Denník N

Japonci oplakávajú popravu novinára, islamistom však neustúpia

Japonský novinár v rukách Islamského štátu. FOTO - TASR
Japonský novinár v rukách Islamského štátu. FOTO – TASR

Vyjednávania s Islamským štátom o prepustení japonského a jordánskeho rukojmeníka sa skončili neúspešne. Japonského novinára Kendžiho Gota militanti popravili sťatím.

Japonsko prijalo správy o smrti uznávaného novinára s veľkým smútkom. Ešte hodiny pred jeho popravou sa ľudia modlili za jeho návrat domov.

Kendži Goto pôsobil v rôznych častiach sveta, ako novinár na voľnej nohe písal hlavne o ľuďoch postihnutých prírodnými katastrofami, biedou, vojenskými konfliktmi.

Zo záchrancu druhá obeť

Aj do Sýrie sa vybral preto, aby upozornil na strádanie utečencov. Keď sa dozvedel, že Islamský štát drží jeho krajana Harunu Yukawu, pokúšal sa vyjednať jeho oslobodenie. Zajatcom sa však stal aj on. Obaja Japonci sú teraz mŕtvi.

Správa o poprave žurnalistu sa objavila na videozázname Islamského štátu. Podobne ako predchádzajúce ukazuje popravu muža oblečeného v oranžovom overale. Objavila sa tam aj výzva japonskému premiérovi, že jeho krajina je teraz terčom islamistov.

Experti tvrdia, že vo videu vystupuje aj muž britským prízvukom známy pod prezývkou Džihádi John. Ten sa objavil aj na predchádzajúcich záznamoch popráv.

Hoci je Japonsko podľa ústavy pacifistickou krajinou a nesmie sa zúčastňovať vojenských operácií vo svete, vláda Šinzo Abeho presadzuje aktívnejšiu zahraničnú politiku a boj proti Islamskému štátu podporuje nevojenskou pomocou krajinám v susedstve Sýrie a Iraku.

Ide asi o dvesto miliónov dolárov. Práve toľko za prepustenie Japoncov požadovali aj islamisti.

Potom svoje podmienky zmenili, zrejme aj pod tlakom toho, že sa im prestalo dariť vojensky a stratili kontrolu nad mestom Kobani.

Za prepustenie novinára a jordánskeho pilota zostreleného v decembti minulého roka, žiadali, aby Jordánsko pustilo z väzenia samovražednú atentátničku Sadžídu Rišávíovú. Vyjednávania sa viedli cez kmeňových vodcov a zlyhali zrejme na tom, že Jordánsko požadovalo dôkaz, že ich pilot je ešte nažive. Čo s ním bude po poprave Gota, nie je známe.

Japonský denník Japan Times napísal, že Gotov príbeh ukazuje, aká nebezpečná je práca novinárov vo vojnových zónach. Goto sa nikdy nepovažoval za vojnového reportéra, hoci pracoval takmer výlučne v konfliktných zónach. Zaujímali ho skôr nevinné obete konfliktov, hlavne deti.V roku 2005 publikoval knihu Chceme mier, nie diamanty. Opisoval v nej život detí v Sierra Leone.

Viacerí jeho priatelia boli prekvapení, že sa v októbri vydal pátrať po Yukawovi. Chápali, že chcel pomôcť človeku, ktorý bol dobrodruh a nemal žiadnu skúsenosť s tým, ako sa správať vo vojnovej zóne. Upozorňovali však na to, že zväčša skôr opatrný Goto, zvažujúci mieru rizika, sa oslobodiť krajana vybral bez prípravy, takmer bez rozmýšľania. Pripisovali to však jeho láskavej povahe.

Tokio islamistom neustúpi

Japonský premiér, podľa médií evidentne ľudsky zasiahnutý novinárovou smrťou vyhlásil, že jeho krajina neskončí s pomocou koalícii bojujúcej proti Islamskému . Premiér sa netají tým, že by chcel modifikovať prísne pacifistický charakter Japonska, ktorý bol výsledkom druhej svetovej vojny. Abe chce, aby sa Japonsko aktívnejšie podieľalo na medzinárodnej politike a bránilo svoje záujmy.

„Vláda bude nepochybne argumentovať, že to čo sa stalo je dôvod, aby sa Japonsko zbavilo ústavného zákazu na nasadzovanie armády a viac sa zapojilo do vojny proti terorizmu,“ povedal denníku Guardian profesor politológie Koiči Natano.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie