Denník N

Prečo Bugár s Ficom nepôjde

Keď sa pozrieme na hociktorú tému, ktorá rozdeľuje spoločnosť a politikov, sú rozdiely medzi Smerom a Mostom-Híd suverénne najväčšie v porovnaní s ostatnými relevantnými stranami.

Autor je publicista

Béla Bugár a jeho Most-Híd nepôjde po voľbách do vlády so Smerom. Aj keď sa to samotný Bugár rozpakuje takto dopredu na plné ústa povedať, myslím si, že my to povedať môžeme. A môžeme to povedať aj preto, lebo na rozdiel od Bugára sa neuchádzame o hlasy aj tých voličov, ktorí môžu sympatizovať skôr so Smerom ako s ďalšími stranami napravo od stredu.

Práve obava o stratu takýchto voličov je podľa mňa hlavným, ak nie jediným dôvodom, prečo Bugár zatiaľ spoluprácu s Ficom odmieta vylúčiť. Vždy však vzápätí kontruje protiotázkou, či si vieme predstaviť, že by strana jeho myšlienkového razenia išla do vlády so stranou typu Smer. A mám za to, že práve toto si treba preložiť ako (možno trochu zbytočne zašifrovaný) odkaz a ubezpečenie, že takýto krok Most-Híd nespraví.

Keď sa pozrieme na hociktorú tému, ktorá momentálne rozdeľuje spoločnosť a politikov, sú rozdiely medzi Smerom a Mostom-Híd suverénne najväčšie v porovnaní s ostatnými relevantnými stranami.

Dá sa vôbec predstaviť povolebná spolupráca Mostu-Híd – jedinej strany, ktorá sa zastáva utečencov – s populistickým zoskupením, ktoré dennodenne proti (imaginárnym) utečencom štve celý národ, stavia proti nim ploty, pátra po moslimoch v hoteloch a straší nás údajnými spravodajskými informáciami, podľa ktorých sa teroristi rozhodli dostať na Slovensko – veď ako inak – prostredníctvom mesiace trvajúcej strastiplnej pešej túry a plavbou na vratkej bárke po mori?

Dá sa predstaviť spolupráca strany, ktorá je napriek kontinuálnej snahe premostiť Slovákov a Maďarov ešte stále v prvom rade maďarská, a ktorej predstavitelia sa osobne angažovali v kauzách ako Hedviga Malinová, s pánmi Ficom a Kaliňákom, ktorí tú istú Hedvigu Malinovú dlhé roky terorizujú a robia z nej verejného nepriateľa číslo jeden?

To už skôr si v týchto témach porozumejú Bugár s Dankom alebo Kaliňák s Gándhím, ako Smer s Mostom-Híd. Je absolútne sci-fi pokúšať sa predstaviť si vo vláde Smeru – alebo čo i len v strane, ktorá vládne so Smerom – ľudí ako Žitňanská či Šebej. Aj preto si myslím, že voliči koketujúci s Mostom-Híd a zároveň odmietajúci Smer nemusia mať vôbec žiadnu obavu.

Na záver sa aspoň cvične presuňme do roviny čistej fantazmagórie. Keďže v živote je možné všetko, a tým viac v politike, so stopercentnou istotou sa nedá vylúčiť ani to, že Bugár s Ficom nakoniec do vlády pôjde. Je to možnosť úplne zanedbateľná, ale čisto pre dobrý pocit sa zastavme aj pri nej.

Otázka znie, či by bolo takéto povolebné usporiadanie Slovensku na škodu. Takýto scenár by bol, samozrejme, likvidačný pre Most-Híd, od ktorého by sa mnohí z nás navždy odvrátili.

No pre vývoj na Slovensku by bolo určite prospešnejšie, keby boli s Ficom vo vláde bugárovci, ktorí ho budú brzdiť okrem iného v otázkach utečencov a klaňania sa Moskve, ako keby tam mal stranu, ktorá bude jeho protiutečenecké besnenie podporovať. A povedzme si rovno, že práve to sa dá čakať okrem Mostu-Híd od všetkých ostatných relevantných strán.

Možnosť, že by Most-Híd išiel do vlády s Ficom, je čisto hypotetická a veľmi ťažko predstaviteľná. Osloboďme sa od tejto otázky: voľme ľudí, ktorým veríme, a verme im aj v tom, že sa po voľbách zachovajú správne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie