Denník N

Priznať daň z nehnuteľnosti treba do pondelka

Daň vypočíta obecný alebo mestský úrad, určí aj termín, dokedy ju treba zaplatiť.

Na podanie priznaní a uplatnenie úľav na dani z nehnuteľností na Slovensku ostáva obyvateľom  už len pondelok 2. februára. Priznania sa podávajú obciam a mestám, na území ktorých sa nehnuteľnosť nachádza, na nových tlačivách, ktoré sú už spoločné pre všetky miestne dane, a tiež pre fyzické aj právnické osoby.

Daň sa platí až neskôr podľa rozhodnutia, v ktorom obce a mestá určia aj termín, dokedy treba daň zaplatiť. Novinkou v tomto roku je, že daňovník si už nemusí vypočítať daň. Dôležité je len, aby správne zaradil nehnuteľnosť v priznaní. Daň vypočíta obecný alebo mestský úrad.

„Povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností sa vzťahuje napríklad na tých, ktorí sa počas roka 2014 stali vlastníkmi nehnuteľnosti, ale aj ak sa zmenil správca budovy alebo nájomca pozemku, výmera pozemku, ak niekto dostal právoplatné stavebné povolenie  či právoplatné kolaudačné rozhodnutie. Tiež, ak nejaké nehnuteľnosti vlani zdedil,“ spomenula niektoré prípady hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie