Denník N

V Dvoriankach chceli pre inváziu kamiónov obchvat, prišli im odovzdať ihrisko

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Smer zavítal týždeň pred voľbami aj do obce pri Trebišove.

„Obec Dvorianky pozýva všetkých občanov obce na otvorenie multifunkčného ihriska. Po oficiálnom otvorení bude v kultúrnom dome posedenie s poslancami Národnej rady a členmi vlády Slovenskej republiky.“

Takýto oznam týždeň pred voľbami zaznel v sobotu ráno hneď dvakrát po sebe z obecného rozhlasu v Dvoriankach, okres Trebišov.

Aj sa tak stalo, multifunkčné ihrisko odovzdali, prišiel napríklad poslanec Dušan Galis či štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Z ihriska sa zástupcovia Smeru presunuli osláviť dvorianskú novinku do spomínaného kultúrneho strediska, podávali sa zabíjačkové špeciality, píše na svojom Facebooku kandidát SaS Ondrej Dostál. Do Dvorianok sa išiel pozrieť v rámci kampane, počas ktorej skupina kandidátov chodí symbolicky „derathizovať“ po Smere.

Mapa Transparency ukazuje, že na multifunkčné ihrisko dostala obec 40-tisícovú dotáciu. V obci šéfuje starosta Andrej Marcin, podľa Transparency kandidoval za Smer, či už samostatne alebo v koalícii.

Smer bežne otvára a odovzdáva ihriská, na tejto obci je ale ešte niečo špecifické.

Jej obyvatelia už dlho apelujú na všetky štátne orgány a žiadajú o pomoc. Netrápi ich to, že by nemali kde športovať. Volajú po obchvate obce. Hlučné kamióny, ktoré cez Dvorianky prechádzajú, im nedajú spávať.

Šéf petičného výboru a obyvateľ obce Ján Vitkovič pravidelne vypisuje na ministerstvá. Slovenská správa ciest už dostala aj pokuty za hluk v obci, hygienici skonštatovali, že už využili všetky svoje možnosti.

Obyvatelia Dvorianok vlani v lete zorganizovali aj blokádu kamiónov.

Takto vyzerala blokáda kamiónov v obci Dvorianky v júli roku 2015. Foto - Tasr
Takto vyzerala blokáda kamiónov v obci Dvorianky v júli roku 2015. Foto – tasr

Veci sa aj tak hýbu len veľmi pomaly. Slovenská správa ciest sa problém snažila vyriešiť cez spomaľovače či zníženie maximálnej rýchlosti na 40-ku, no nič nepomáhalo. Ďalší spomaľovač sa mal začať stavať podľa posledných rozhodnutí hygienikov ministerstva dopravy prvého marca. Či sa tak stane, je prinajmenšom otázne.

Momentálne cestári pracujú podľa RTVS na štúdii realizovateľnosti cesty, ktorá by obci uľavila. Dvoriančania od začiatku hovoria o tom, že obci pomôže až obchvat.

Vitkovič na podujatie vládneho Smeru neišiel.  Bol ale zvedavý, či sa niekto z delegácie aspoň zastaví na Hlavnej ceste, cez ktorú prechádzajú hlučné kamióny. Hovorí, že sa nikoho nedočkal.  Na kameru zachytil, ako delegácia prešla.

„Po Hlavnej ulici prešli, ani sa neobzreli. Pán poslanec Róbert Puci ani nemrkol. Čo tam nejaká Hlavná ulica a problém, ktorý dlhodobo trápi ľudí,“ skonštatoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie