Denník N

Ficova vláda dovolila vývoz desaťtisícov zbraní, raketometov aj pušiek, asi končia v Sýrii

Zo Slovenska vyvážajú aj takéto zbrane. Foto - Wikipedia
Zo Slovenska vyvážajú aj takéto zbrane. Foto – Wikipedia

Nominanti Smeru tajne povolili vývoz desaťtisícov kusov útočných pušiek a miliónov nábojov k nim, raketometov s muníciou, guľometov a tisícok pancieroviek do Saudskej Arábie. Takéto zbrane sú pritom Saudom nanič a zrejme nimi zásobujú povstalcov v Sýrii.

Zo Slovenska sa v utajení už niekoľko rokov vozia zbrane, s ktorými sa bojuje v Sýrii. Premiér Robert Fico pritom už viackrát kritizoval, že niektoré európske krajiny do tejto oblasti dodávajú zbrane a podporujú tak vojenský konflikt, ktorý viedol aj k migračnej kríze v Európe. Zo Slovenska sa vozia zbrane do Saudskej Arábie, odtiaľ idú do rúk ozbrojených skupín, ktoré bojujú v občianskej vojne.

Bez súhlasu slovenských štátnych orgánov by sa tieto zbrane do oblasti nemohli dostať. Navyše nie je vylúčené, že časť z vyvezených zbraní môže pochádzať z našich armádnych skladov a nejde iba o reexporty z iných štátov.

Asi najkomplexnejšiu kritiku pokrytectva európskych štátov vyslovil premiér vlani v septembri v RTVS. „Všetci tu teraz nariekame nad Sýriou a pritom dobre vieme, že mnohé západné krajiny, aj európske, posielajú povstalcom do Sýrie zbrane, cvičia povstalcov a povzbudzujú občiansku vojnu. Čiže na jednej strane sú tu aj členské štáty Európskej únie, ktoré podporujú občiansku vojnu v Európskej únii, a stáva sa, že títo premiéri potom idú kritizovať Slovensko, ktoré odmieta napríklad povinné kvóty. Zastavme občiansku vojnu v Sýrii,“ hovoril Fico a ešte raz dodal, že západné krajiny posielajú zbrane a podporujú povstalcov proti režimu v Sýrii. „Tak potom sa netvárme, že je tam občianska vojna, že kto to vlastne spôsobuje.“

Raketomet RM-70. Foto: wiikipedia
Raketomet RM-70. Foto – Wikipedia

Saudom je to nanič

Jedna vec sú verejné vyhlásenia, druhá realita obchodu so zbraňami. Podľa informácií Denníka N Slovensko povolilo v rokoch 2013 až 2016 vývoz obrovského množstva zbraní československej a sovietskej výroby do Saudskej Arábie.

Išlo o československé útočné pušky Vz. 58, české pancierovky RPG 75, sovietske raketomety BM-21 „Grad“, sovietske ťažké guľomety KPVT a DSHKM, protilietadlové guľomety ZPU-1 či pancierovky RPG 7. Premiér na otázku, či sa exporty udiali s jeho vedomím, neodpovedal.

Saudskoarabská armáda vybavená najmä západnou technikou vo svojej výzbroji takéto zbrane a muníciu nemá, a preto takéto dodávky ani nepotrebujú. Saudi majú jednu z najmodernejších armád a patria do trojice najväčších dovozcov vojenskej techniky na svete. Sú to však spojenci Spojených štátov a Turecka a zásobujú zbraňami povstalcov bojujúcich proti prezidentovi Baššárovi Asadovi, ktorý je spojencom Ruska a Iránu.

Protiasadovská opozícia je veľmi rôznorodá. Sú v nej umiernené skupiny aj radikáli, ktorí patrili k teroristickej skupine Al-Káida. Koho Saudi podporujú a vyzbrojujú, často nie je úplne jasné.

Eldon a Kelson

Ako export zbraní zo Slovenska prebieha a kto ho povolil? Za obchodom so Saudskou Arábiou, ktorý sa pohyboval okolo hodnoty 50 miliónov eur, sú dve neznáme slovenské firmy Eldon a Kelson.

Podľa výročných správ z roku 2014 majú vysoké obraty a pomerne nízke zisky. Na obchodníkov so zbraňami, ktorí si často účtujú maržu v desiatkach percent, sú až neobvyklo malé.

Video: Povstalci v Sýrii trénujú s útočnými puškami Vz. 58, aké od nás predali Saudom

Eldon podľa portálu finstat.sk vykazuje návratnosť aktív len vo výške 1,5 percenta, Kelson vo výške necelých dvoch percent. Obe firmy dostali od ministerstva hospodárstva licencie na vývoz zbraní a od Národného bezpečnostného úradu previerky priemyselnej bezpečnosti.

Na každý vývoz špeciálneho materiálu ministerstvo vydáva ďalšie osobitné povolenie o presnom obsahu zásielky a koncovej krajine, do ktorej smeruje. Posudzuje ho komisia, v ktorej sú okrem ľudí z ministerstva hospodárstva aj zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí aj obrany, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.

Protilietadlový guľomet ZPU. Foto – Wikipedia
Protilietadlový guľomet ZPU. Foto – Wikipedia

Zbrane od nás by vyzbrojili aj celý ISIS

Čo Eldon a Kelson so súhlasom úradov riadených nominantmi Smeru vyviezli? Malo ísť o viac ako 38-tisíc útočných pušiek Vz. 58 a k nim viac ako 30 miliónov nábojov. Na porovnanie – slovenská armáda má momentálne okolo 12 500 vojakov. CIA odhaduje, že v Sýrii a v Iraku je dohromady do 25-tisíc bojovníkov Islamského štátu a jedna z najsilnejších a zároveň najradikálnejších skupín v Sýrii An Nusrá má okolo 11-tisíc bojovníkov.

Išlo aj o dve desiatky raketometov BM-21 „Grad“ a RM-70, ktoré sú nástupcami sovietskych Kaťúš aj s tromi tisíckami kusov munície.

Do Saudskej Arábie od nás vyviezli aj viac ako 7-tisíc kusov pancieroviek RPG 7 a RPG 75, k nim niekoľko desiatok tisíc kusov striel a viac ako 700 guľometov rôznych typov.

Letecké prevozy sa začali už na konci roka 2013 a pokračujú doteraz. Aj tento rok už Saudom firmy Eldon a Kelson poslali niekoľko tisíc samopalov a veľké množstvo munície.

BM21
Raketomet BM-21 „Grad“. Foto – Wikipedia

Naše aj zo zahraničia?

Odkiaľ zbrane pochádzajú? Ich pôvod nie je jasný. Denník N oslovil ministerstvo hospodárstva, zahraničných vecí, obrany a telefonoval aj s majiteľom Eldonu a Kelsonu Ivanom Jašekom. Ten sa spýtal, o čo sa zaujímame. Keď sa dozvedel, že ide o vývoz zbraní do Saudskej Arábie, povedal, nech zavoláme neskôr. Odvtedy už telefón nezdvíhal.

O pôvode zbraní sa tak dá len špekulovať. Samopaly Vz. 58 má vo výzbroji aj naša armáda a polícia. V posledných rokoch väčšie množstvo z nich nepredávali. Momentálne ich máme okolo 40-tisíc: okolo 12-tisíc kusov majú priamo vojaci a zvyšok sú zásoby potrebné napríklad aj na náhradné diely.

Veľký predaj útočných pušiek Vz. 58 naposledy urobil minister obrany Ľubomír Galko za vlády Ivety Radičovej. Malo ísť aj o desiatky rokov staré zbrane, často zo skladov Ľudových milícií. Či by aspoň časť exportu do Saudskej Arábie mohla pochádzať z tohto predaja, nie je jasné.

Druhou možnosťou je, že išlo o reexport napríklad z Česka, kde majú v skladoch stále veľké množstvo takýchto zbraní, prípadne z Bulharska. Najmä pri raketometoch BM 21 a pancierovkách RPG 7 je tiež pravdepodobné, že išlo o reexport.

kolaz zbrane2
Česká pancierovka RPG 75, guľomety KPVT a PKT, pancierovka RPG-7, útočná puška Vz. 58 a guľomet DSHKM. Foto – Wikipedia

Utajované skutočnosti

Ministerstvo hospodárstva o exporte do Saudskej Arábie hovoriť nechce. Neprezradilo ani celkovú hodnotu, v akej boli naše minuloročné zbraňové vývozy do tejto krajiny.

„Štatistické údaje o exporte požadovaných komodít za rok 2015 sú predmetom spracovania, ministerstvo ich zverejní vo Výročnej správe o obchode s výrobkami obranného priemyslu do 30. apríla 2016.“

Na otázky o vývozoch či firmách ministerstvo neodpovedalo s vysvetlením, že „informácie sú predmetom utajovaných skutočností“.

K otázkam, prečo povolili vývoz zbraní, ktoré zjavne neskončia v Saudskej Arábii, ale v Sýrii, ministerstvo odpísalo, že vždy trvajú na predložení takzvanej antireexportnej doložky, teda záväzku konečného užívateľa a aj koncovej krajiny, že tovar nevyvezie ďalej.

Ministerstvo obrany na otázky neodpovedalo. Podľa ministerstva zahraničných vecí je reexport zbraní z pôvodnej cieľovej krajiny možný – v prípade súhlasu Slovenskej republiky.

Zničené sýrske mesto Homs. Foto – AP
Zničené sýrske mesto Homs. Foto – AP

Umiernená opozícia?

Český bezpečnostný analytik Lukáš Visingr predpokladá, že zbrane a munícia skončili v Sýrii alebo v Jemene. Podľa informácií Denníka N zbrane zrejme neopustili Slovensko bez vedomia Spojených štátov.

Visingr si však nie je istý, či sa zbrane napriek predpokladanému dohľadu USA nad operáciou dostanú len k „umiernenej opozícii“, ktorú oficiálne podporuje. „Aj tá takzvane umiernená opozícia je väčšinou aj tak pekná chamraď. Veľa skupín vystupuje umiernene, aliancie, spojenectvá a sily sa tam však menia tak, že sa tie zbrane veľmi rýchlo dostanú aj k tým najhorším skupinám.“

Saudi navyše v regióne hrajú aj vlastnú hru, ktorá je odlišná od záujmov Američanov. Visingr pripomína vojnu v Jemene, kde Saudská Arábia zasiahla priamo do občianskej vojny podporou vládnych jednotiek. Podľa Visingra zo zbraní, ktoré išli od nás Saudom, môžu do konfliktov v oblasti zásadnejšie zasiahnuť raketomety Grad, ale aj 7-tisíc pancieroviek.

To, že zbrane od nás skončia alebo už skončili v Sýrii, predpokladá aj Róbert Ondrejcsák z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. Dúfa, že export od nás je pod kontrolou a naše úrady budú schopné v spolupráci s USA dohliadnuť na to, kde skončia.

Množstvo zbraní, ktoré sme Saudom dodali, považuje za významné pre daný región. „Je tam rozpor – a to od Ukrajiny až po Blízky východ,“ hovorí Ondrejcsák, bývalý štátny tajomník ministerstva obrany z vlády Radičovej, o tom, že na jednej strane Slovensko zrejme v spolupráci s USA vyzbrojuje rebelov a Fico zároveň za rovnaké kroky kritizuje iné európske štáty. A pripomína, že premiér tiež kritizuje Ukrajinu, ktorej zároveň dodávame reverzným tokom plyn.

„Trochu by ma upokojilo, pokiaľ by to bolo zastrešené americkou stranou,“ hovorí Marián Majer zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Riziko, že sa zbrane dostanú do nesprávnych rúk alebo do rúk teroristov, podľa neho v tomto prípade existuje. Celkový počet zbraní, ktoré sme dodali Saudom, Majer považuje za výnimočný. „Tak ako v iných oblastiach tam tá schizofrénia je,“ hovorí o rozdiele v postoji Fica ku konfliktu v Sýrii a povoleniam, ktoré sme na vývoz zbraní do Saudskej Arábie vydali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie