Denník N

Predvolebná debata na Markíze bola o mafiánoch, daniach i Ficovej asistentke

V sobotňajšej diskusii TV Markíza sa stretli predsedovia OĽaNO, SaS, Sme rodina, SMK a SDKÚ.

Diskusia s predsedami menších strán žiadne prekvapenia nepriniesla. Na otázky, ktoré padli, už v minulosti odpovedali a ich odpovede sa nezmenili.

Igor Matovič (OĽaNO)

Doniesol potvrdenie z daňového úradu, podľa ktorého dohromady na daniach len zo živnosti zaplatil 33,35 milióna korún, teda viac ako milión eur. Časť debaty sa viedla opäť okolo jeho účtovníctva a prevodu živnosti. Kauza bola podľa neho Ficovou odplatou za to, že na úrad vlády poslal fotku jeho polonahej asistentky Márie Troškovej. Je vraj jeho „psou povinnosťou“ dohodnúť sa na koalícii aj s Radoslavom Procházkom, hoci ho nazýva zlodejíčkom. Zastal sa SMK. Považuje ju za stranu, s ktorou by sa dokázal dohodnúť.

Richard Sulík (SaS)

Vravel, že treba vytvoriť také podmienky, aby štát nedával žiadne investičné stimuly prichádzajúcim investorom. Trvá na tom, že nepovalili Radičovej vládu. Neexistuje podľa neho väčšia vypočítateľnosť ako ich hlasovanie proti eurovalu, o ktorom hovorili od začiatku. Prípadná pravicová koalícia podľa neho vydrží, pokiaľ sa budú dodržiavať dohody. Ospravedlnil sa, že za Radičovej vlády ustúpili od požiadavky na dekriminalizáciu marihuany a zavedenie registrovaných partnerstiev.

Boris Kollár (Sme rodina)

Hovoril, že chcú zmeniť daňový systém, dane by mali byť vo výške od 16 až do 50 percent a daňové prázdniny požaduje pre rodičov troch a viac detí – teda aj pre seba samotného. K Petre Krištúfkovej, ktorá má dcéru so zastreleným mafiánom Róbertom Diničom, povedal, že ju pozná 15 rokov, má s ňou dcéru a dôveruje jej. Opisoval, ako sa poznal s ďalším zavraždeným podnikateľom Petrom Steinhübelom, a aj to, ako mu požičal peniaze. Vraj s ním však v skutočnosti nepodnikal. Do vlády ísť nechce, v parlamente by však pravicovú koalíciu podporoval. Podmienkou je podpora daňových prázdnin pre viacdetné rodiny a exekučná amnestia.

József Berényi (SMK)

Chce odstupňovanie daní do štyroch rôznych sadzieb a zníženie daní pre fyzické osoby. 25-percentnou daňovou sadzbou chce zdaňovať „luxus“ a žiada toleranciu alkoholu v krvi do pol promile pre cyklistov v rámci katastrálneho územia dediny. Slovenské občianstvo má vraj v súlade so slovenskými legislatívnymi normami. Na otázku, či má aj maďarské, opäť priamo neodpovedal. Samospráva, o ktorej hovoria, vraj nie je autonómiou. „Nevieme si predstaviť vládu s Robertom Ficom,“ hovoril. Podobne sa vyjadril o SNS.

Pavol Frešo (SDKÚ)

V pláne má návrat deväťperecentných platieb do druhého dôchodkového piliera aj 19-percentnú rovnú daň. K otázke, prečo je najväčším absentérom na hlasovaniach v parlamente, hovoril, že v rebríčku aktivity pri predkladaní návrhov je, naopak, niekde v prvej dvadsiatke. Do diskusie prišiel v čiernom obleku a červených teniskách – aby podľa svojich slov po úraze vydržal hodinu a pol stáť. „Nič konzervatívnejšie vo veľkosti 13 nebolo,“ vysvetľoval. Sulíkovi vyčítal, že zložil Radičovej vládu a ukazoval na verejnosti SMS správy od nej bez toho, aby mu to dovolila. Do vlády by išiel „bez plota“ na hraniciach a bez Fica.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie