Denník N

Grexit je možný

Nová grécka vláda. Len jeden jej člen má predchádzajúce skúsenosti s exekutívou. FOTO - TASR
Nová grécka vláda. Len jeden jej člen má predchádzajúce skúsenosti s exekutívou. FOTO – TASR

Na vystúpenie Grécka z eurozóny je menej ekonomických dôvodov ako naposledy, ale viac politických

Konflikt novej gréckej vlády s Európskou úniou nemusí byť až taký dramatický, ako vyzerá, ale môže dopadnúť horšie, než by sa čakalo.

Po ôsmich dňoch od víťazstva Syrizy vo voľbách je z Grécka krajina, ktorá spochybňuje podmienky, za akých prijala medzinárodnú pomoc. Grécky premiér Alexis Tsipras demonštratívne odmietol rokovať s audítormi medzinárodných veriteľov, tvrdí, že nebude pokračovať v reformách a v privatizácii a že sa musí skončiť „mučenie“ obyvateľov politikou úspor.

A len tak mimochodom prijal ruského veľvyslanca, len čo bol menovaný premiérom, a o chvíľu nato naštrbil jednotnosť Únie v postoji k Rusku.

Tým vytvoril atmosféru ako stvorenú na úvahy o „Grexite“. Keďže to nie je tak dávno, čo možnosť vystúpenia Grécka z eurozóny bola na stole, prepočty o jeho stratách sú ešte platné: drachma by zrejme okamžite devalvovala aspoň o polovicu, nastala by rýchla inflácia, ale dlh by zostal v eurách, a teda by bol nezaplatiteľný, krajina by zbankrotovala, prišla by o lacné peniaze od nadnárodných inštitúcií a nikto iný by jej nepožičal.

K tomu musí Alexis Tsipras kalkulovať aj politické straty: vyhral síce presvedčivo, ale 36 percent voličov nie je celá krajina, navyše tri štvrtiny Grékov sa nechcú vzdať eura.

The Economist vidí riešenie tejto situácie v rukách európskych vlád, ktorých úlohou je nájsť Tsiprasovi cestu pre ústup. Napríklad v podobe predĺženia splatnosti gréckych dlhov.

Lenže pri nových, „netradičných” stranách zrodených v uliciach nie je ľahké predpovedať konanie lídra. Ak by Tsipras pokračoval v doterajšej jazde, Grexit by bol pravdepodobnejší než v roku 2012, keď proti nemu boli všetci kľúčoví lídri Únie.

V Nemecku, ale nielen tam, by ďalšie ústupky Grécku vo forme odpúšťania dlhov vystupňovali vnútorný odpor. A to v situácii, keď protieurópske, väčšinou tiež populistické strany podobné Syrize, čakajú na príležitosť zvyšovať si preferencie u naštvaných voličov. Tolerovať grécke hriechy je dnes väčším politickým rizikom než pred tromi rokmi.

Naopak, ekonomicky by mohol byť Grexit prijateľnejší než naposledy. Okrem iného sa za tie tri roky posilnila pozícia Európskej centrálnej banky a QE politika (nalievanie peňazí), ktorú nedávno ohlásila, by pomohla chrániť ostatné zraniteľné krajiny pred gréckou nákazou.

Ale aj dnešné Grécko je o chlp zdravšie ako Grécko, ktorému sme sa skladali na bail-out. Ak napriek všetkému teraz Tsipras odmietne ísť cestou ústupkov, nastane v Európe nová situácia. Deštrukčné sily vnútri Únie dosiahnu prvé veľké víťazstvo.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie