Denník N

Desať legendárnych činov Pavla Pašku

Pavol Paška kuje, Rudolf Schuster asistuje. Ilustračné foto - TASR
Pavol Paška kuje, Rudolf Schuster asistuje. Ilustračné foto – TASR

Nebol len kachličkárom. Zastal sa aj podvádzajúceho Jána Slotu. Na Bratislavský hrad dal osadiť Svätopluka.

Pavol Paška odchádza z postu predsedu parlamentu pre podozrenie, že má stále vplyv na obchody vo verejnom zdravotníctve. Pri tejto príležitosti pripomíname ďalších deväť činov, ktoré by stačili na odvolanie.

1. Zákon prepísal, ako sa jemu zdalo najlepšie

Keď poslanci počas prvej vlády Roberta Fica schválili zmätočné znenie zákona o sociálnom poistení, pracovníkom legislatívneho odboru dal pokyn, aby sporné časti vypustili a takú verziu poslali prezidentovi na podpis. „Je to riešenie, ktoré neupravuje žiadna právna norma,“ vravel Paška.

2. Obhajoval absentéra Slotu

Zastal sa niekdajšieho šéfa SNS Jána Slotu, keď denník SME nakrútil, ako ho predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj v parlamente podpisuje do prezenčnej listiny. Videá novinárov spochybňoval, kamerové záznamy Národnej rady odmietol ukázať. Prípad sa preňho skončil po stretnutí so Slotom, ktorý vtedy so Smerom vládol. „Pán Slota povedal, že sa na listinu podpísal. Je to uzavreté.“

3. Neváha, stavia

Za Paškovej éry získal Váhostav Juraja Širokého zákazku na opravu Bratislavského hradu. Štát dal za obnovu už desiatky miliónov eur. Dnes je pri hrade obrovská jama, kde stavajú podzemnú garáž. Paška sa už v roku 2008 prihováral za to, aby v areáli vznikla aj poslanecká ubytovňa. „Nesúhlasím s názormi, že poslancom nič netreba. V takom prípade by sme sa mali vrátiť k tradíciám z čias uhorského snemu, keď jeho členovia prespávali v stanoch.“

4. Svätopluka objednal od komunistu

Pred Bratislavský hrad nechal osadiť sochu Svätopluka od dvorného sochára komunistov Jána Kulicha. Snahy o odstránenie sochy označil za „barbarský protislovenský čin“.

5. Parlamentný bufet ochránil pred novinármi

Poslancov ochránil pred nepríjemnými otázkami novinárov, keď dal na parlamentné chodby namontovať dvere s elektronickými zámkami. Drevenou priečkou s dvermi iba pre vyvolených oddelil aj parlamentný bufet, kde neraz bolo vidno zákonodarcov popíjať.

6. Alkohol prepáčil, lebo parlament nie je fabrika

Či poslanci rokujú v parlamente pod vplyvom alkoholu, odmietol riešiť. Najväčší škandál okolo popíjania vypukol v septembri, keď sa opozícia v noci snažila odvolať Fica. Ráno boli v košoch desiatky fliaš od alkoholu. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič kritizoval Pašku, že toleruje „ožraté teľatá“, ktoré rozhodujú o zákonoch. Aj keď televízia Markíza nakrútila viacerých poslancov Smeru spoločensky unavených, Paška sa ich zastal. „Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať.“ Všetci poslanci sú podľa neho slobodní. „Toto nie je fabrika, kde príde ráno človek na šiestu do práce a pichne si.“

7. Zatajil zárobky

Vlani zastavil opozičný návrh, podľa ktorého by museli politici predkladať podrobnejšie majetkové priznania. Sľub, že príde s prepracovanejším návrhom, nesplnil. Pre majetkové priznanie sa dostal do konfliktu s opozíciou aj pred pár dňami. Opozičníci mu vyčítali, že porušil zákon, keď v minulosti nepriznal príjmy z predaja podielov vo firmách. Paška to odmietol.

8. Neriskoval, kachličkoval

Ťažko nesie kritiku za výrok, že v Novembri 1989 kachličkoval kúpeľňu. Nevyšli mu ani oslavy výročia Nežnej revolúcie. Pred piatimi rokmi opozícia a viacerí disidenti odmietli prísť kvôli rečníkom – príhovory mali mať aj bývalí komunisti – a útočnému štýlu politiky Smeru. Ďalšiu blamáž zažil Paška pri terajších oslavách. Po kauze s CT-čkom viacerí hudobníci odvolali účasť na koncerte k Novembru, a tak ho musel zrušiť.

9. Nanovo definoval demokraciu

„Vyhraj voľby a môžeš všetko,“ adresoval Paška opozícii, keď sa sťažovali, že v parlamente vystupuje v rozpore s rokovacím poriadkom. Verejnosť pobúril zdôvodnením svojho odchodu z parlamentu, keď povedal, že ide preč aj preto, aby „politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach“. Vzápätí sa začali ozývať účastníci piatkovej demonštrácie v Bratislave, že anarchistami nie sú a len chcú, aby sa na Slovensku nekradlo.

Ak máte pocit, že sme zabudli na ďalší dôvod, pre ktorý nemá byť Pavol Paška v ústavnej funkcii, napíšte ho do diskusie pod tento text.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Paška

Teraz najčítanejšie