Denník N

Smer pripúšťa problémy so školstvom a zdravotníctvom (čo hovoria strany v letákoch)

Volebné noviny. Foto N - Veronika Folentová
Volebné noviny. Foto N – Veronika Folentová

Politické strany posielajú pred voľbami aj listy domov. Hovoria o tom, čo robili, ale aj sľubujú. Zozbierali sme aspoň pár z nich, aby ste vedeli, čo sa v nich dozviete.

Smer – so školstvom a zdravotníctvom nie sme spokojní

Smer posiela do schránok list, pod ktorým je podpísaná premiér Robert Fico. Na obálke aj na hlavičkovom papieri je heslo Chránime Slovensko. „Priznávam, sú oblasti, s ktorých stavom dlhodobo nemôžeme byť spokojní, ako je zdravotníctvo a školstvo,“ píše Smer. Je to jediný moment, keby Smer pripúšťa, že v niečom pochybil.

Ostatná časť listu je chvála, sľuby a strašenie. Smer hovorí, ako znížil nezamestnanosť, rástli mzdy a klesli ceny. „Je to veľký rozdiel oproti stavu spred štyroch rokov, keď široká pravicová vláda vnášala do spoločnosti chaos.“

Sľubuje, že zabezpečí 100-tisíc pracovných miest, obnoví tisíc kilometrov regionálnych ciest, zníži zdravotné odvody a postaví nájomné byty pre mladých.

Smer nezabúda pripomenúť, že chráni Slovensko: „Za seba a stranu Smer Vám dávam záväzok, že budeme Slovensko vždy chrániť pred hrozbou masy migrantov, prevažne moslimov, ktorí sa nedokázali integrovať ani do ekonomicky silnejších štátov a prinášajú so sebou aj zvýšené riziko terorizmu.“

OĽaNO: Voliť Sieť a Most-Híd je úplne zbytočné

Hnutie Igora Matoviča posledný týždeň pred voľbami rozposiela do schránok 50-stranové noviny. Predstavuje v nich všetkých 150 kandidátov, s niektorými má aj dlhšie rozhovory. V novinách je však aj rozhovor s Milanom Kňažkom či s Braňom Kostkom, pripomínajú kauzy Smeru, zverejňujú program.

Najväčší priestor však dostal rozhovor s lídrom hnutia Igorom Matovičom, kde hovorí aj o iných pravicových stranách. Odporúča, aby voliči, ktorí chcú voliť menšie strany, radšej podporili ich, a ak nie ich tak SaS. „Ak niekto SaS voliť nechce, preto lebo nechce voliť liberálov, nech volí aj KDH,“ povedal.

Most-Híd a Sieť Matovič neodporúča. „Tých voliť je úplne zbytočné. Tí ďalšie hlasy nepotrebujú, lebo sa do parlamentu dostanú tak či tak,“ odpovedá v rozhovore Matovič. Dokonca hovorí, že voliči Siete by si to mali ešte rozmyslieť: „Skôr by som poprosil voličov Siete, že nech radšej rozdelia svoje hlasy medzi spomenuté strany, aby zabránili prípadnému riziku prepadu hlasov. Veď čo nám pomôže percento navyše pre Sieť, ak kvôli tomu by prepadla SaS a vládol by Smer? Nič.“

Kandidáti OĽaNO však posielajú listy aj samostatne. Napríklad Eduard Heger, ktorý má číslo 24, sa obracia na obyvateľov bratislavskej časti Dúbravka.

KDH: Rozum a zodpovednosť

Viacerí kandidáti KDH posielajú listy priamo do schránok. Predseda Ján Figeľ píše: „Vážení spoluobčania, ak ste spokojní so stavom a smerovaním Slovenska, prajem Vám všetko dobré. Ale ak nie ste s vývojom spokojní, podporte pozitívnu zmenu.“

Vládna strana podľa neho trpí nedostatkom kontroly, spravodlivosti a zodpovednosti. Kritizuje Smer za korupciu, zadlžovanie, ale aj za stav školstva a zdravotníctva, ktoré podľa neho kolabuje.

Rovnako ako Fico sa chváli aj sľubuje. Chváli sa, že ušetrili miliardy na diaľniciach. Rovnako ako Smer sľubuje, že budú tvoriť pracovné miesta. Hnutie sľubuje aj zníženie daní a odvodov, ženy chcú skôr poslať do dôchodku a rovnú daň z príjmu 18 percent.

Do schránok posielajú listy napríklad aj starosta bratislavskej časti Ružinov Dušan Pekár a noviny aj jednotliví kandidáti. Napríklad Marian Faktor posiela osemstranové noviny, ktoré prezentujú len jeho. Na konci s tajničkou.

Sieť ukazuje hlavné prvých

Schránkové noviny Siete majú majú osem strán a najviac priestoru v nich dostáva predseda Radoslav Procházka. S ním je v novinách aj dvojstranový rozhovor. Dve jeho fotky sa dostali aj na titulnú stranu.

Okrem neho noviny predstavujú aj Miroslava Beblavého cez kauzu maséra Pavla Kostu, ktorý dostal výhodné zmluvy od štátnej poisťovne.

V novinách sa venujú aj Andrejovi Hrnčiarovi, Kataríne Macháčkovej cez ich prácu v samosprávach a Martina Fedora.

Na zadnej strane menujú len prvých 30 kandidátov.

SDKÚ bez Freša, megakvíz o Kollárovi

Najväčší formát majú noviny SDKÚ a Sme rodina – Boris Kollár.

SDKÚ v novinách Modré správy predstavuje najmä ľudí, ktorí sa venujú zdravotníctvu. Na rozdiel od iných straníckych novín tu predseda Pavol Frešo nedostáva takmer žiadny priestor. Je len na pár fotografiách, texty píšu iní ľudia z kandidátky. Okrem krížovky prinášajú aj sudoku.

S kým bol Boris Kollár na plese v opere v tomto roku, koľko má vlastných detí (k 1. 1. 2016) a ktorá česká herečka/speváčka tvorila s Borisom Kollárom v minulosti pár? Takto sa v novinách strany Sme rodina – Borisa Kollára snažia zaujať voličov. Megakvíz o Kollárovi má 20 otázok a niektoré sa týkajú aj ich programu. Sprevádza ich veľa fotografií z Kollárovho súkromia – aj keď na fotkách má zväčša deti, nie už ich matky.

16-stranové noviny majú ľahší nádych ako pri iných stranách, na konci sú namiesto krížovky vtipy a komix, vedľa zoznamu kandidátov sú recepty na Kollárovo tiramisu alebo Šimkovičovej sviečkovú.

Noviny predstavujú len pár tvári – medzi nimi Oskara Dobrovodského, Martinu Šimkovičovú či Petra Pčolinského.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie