Denník N

Pivo ochraňuje mozog pred poškodením

Pivo je podľa čínskych vedcov prospešné pre mozog. FOTO - TASR
Pivo je podľa čínskych vedcov prospešné pre mozog. FOTO – TASR

Xantohumol je veľmi zaujímavá molekula, ktorej by sa malo venovať viac pozornosti. Látka nachádzajúca sa v chmeli by sa mohla použiť pri liečení mozgových poruch ako sú demencia, Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Odhliadnuc od obsahu alkoholu, pivo môže mať pre organizmus prospešné účinky. Ochraňuje náš mozog pred takzvaným oxidatívnym stresom, teda pred vysoko reaktívnymi kyslík obsahujúcimi voľnými radikálmi vznikajúcimi počas dýchania.

Takéto reaktívne zlúčeniny sú schopné ničiť našu DNA, tuky a dôležité bielkoviny, čím poškodzujú naše bunky, najmä neuróny, ktoré sú na oxidatívny stres veľmi citlivé a nedokážu sa obnovovať tak efektívne ako ostatné druhy buniek.

Tajomstvom je chmeľ

Skupina vedcov na čele s Ťiangom Fangom z Lan-čouskej univerzity v Číne zistila, že aktívna látka obsiahnutá v chmeli reguluje gény kódujúce produkciu látok ochraňujúcich naše bunky. Článok publikovali v žurnáli Journal of Food and Agricultural Chemistry.

Aktívna látka z chmeľa ochraňuje naše bunky. FOTO - TASR
Aktívna látka z chmeľa ochraňuje naše bunky. FOTO – TASR

Aktívna zlúčenina obsiahnutá v chmeli, xantohumol, je látka, o ktorú sa zaujíma viacero vedeckých skupín.

V suchom extrakte z chmeľa sa ho nachádza jedno percento, v samotnom pive je prítomný v mikromolárnych koncentáciách, teda približne jeden gram v 3-tisíc litroch piva. Epidemiologické štúdie naznačujú, že môže byť prepojený s pozitívnymi účinkami dlhodobého pitia piva.

Xantohumol patrí medzi flavonoidy, pigmenty obsiahnuté v rastlinách štruktúrou podobné vitamínu E, ktoré sú zodpovedné napríklad aj za pestré sfarbenie listov na jeseň. Nachádzajú sa v orechoch, citrusoch, olivovom oleji, čaji a červenom víne a sú spájané s antioxidatívnymi účinkami, ochranou pred zápalmi, kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou.

Výskum na potkanoch

Neuróny potkanov prežili aj prítomnosť peroxidu. FOTO – TASR

Počas samotného výskumu vedci vystavili neuróny potkanov spomínanému oxidatívnemu stresu a porovnali ich s neurónmi pod vplyvom extraktu z chmeľu. Zistili, že xantohumol ochránil neuróny pred poškodením, spomalil vývin porúch a navyše zvýšil aktivitu génov, vďaka ktorým si bunka vytvára akýsi ochranný štít pred zápalmi, degeneráciou a rakovinou.

Ak vystavili bunky vplyvu peroxidu vodíka, v prítomnosti xantohumolu ich prežilo o polovicu viac. Vedci dokonca zistili, že ak bunky najprv vystavili extraktu z chmeľa a až potom oxidatívnemu stresu, buniek prežilo o 75 % viac ako v kontrolnej skupine bez ochranných látok.

Samozrejme vedci nechcú naznačiť, že by sme mali začať piť viac piva. Ich výskum ukázal, že xantohumol je veľmi zaujímavá molekula, ktorej by sa malo venovať viac pozornosti a ktorá by sa v budúcnosti mohla použiť pri príprave liečiv proti mozgovým poruchám ako napríklad demencia, Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.

Štúdie sú dostupné z doi: 10.1021/jf505075n,  10.1016/j.phytochem.2004.04.025

Autorka je doktorandkou chémie na Univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku. Momentálne sa venuje výskumu umelých enzýmov.

Teraz najčítanejšie