Denník N

Plné štadióny, najdrahšie lístky, najhoršie tímy. Prečo sa kanadským mužstvám v NHL nedarí?

Tím z Kanady čaká na Stanley Cup 23 rokov. Tento rok sa môžu nádeje skončiť rekordne skoro – žiaden tím nie je na postupovom mieste do play-off.

Rok 1993 bol v NHL výnimočný. Súťaž oslavovala presne sto rokov, čo začali hokejisti bojovať o Stanleyho pohár, najcennejšiu hokejovú trofej na svete.

Symbolicky sa v tom roku do finále dostalo najúspešnejšie mužstvo histórie a tím, v ktorom hral najlepší hráč v dejinách. Proti sebe stáli Montreal Canadiens a Los Angeles Kings s vtedy 32-ročným Waynom Gretzkým. Kanadský tím ťahal brankár Patrick Roy, za tím z Kalifornie hrali aj také hviezdy ako Jari Kurri či Luc Robitaille.

Finále Stanley Cupu 1992/1993, kľúčový druhý zápas od 1:00

Zahnutá hokejka

V druhom zápase montrealskí diváci sledovali, ako domáci mieria k druhej prehre za sebou. Minútu a trištvrte pred koncom prehrávali 1:2, keď sa Canadiens rozhodli zariskovať. U rozhodcov si vyžiadali, aby premerali zahnutie hokejky hráča Los Angeles Martyho McSorleyho.

Bolo to hop alebo trop. Ak by ju mal zahnutú príliš, išiel by na trestnú lavicu. Ak by sa ukázalo, že ju má v poriadku, presilovku by hrali hráči Kings a domáci by zápas už len ťažko otočili. Premeriavanie hokejky súpera v 90. rokoch Kanaďania často využívali aj na majstrovstvách sveta.

Domácim to vyšlo – McSorley išiel na trestnú lavicu, Montreal stiahol brankára Patricka Roya a hral so šiestimi hráčmi. Netrvalo dlho a obranca Eric Desjardins od modrej vyrovnal. Nasledovalo predĺženie, ktoré rozhodol – tretím gólom v zápase – skvelý kanadský obranca.

Montreal následne vyhral zápasy v Los Angeles, oba v predĺžení (celkovo v tomto play-off vyhrali desať predĺžení za sebou, čo je dodnes rekord). Posledný piaty zápas si očakávaním nabitý Montreal užil. Po výsledku 4:1 nasledovali oslavy 24. Stanleyho pohára, ku ktorým sa pridali aj nepokoje a rabovania v uliciach.

Brankár Montrealu Patrick Roy získal v roku 1993 cenu pre najužitočnejšieho hráča playoff. Foto - tasr/ap
Brankár Montrealu Patrick Roy získal v roku 1993 cenu pre najužitočnejšieho hráča playoff. Foto – tasr/ap

23-ročné suchoty

Odvtedy Montreal ani žiadne iné kanadské mesto podobnú radosť nezažilo. Kanadský tím nevyhral Stanley Cup už 23 rokov – hoci v piatich prípadoch boli vo finále a štyrikrát prehrali až v siedmom zápase. Dlhé suchoty sú o to prekvapujúcejšie, že predtým išiel pohár na sever v zhruba polovici prípadov.

Tento rok Kanaďanom môže nádej vyprchať rekordne skoro. Hoci do konca základnej časti NHL zostáva ešte asi dvadsať zápasov, momentálne to vyzerá tak, že ani jedno kanadské mužstvo nebude medzi šestnástimi najlepšími tímami, ktoré postúpia do play-off. Niečo také sa stalo iba raz – v roku 1970. Aj to mala vtedy NHL 12 tímov, pričom iba dva boli kanadské (osem postupovalo).

Momentálne sa kanadské tímy vo východnej konferencii nachádzajú na miestach 10, 12 a 15, na západe sú na priečkach 11, 13, 14 a 15. Ďaleko od postupovej osmičky. A hoci sa to do konca základnej časti môže zmeniť, ukazuje to, že aktuálna sezóna je pre kanadské tímy v NHL skutočná katastrofa.

„Dôvody sú rôzne. Všetky tímy sú však na tom zle, je to veľa zlých tímov naraz,“ povedal pre Chicago Tribune stĺpčekár kanadského Toronto Star Bruce Arthur.

U niektorých to neprekvapí (Toronto), no  fanúšikovia aj experti pred sezónou videli niektoré tímy vyššie. Zoberme si Montreal. Mnohí jeho verní verili, že sa môže zopakovať rok 1993. Začiatok ligy nemohol byť nádejnejší. Montreal vyhral prvých deväť zápasov a iba jeden im chýbal k tomu, aby vyrovnali historický rekord.

Potom sa im zranil kľúčový hráč – brankár Carey Price, ktorý vlani získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL. Nástupca Patricka Roya si v tomto kalendárnom roku ešte nezachytal. A tím ide od prehry k prehre, v decembri a v januári vyhral len po tri zápasy.

„Fanúšikovia chápu, že keď stratíte najlepšieho hráča a navyše brankára, je normálne, že tím padne,“ hovorí pre Denník N 27-ročný fanúšik Canadians Etienne Martin-Emond.

Ekonomicky top tímy

Čím to je, že sa kanadským tímom dlhodobo nedarí? Nie, nie je to tým, že by kanadské mužstvá boli chudobnejšie ako americké. Práve naopak, zarábajú dobre. Päť zo siedmich tímov patrí medzi top 15 tímov s najvyššou trhovou hodnotou podľa Forbes. Montreal (2.), Toronto (3.) a Vancouver (6.) sú medzi najlepšími.

Vďačia za to najmä obrovskému záujmu Kanaďanov o hokej. Takmer všetky tímy mávajú vypredané štadióny, lístky sú tu v priemere drahšie ako v Spojených štátoch.

Platí to tak aj v Montreali. „Všetkých 41 domácich zápasov sa vypredá za neuveriteľne krátky čas, v priebehu pár hodín. Na čiernom trhu idú lístky aj po tristo dolárov, raz bratrancovi ponúkali dva lístky za 2-tisíc dolárov,“ hovorí fanúšik Etienne Martin-Emond. Aj preto vidí naživo tak jeden zápas za sezónu.

Na druhej strane tímy nemôžu vysoké príjmy investovať do lepších hráčov, keďže existuje platový strop. Najmä Vancouver a Montreal v tomto idú na doraz.

Do roku 2005 nič také nebolo – no dovtedy zasa kanadské tímy trpeli veľmi slabým kanadským dolárom, pre ktorý boli oproti Američanom v nevýhode. Hráčov musia platiť v amerických dolároch, no na lístkoch zarábajú v kanadských. Kanadský dolár je slabý aj tento rok, no nedá sa to označiť za hlavný dôvod, prečo sa im nedarí.

Existuje aj ďalšia teória, prečo im to 23 rokov nevyšlo. Na rozdiel od amerických divákov tí kanadskí chodia vytrvalo na zápasy, či sa tímu darí, alebo nie – je to pre nich životný štýl. Čo však môže byť aj problém. „Kluby nemusia mať takú silnú motiváciu, aby ponúkli kvalitný tím,“ hľadal jeden z dôvodov v roku 2013 známy americký štatistik Nate Silver.

Skvelým príkladom je Toronto Maple Leafs.

Lístok za 114 dolárov

Keď na konci minulej sezóny v torontskom Air Canada Centre oznámili, že na zápas prišlo 18 366 divákov, bola to veľká vec. Podľa Forbes sa prvýkrát za posledných 13 rokov stalo, že by Maple Leafs nevypredali svoj domáci zápas. Jeho fanúšikovia patria medzi najvernejších v hokejovom svete. Za posledných 40 rokov si však veľa radosti neužili.

Kanadské tímy vo finále od roku 1993
1994: New York Rangers – Vancouver Canucks 4:3
2004: Tampa Bay Lightning – Calgary Flames 4:3
2006: Carolina Hurricanes – Edmonton Oilers 4:3
2007: Anaheim Ducks – Ottawa Senators 4:1
2011: Boston Bruins – Vancouver Canucks 4:3 

Toronto je napriek tomu stále historicky druhým najúspešnejším tímom NHL, Stanley Cup vyhrali 13-krát. Ten pocit si však pamätajú už len najstarší fanúšikovia – naposledy sa to klubu podarilo v roku 1967. Posledné roky patrí Toronto medzi najmizernejšie tímy v súťaži. Do play-off sa za posledných desať rokov dostal iba raz.

Úpadok tímu prišiel v 70. rokoch, keď ho prevzal kontroverzný magnát Harold Ballard. Ten veľmi rád vyhadzoval trénerov, znepriatelil si kapitánov, hádal sa s generálnymi manažérmi, útočil na médiá. Jeho cieľom nebolo nutne vyhrávať trofeje, stačilo zarábať.

„Jediné, čo ma zaujíma, je zarábať. Víťazný tím je sekundárna vec, pokiaľ ho fanúšikovia neprestanú kupovať. A pochybujem, že by niekedy prestali,“ povedal začiatkom sedemdesiatych rokov.

A mal pravdu. Toronto má arénu neustále vypredanú napriek tomu, že má najdrahšie lístky v lige (v priemere stojí jeden 114 amerických dolárov, čo je o 30 dolárov viac ako druhý klub v poradí).

Aj túto sezónu televízia ESPN zvolila Maple Leafs za najhorší profesionálny šporotvý tím v Severnej Amerike pri porovnaní klubov štyroch hlavných zámorských ligových súťaží v basketbale, americkom futbale, bejzbale a hokeji.

Momentálne je Toronto najhoršie v lige. Tesne pred ním je Edmonton Oilers, čo je zasa iný príbeh.

Connor McDavid (97) a Jordan Eberle (17) sú dve budúce hviezdy NHL, zatiaľ sa však s Edmontonom trápia na chvoste ligy. Foto - tasr/ap
Connor McDavid (vľavo, číslo 97) je jednotka minulého draftu, zatiaľ sa však s Edmontonom trápi na chvoste ligy. Foto – tasr/ap

Kanadský tím z ropných polí skončil medzi poslednými viackrát za ostatné sezóny a aj s dávkou šťastia si mohol vyberať najtalentovanejších hráčov. Tak sa stalo, že v tíme momentálne hrajú Hall (draftový výber číslo 1), Nugent-Hopkins (1), Jakupov (1), Draisaitl (3), Nurse (7) či Eberle (22). Najstarší z nich má 25 rokov.

Túto sezónu sa pridala vlaňajšia jednotka Connor McDavid, podľa mnohých najväčší svetový talent minimálne od čias Sydneyho Crosbyho. Skvelý tím plný budúcich – vlastne už súčasných – hviezd, s majstrami sveta v zostave, mal už explodovať.

To sa stále nestalo. Aj túto sezónu je Edmonton predposledný v lige a šanca na play-off je veľmi malá. Z veľkej časti za to môže zranenie hviezd na čele s McDavidom (ten má napriek tomu priemer bod na zápas), no z ešte väčšej časti zlý manažment tímu.

Edmonton, kde hrá aj náš obranca Andrej Sekera, už niekoľko rokov nebol schopný dotiahnuť do tímu kvalitných skúsených hráčov, ktorí by usmernili tím mladíkov. „Edmonton je na smiech, momentálne je to cintorín hokejistov,“ hovorí fanúšik Montrealu Etienne Martin-Emond.

Navyše, nech mali manažéri či tréneri akúkoľvek predstavu o tíme, nikdy nedostali dosť času, aby ju zmenili na realitu.

Od sezóny 2008/2009 tu vymenili troch manažérov a sedem trénerov. Ten posledný je teraz otvorený výmene troch najdrahších hráčov Hall, Eberle, Nugent-Hopkins.

Možno nie je náhoda, že práve Edmonton vymenil v roku 1997 mladého Miroslava Šatana za dvoch neznámych hráčov a neodhadol jeho potenciál. Podobne ako sa rok predtým Ottawa takmer zadarmo zbavila mladého Pavla Demitru.

Vratká je aj stolička pod manažérmi iných kanadských tímov, s výnimkou Ottawy žiaden nie je pri tíme dlhšie ako dva roky. To naznačuje ďalšiu z teórií, prečo to kanadským tímom nejde.

V Kanade je príliš silný tlak fanúšikov, ktorý vedenie ani hráči nedokážu zniesť. Protiargumentom môže byť, že americké tímy s veľkou fanúšikovskou základňou (Detroit, Chicago) sa s tým vedia vyrovnať.

Bude prekvapenie, ak tento rok nejaký tím zopakuje úspech Montrealu z roku 1993. Ak sa kanadskí fanúšikovia ešte budú chcieť v máji radovať z hokeja, môžu sledovať Kanadu na majstrovstvách sveta v Rusku.

Kým kanadské kluby zlyhávajú, kanadská reprezentácia ukázala na posledných dvoch olympiádach aj vlani na svetovom šampionáte v Česku, že je momentálne najlepšia na svete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie