Denník N

SAV sa inšpirovala Esetom, predstavila architektonický návrh kampusu otvoreného pre chodcov a bez áut

Nákres - gro architekti
Nákres – gro architekti

Slovenská akadémia vied má v rukách víťazný návrh svojho nového kampusu na Patrónke, teraz naň musí zohnať peniaze.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenská akadémia vied chce svoj areál na Patrónke v Bratislave premeniť na moderný vedecký kampus. Víťazný návrh urbanistickej súťaže od slovenského ateliéru gro architekti a britského štúdia Studio Egret West chce z areálu odsunúť autá a otvoriť ho pre verejnosť.

„Z pomerne strohého socialistického urbanizmu by sa areál mal stať moderným, a pritom zeleným špičkovým vedeckým pracoviskom,“ vysvetľuje predseda SAV Pavol Šajgalík.

„Mal by zároveň vytvárať jednoduchý komunikačný priestor na brainstorming z rôznych oblastí vedy,“ vraví.

Vizualizácia hlavného vchodu do areálu. Zdroj – gro architekti
Súčasný vchod do areálu SAV. Zdroj – Google maps

Plán je presmerovať automobilovú dopravu na vonkajší obvod areálu, aby ústredný priestor slúžil aj ako oddychový a spoznávací priestor pre návštevníkov a vedcov.

Súčasný areál SAV je dobre skrytý, obkolesujú ho lesy a jediný vstup so závorou vzbudzuje dojem, že doň nemôžete vkročiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie