Denník N

A čo si ty, Arab? Čilský klavirista po bitke zvažuje odchod z Poľska

Christian Ramos prišiel do Poľska, pretože miluje Chopina, bol aj témou jeho diplomovej práce. Foto – TASR/AP
Christian Ramos prišiel do Poľska, pretože miluje Chopina, bol aj témou jeho diplomovej práce. Foto – TASR/AP

K útokom na ľudí, ktorí vyzerajú ako Arabi, dochádza u našich severných susedov každé dva týždne.

Christian Ramos sa dvadsiateho februára vracal domov z koncertu svojich študentov. Pianista pôvodom z Čile žije v Poľsku s prestávkami od roku 2004.

Sedel vo vlaku a čítal si knihu, keď nastúpil vyholený muž, v ruke držal pivo. Za chvíľu zaspal, a keď sa zobudil, spýtal sa Ramosa, na akej sú zastávke.

„Asi Zachodna,“ povedal Ramos po poľsky. „To nie je Zachodna, k… to sú Wlochy,“ naštval sa muž, keď zistil, že odpoveď nebola presná. Bližšie sa prizrel Čiľanovi.

„A čo si ty vlastne zač, Arab?“ spýtal sa.

„Som z Čile.“

„A po anglicky vieš?“

„Viem.“

„Tak ma budeš učiť. Daj číslo.“

Christian sa mu snažil vysvetliť, že učí iba hru na klavíri a číslo mu nedá. Muž s pivom v ruke ho následne začal biť, kopať a udierať po hlave.

Ramosovi odlomil kus zuba a spôsobil mu zranenia na hlave. Príbeh, ktorý cez víkend publikoval denník Gazeta Wyborcza, pripomenul narastajúcu islamofóbiu u našich severných susedov.

Christian po bitke zvažoval, že napokon aj so svojou ženou odíde z Poľska. V pondelok vo Varšave na jeho podporu usporiadali koncert, na ktorom zahral s manželkou skladbu Dar y Recibir Son lo Mismo, čo v preklade znamená Dávať a prijímať je to isté. V sále bolo plno a starosta Varšavy manželov vyzýval, aby tu zostali žiť aj naďalej.

Homogénna krajina

Poľsko je v strednej Európe netypická krajina. Po holokauste a presunoch obyvateľstva tu zostal homogénny štát, po poľsky doma hovorí 98 percent obyvateľov.

Poliaci však nie sú takí uzavretí, ako sa môže zdať. Krajina zažila od konca komunizmu väčšie vlny príchodu cudzincov ako Slovensko.

V 38-miliónovom Poľsku momentálne pracuje 900-tisíc Ukrajincov. Nie sú tu len pre vojnu, až 70 percent z tohto počtu pochádza zo západnej Ukrajiny, kde konflikt s Ruskom neprebieha. Status utečencov v Poľsku má len asi 5-tisíc Ukrajincov.

Mnohí Poliaci hovoria, že ukrajinskí imigranti im neprekážajú. V prípade moslimov je to už iné. Podľa prieskumu z minulého septembra je negatívne nastavených voči moslimom 73 percent Poliakov. Aj keď ich momentálne v krajine žije 0,1 percenta a 80 percent Poliakov žiadneho nepozná.

„Priemerný Poliak sa bojí islamu, keď počuje slovo moslim, vidí teroristu, muža s dlhou bradou a kalašnikovom, ktorý behá po horách. A keďže nemá kontakt so skutočnými moslimami, nemôže konfrontovať tento obraz, tak sa v ňom rodí strach,“ povedal vlani pre Newsweek Kamil Kamiński, psychológ, ktorý sa 10 rokov venuje pomoci pre utečencov.

Strach z moslimov ešte stúpol počas minulého roka. Rovnako aj útoky voči nim. Minulé leto napríklad mladí nacionalisti kontrolovali diskotéky, či na ne nechodia Arabi.

„Nanešťastie, nenávistné reči voči Arabom sa premietli do násilných činov z neznášanlivosti. Zhruba každé dva týždne môžeme identifikovať situáciu, keď na niekoho útočia len preto, že vyzerá ako Arab,“ povedal po útoku na Ramosa pre britský Guaridan poľský ombudsman Adam Bodnar.

Plot na hranici s Ukrajinou

Minuloročná utečenecká vlna sa Poľska ešte nedotkla, krajina sa nenachádza na utečeneckej trase. Minulá poľská vláda so zaťatými zubami napokon hlasovala za prerozdelenie utečencov podľa kvót – krajina má prijať vyše 7200 migrantov.

Nová vláda strany Právo a spravodlivosť sa ešte tvrdšie stavia ku kvótam, no zo stola ich zatiaľ úplne nezmietla. Tento rok však prijme najviac 500 ľudí, prvých sto utečencov z Grécka a Talianska sem má prísť do konca marca.

Opozičné hnutie Kukiz15 momentálne zbiera hlasy, aby sa o kvótach uskutočnilo referendum, aké chystá v Maďarsku Viktor Orbán. Toto hnutie populárneho rockového speváka vo vlaňajších voľbách skončilo tretie a získalo 9 percent hlasov.

Nedávno demonštrovalo za to, aby na poľsko-ukrajinských hraniciach postavili plot. Očakávajú, že to môže byť túto jar alternatívna trasa pre migrantov na ceste do Európy.

Do Poľska pritom v relatívnom pokoji v minulých rokoch prišlo celkovo 80-tisíc moslimov z Čečenska. Začali chodiť najmä po roku 2000.

Najviac žiadateľov o azyl v Poľsku v roku 2014 bolo z Ruska (4000) a z Ukrajiny (2300). V kolónke Rusko ide prevažne o Čečenov. Aj vlani dali v Poľsku azyl či iný ochranný status vo viac ako 200 prípadoch. Väčšina z týchto ľudí však odišla ďalej na Západ, v Poľsku ich žije tak sedem – osemtisíc.

Zubár so zľavou

Pianista Christiano Ramos prišiel do Poľska, lebo miluje Chopina. Predtým sa mu nikdy nič podobné nestalo.

„Začal som sa báť. Čoraz častejšie počujem – Poľsko pre Poliakov,“ povedal pre Gazetu Wyborczu.

Zatiaľ sa rozhodol, že už radšej nebude chodiť vlakom, kupuje auto. No nie všetci Poliaci sa k nemu správajú ako chlapík s pivom.

Tak napríklad – po bitke prišiel k súkromnému zubárovi s odlomeným zubom a rozpovedal mu svoj príbeh. Ten sa mu za Poliakov ospravedlnil a zub mu spravil za polovicu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie