Denník N

Kto a prečo by mal dostať Oscary

Komu išli zlaté sošky, sa dozvieme po víkende. Podľa nás si ich zaslúžia títo.

Predpovedať Oscary dnes nie je žiaden kumšt.

Tak schválne: za najlepší akadémia v Hollwoode vyhlási film Zmŕtvychvstanie (The Revenant) a nie snímku Spotlight. Sošku pre najlepšieho herca si v noci na pondelok konečne odnesie Leonardo DiCaprio. Tarantinovku Osem hrozných ocenia za najlepší scenár. Môžeme to tu napísať s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou.

Ak s vám zdá, že tým celý ceremoniál prichádza o napätie, radšej ani nečítajte, čo stojí za zaručenou predpoveďou výsledkov. Nie je to intuícia, orientácia v recenziách a svete filmu, nestojí to na nijakých kuloárnych informáciách. Je to číra štatistika, presnejšie aplikovaná matematika.

Tento odbor vyštudoval na Harvarde Ben Zauzmer, muž, ktorého dnes živia analýzy basketbalovej ligy pre družstvo Los Angeles Dodgers. Pre magazín Hollywood Reporter piaty ročník predpovedá aj výsledky Oscarov. Predpovede mu vychádzajú na 75 percent, vlani trafil až 17 z 21 ocenených. Takú presnosť dosahuje jeho model vyžitím tvrdých dát.

Ako princíp funguje? V čase, keď sa v Hollywoode udeľujú ocenenie, teda koncom februára, má väčšina oscarových favoritov za sebou už reťaz iných súťaží. Model berie do úvahy, ako sa im vodilo na britských cenách BATA, SAG, Zlatých glóbusoch, zváži počet oscarových nominácií a to všetko porovnáva s výsledkami z minulosti. Ak film získal Zlatý glóbus, zvyšuje to jeho šance na Oscaroch a tak ďalej. Model presne vyčísľuje o koľko.

Tento rok sú favoriti vo väčšine kategórií jednoznační. Stačí porovnať náskok Leonarda DiCapria (91 percent) pred jeho konkurentom Mattom Damonom (3,4 percenta). Jedno z mála tohtoročných prekvapení môžu priniesť herci vo vedľajšej úlohe, kde sú šance vyrovnanejšie – ťažko povedať, či zvíťazí Sylvester Stallone (Creed) alebo Mark Ryland (Most špiónov).

Nebudeme konkurovať štatistike, bolo by to zbytočné. Ponúkame radšej niečo subjektívne. Vlastný prehľad tých, ktorí si zlatú sošku zaslúžia bez ohľadu na reálnu výsledkovú listinu.

Najlepší film: Mad Max

Žánrový film na Oscaroch boduje len vzácne. Akčný príbeh by si to zaslúžil z viacerých dôvodov. Nekompromisne spája popkulturu s umením a fanúšikov s kritikmi. Takmer nikto nevie uviesť výhrady. Je to silný, vizuálne fascinujúci film, ktorý – na rozdiel od najväčšieho konkurenta v kategórii, westernu Zmŕtvychvstanie – nie je až taký odťažitý. Obsahuje narážky na spoločenské pomery, zrkadlí obavy z apokalyptickej budúcnosti či posolstvá feminizmu.

Najlepšia réžia: Alejandro González Iñárritu

Alejandro Gonzáles Iñárritu a jeho štáb si prešli peklom na zemi v nehostinných podmienkach pri nakrúcaní v Kanade a Južnej Amerike. Na filme Zmŕtvychvstanie to pritom vôbec nevidno. Priznaná a pohyblivá kamera zvláda zabrať všetko s virtuóznou ľahkosťou.

Najlepší výkon v mužskej hlavnej úlohe: Michael Fassbender (Steve Jobs)

Na Jobsa sa nepodobá. Pre úlohu neschudol. Nezmenil sa na ženu, nestanoval v divočine, neokúsil, ako chutí surová bizonia oblička. Práve on však našiel kľúč k svojej postave – a to už tých pokusov pár bolo. Na plátne preniesol charizmu technologického vizionára, psychopata a workohlika v strhujúcom, divadelnom výkone. Čas na klišé o hereckom koncerte.

Najlepší výkon v ženskej hlavnej úlohe: Brie Larson (Izba)

Nebyť tejto herečky, tento nenápadný, komorný a – povedzme si úprimne – trochu zabudnuteľný film by to asi na Oscary nedotiahol. Oceňme však jej výkon a nehodnoťme celok. Na úlohe obetavej matky, držanej aj s malým synom v zajatí, stojí celá dráma.

Najlepší výkon v mužskej vedľajšej úlohe: Mark Rylance (Most špiónov)

Kto by povedal, že Steven Spielberg na staré kolená nakrúti nekompromisnú špiónsku drámu v dokonalých retro-kulisách? Mark Ryance v nej nemá veľa priestoru a pozornosť nestrháva na seba. Presne tak to hrá v príbehu o dvoch mužoch, americkom právnikovi a sovietskom špiónovi, ktorých priateľstvo je nepravdepodobné, nedopovedané a uveriteľné.

Najlepší výkon v ženskej vedľajšej úlohe: Alicia Vikander (Dánske dievča)

Pozornosť jej trochu kradne kolega Eddie Redmayne. Dokonca sa nájdu hlasy, že vo filme Dánske dievča je práve ona tou hlavnou postavou. Na rozdiel od neho neprechádza fyzickou premenou, ale Oscara si zaslúži viac než on (aj za iný tohtoročný výkon v inteligentnom sci-fi Ex Machina).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie