sa nemocnici pokazil druhý z troch kotlov, čo pre letnú prevádzku nebol veľký problém, ale zimu by nemocnica len s jedným funkčným kotlom nezvládla.

Z tohto pohľadu to naozaj bola havarijná situácia a rýchle priame zadanie zákazky bolo pochopiteľné.

Aj výber firmy Ene-tep možno ľahko obhájiť. Je to servisná firma flotily Brhelovych kotlov, skúseností na zvládnutie zákazky v nemocnici má tak dosť. Problém je cena a množstvo práce, ktoré si od nej nemocnica objednala.

Za bežnú opravu prasklín kotla pokazeného v roku 2014 zaplatila nemocnica 150-tisíc eur. To je suma rádovo sa blížiaca dodávke nového kotla s výkonnosťou, ktorú potrebuje petržalská nemocnica.

Napokon, nemocnica teraz aj plánuje kúpiť nový kotol, ktorý podľa predpokladov bude stáť takmer 330-tisíc eur, a to vrátane demontážnych a búracích prác, odvozu a likvidácie stavebného odpadu, osadenia a napojenia kotla do existujúceho parného systému či stavebnej prípravy.

Znova a znova

Rozhodnutie dať za opravu kotla polovicu toho, čo stojí nový, by sa dalo vysvetliť objednaním generálky s dlhou zárukou. Nemocnica by tým totiž prehodila riziko nákladov na budúce opravy na opravárenskú firmu na roky dopredu.

Generálka kotla napokon aj bola v pláne. Keď totiž v júli 2014 začal kotol syčať, privolaný revízny technik ho nariadil vypnúť až do jeho generálky.

„V zmysle návrhu opatrení a termínov na odstránenie zistených nedostatkov je nevyhnutná odstávka kotla do vykonania generálnej opravy,“ píše nemocnica v opise zákazky.

Nemocnica sa však toho nedržala. Približne 150-tisíc eur zaplatila Brhelovej firme za čiastkové opravy, a keď sa neskôr objavili nové problémy, firme dala automaticky ďalšiu zákazku.

Napríklad na kotle, o ktorom je reč, opravoval Ene-tep v dvoch prípadoch iné poruchy aj na jar roka 2015. Keďže v roku 2014 nešlo o generálku, nebola to súčasť záruky, ale nemocnica musela nájsť ďalšie peniaze.

Ani to nepomohlo. Vlani v novembri ten istý kotol znova skolaboval tak, že výpadok tepla už nebolo možné ututlať, a nasledovala ďalšia rýchla oprava. Až vtedy sa nemocnica rozhodla objednať inú ako Brhelovu firmu.

Firme Miteco pred Vianocami zaplatil štát ďalších 22-tisíc eur.

Nemocnici sa opakované problémy čerstvo opraveného kotla nezdajú čudné. „V roku 2014 nastala havária na inej technickej časti kotla (horák, armatúry…) ako v roku 2015 (obratová komora). Teda havária sa po roku nestala na opravenej časti rozsiahlej skladby kotla,“ povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

„Oprava bola náročná a cena je adekvátna vzhľadom k vykonaným prácam,“ povedal šéf firmy Ene-tep Slavomír Fuňa. Na práce, ktoré urobili, bola podľa neho poskytnutá dvojročná záruka, „pokiaľ odberateľ dodrží stanovené technologické podmienky údržby a prevádzky“.

Zmluvu jednoducho utajili

Dozvedieť sa podrobnosti o podmienkach, za ktorých Brhelova firma pre nemocnicu pracovala, aby bolo jasnejšie, či ceny zodpovedali odvedenej robote, však verejnosť nemôže. Zmluvu s Ene-tepom nemocnica jednoducho nezverejnila. Denník N žiadal aj o zmluvu, aj o informáciu, kde je zverejnená, no nemocnica mu nedala nič.

„Je mi hlavne záhadou, prečo nemocnica nezverejňuje zmluvy a nevie vysvetliť okolnosti opravy. Vlastní ju štát, tak má verejnosť adekvátne informovať, ako peniaze vynakladá,“ povedal šéf Transparency International Gabriel Šípoš.

Zverejňovanie zmlúv pritom nie je pre štátnu nemocnicu vec dobrého zvyku, ale zákonnej povinnosti. Výnimku majú len zmluvy, ktoré podľa špeciálnych zákonov vláda extra utajila. Oprava kotlov a ich uzáverov by tam však patriť nemala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie