Denník N

Premiér potľapkáva bandasku ako z príručky Politický marketing insitne a hlúpo. Udalosti a prešlapy týždňa

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Okrem ochrancu vody a budovateľa plotov zaujala najviac možnosť prímeria v Sýrii.

radIveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa:

Voľby sa stali hrou „Vadí – nevadí“, ktorá o nás všetko prezradí. Politika je „vyhraj voľby, môžeš všetko“ – nevadí? Znárodnenie dôchodkových úspor – nevadí? Problémy udržania dôchodkov – nevadí? Zamestnanie za 60 eur mesačne – nevadí? Stále viac ľudí pracujúcich v zahraničí – nevadí? Zväčšujúce sa sociálne rozdiely – nevadí? Štrajk v školstve a zdravotníctve – nevadí? Ostnatý drôt na hraniciach – nevadí? Miliardové nezmyselné IT tendre – nevadí? Kauzy zamietnuté pod koberec – nevadí? Zneužívanie moci – nevadí? Byť vo vláde s politikom, ktorý je podľa iného politika nečestný, zlodejíček, klamár a všeličo horšie – nevadí? Neschopnosť dohodnúť sa na čomkoľvek okrem túžby vládnuť medzi opozičnými stranami – nevadí? Dookola opakovať lož, že vláda padla na hlasovaní o eurovale – nevadí? Šíriť strach a nenávisť – nevadí? Tak si cestou vlakom zadarmo zahrajme túto hru. Zostalo ešte niečo, čo nám vadí?

Prešľap týždňa:

Kampaň sa zo súťaže riešení skutočných problémov Slovenska zmenila na vyjednávanie podmienok pri deľbe moci. Je to už len handlovanie o moc.

Podcenená udalosť:

Podmienky Smeru o prijatí niekoho pod svoje krídla jednoznačne ukazujú, že vládna strana spolu so svojimi účastníkmi výletu je úplne zabalená vo svojom alobale, bez kontaktu s realitou. Toto nie je umenie moci, ale ukážka zneužívania moci a znásilnenia občanov.

 

molnarNorbert Molnár, šéfredaktor Új Szó

Udalosť týždňa:

Päť Ficovo-smeráckych podmienok pre budúcich partnerov vo vláde. Veľa nad tým nerozmýšľali, ale ak áno, tak to je intelektuálna suchota. Chránenie vody, sociálny dialóg, priorita predsedníctva v EÚ, sociálne balíčky a kvóty pre utečencov. Toto je čo? Poviete piatakovi, aby si prečítal správy za posledné tri dni, a napíše korektnejších 5 bodov. Smer aj tým deklaroval, že pôjde do vlády s hocikým a že vôbec nemá cit pre problémy spoločnosti. Keď je školstvo a zdravotníctvo v ruinách, tak prísť s vodou je trápne a žalostné.

Prešľap týždňa:

Fico podpísal závery Rady v Bruseli o prerozdelení utečencov, teda kvóty. Pre mňa to nie je prešľap, ale jeho voliči by sa mohli začať čudovať. A potom ohlásil možnosť výstavby plotu na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. To je prešľap na vysokej úrovni, ale jeho voliči by ho mohli za to pochváliť.

Podcenená udalosť:

Briti si vyprosíkali Brusel o úľavy. Premiér Cameron v centrále EÚ tlačil na pílu, že keď nedostane výnimky, Británia vystúpi z Únie. Dostal, a doma začal hovoriť o tom, že pre Londýn by bola obrovská tragédia, ak by sa v referende rozhodli za výstup z Únie. Cameron to predtým nevedel? Kedy na to prišiel, cestou domov?

 

straJán Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa:

Maďarský film Saulov syn. Každé slovo navyše by bolo navyše. Ficove ploty na hraniciach. Naozaj to ani trochu nesúvisí?

Prešľap týždňa:

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal v televízii, že autor loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie – 23-ročný študent Vysokej školy výtvarných umení Jakub Dušička – dostal za svoj návrh čosi vyše 4 000 eur. Mne sa to logo páči. No ani trochu sa mi nepáči, že jeho prezentácia stála slovenských daňových poplatníkov takmer 200 000 eur. A nie a nie zistiť, za čo.

Podcenená udalosť:

Sankcie proti Rusku za anexiu Krymu sú nezmysel, čím skôr budú zrušené, tým lepšie. To nie je volebný slogan strany Odvaha – veľká národná a proruská koalícia, to povedal predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. A nie na mítingu v Stredných Záprdkoviciach, ale pre renomovanú svetovú agentúru Bloomberg. A nedodal (zatiaľ): So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak!  Kto nejde s nami, ide proti nám! Súdružky a súdruhovia, závery 18. (19., 20.) zjazdu Smer-KSS splníme!

 

korEugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa:

Tisíce kilometrov od Európy sa jeden polobláznivý republikánsky kandidát pripravuje zabojovať o kreslo prezidenta. Ak sa mu to podarí, tak si treba položiť otázku, čo sa to deje v hlavách nás voličov, že sme ochotní dávať svoje požehnanie ľuďom takéhoto typu. A že je to ďaleko? Veď u nás sa deje to isté.

Druhou udalosťou je prímerie v Sýrii, ktoré, ak sa ho podarí zrealizovať, bude významným krokom k obnoveniu poriadku v tomto regióne. Je však skoro isté, že už dnes niektorých politikov poriadne svrbia dlane a v priebehu desiatok hodín vydajú pokyn bombardérom na obnovenie náletov… a bude po prímerí.

Prešľap týždňa:

Prešľapov tu bolo viac. Ale azda za najväčší by som považoval dramatické vyhlásenia predsedu vlády a ministra vnútra, že pomocou prenosných zátarás zabránia migrantom vstúpiť na naše územie. Nuž, odhliadnuc od toho, že celé to divadielko bolo inšpirované blížiacim sa voľbami, zdá sa mi snaha JUDr. Fica úplne márna a jeho chovanie farizejské. Veď ako si vysvetliť, že zároveň s týmto divadlom sa v Bruseli zaviazal k rokovaniam o prerozdeľovaní utečencov.

Podcenená udalosť:

Boj o vodu. Premiér sa vlastným telom rozhodol pred plastovým kontajnerom brániť vodu, ktorá vyviera zo slovenskej zeme. Nikto ju vraj nebude len tak, nebalenú, vyvážať za hranice. Otázkou je, čo s tou vodou, ktorá za hranice odteká, nechránená premiérovou charizmatickou osobnosťou, korytami našich riek a ktorá sa nekontrolovane odparuje, aby potom vo forme mrakov opustila, nezabalená, naše územie.

 

wienkZuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play

Udalosť týždňa:

Súbeh rôznych epizód predvolebnej kampane z nej robí kontinuálnu udalosť, ktorá navyše v atmosfére tlaku a politickej nervozity jasnejšie odhaľuje dôsledky dlhodobého nezdravého nastavenia politickej scény. Vládna strana čoraz viac splýva so štátom a nastavuje ho na svoj obraz a pre svoje potreby.

Po prvý raz sme v dôsledku zákonnej úpravy presadenej Smerom ako voliči dva týždne ponechaní celkom bez dôležitých informácií o preferenciách strán. Kampaň priniesla aj finančné limity pre kandidujúce strany, ale ponechala takmer neobmedzený prístup vládnych činiteľov do médií. Tí ho hojne využívajú na politické ciele a neváhajú do boja zapliesť ešte aj tečúcu vodu.

Sledujeme, ako sa dá funkcia využiť na kampaň tisícmi spôsobov cez vratky plynu, predstavenie loga slovenského predsedníctva v EÚ, žaloby voči Európskej komisii, spustenie investícií, otváranie ihrísk, nelegálne použitie informácií proti oponentovi.

Nedostihnuteľná dominancia a ľahostajnosť k obmedzeniam moci daným zákonom robia z praxe vládnej strany veľmi nebezpečnú kombináciu. V zahraničí experti vážne uvažujú nad obmedzením možností pre vládne strany tak, aby počas predvolebnej kampane nemohli ukazovať last-minute investície, podpisovať zmluvy či otvárať ihriská. Ide totiž o zneužitie postavenia daného funkciou a príliš veľké pokušenie pre politikov. Myslím, že by sme také úvahy mali spustiť aj u nás.

Prešľap týždňa:

Utajený nákup plota, ktorý vydrží aj útoky rakiet. Nezodpovedne vyvoláva zdanie, že imigračná vlna je takmer vojenským ohrozením pre krajinu, a podporuje pudový strach. Ukazuje, že pre politické ciele sa milióny eur nájdu kedykoľvek, a je výsmechom voči sestrám či učiteľom. Utajený režim nákupu je navyše v tejto situácii neopodstatnený.

Skúšam si predstaviť, aké ohrozenie našej bezpečnosti spôsobí zverejnenie propozícií plota, jeho ceny či procesu nákupu. Možno sa bojíme, že si nejaký imigrant podá počas cesty po zablatenej zimnej Európe infožiadosť a objedná si strely na ľahšie zdolanie bariéry.

 

 

bebeBraňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa:

Dohoda o prímerí v Sýrii. Aj keď po tom, čo vládlo tento týždeň slovenskému internetu, mi napadlo, že namiesto komplikovaných diplomatických rokovaní by možno stačilo urobiť vojne v Sýrii logo. Po jeho zverejnení by iste všetci účastníci konfliktu odhodili zbrane, zobrali do rúk telefóny, tablety a počítače a zúrivosť by si vybíjali komentovaním toho loga.

Prešľap týždňa:

Zdá sa, že exminister Jureňa a jeho legendárna tlačovka z maštale má konkurenciu. Video pána premiéra, priateľsky potľapkávajúceho bandasku, mieri priamo do príručky Politický marketing insitne a hlúpo.

Podcenená udalosť:

Na sociálnej sieti som zahliadol tweet pýtajúci sa všetkých priaznivcov konšpiračných teórií, ako je to s tou všemocnosťou amerických vládnych agentúr, keď sa nedokážu dostať ani do poondiateho iPhonu.

 

muckFrantišek Múčka, šéfredaktor denníka Postoj.sk

Udalosť týždňa:

David Cameron chcel tento týždeň získať kľúčovú muníciu na zabetónovanie verejnej mienky za členstvo Británie v EÚ. Deklarácie, s ktorými mu výdatne pomohla Angela Merkelová, síce trochu pomohli, ale ukazuje sa, že nemusia stačiť. Najmä po tom, ako sa proti nemu postavil Boris Johnson, mainstreamový politik a populárny primátor Londýna. To bude tlačiť Camerona do ďalších euroskeptických póz.

Podcenená udalosť týždňa: 

Iniciatíva Rakúska a niektorých balkánskych krajín sprísniť režim na macedónsko-gréckej hranici. Rakúsko, ktoré sa dlho vyhraňovalo napríklad voči Orbánovi a dlho držalo nemeckú líniu, je tak ďalšou krajinou, ktorá vystúpila z nemeckej predstavy o riešení problému. Následkom je silná grécko-rakúska roztržka a zvýšenie pravdepodobnosti výraznej zmeny schengenského systému.

Fail týždňa:

Pravica tesne pred voľbami zvýšila intenzitu vzájomných útokov. A to napriek tomu, že teraz to na rozdiel od situácie spred dvoch-troch mesiacov vyzerá, že šanca na spoločnú vládu nie je nereálna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie