Denník N

Šéfke Ústavného súdu Macejkovej hrozí, že ju Kiska odvolá

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. Foto – TASR
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková. Foto – TASR

Ústavnému súdu od prvého marca chýbajú traja sudcovia. Spisy po Ľubomírovi Dobríkovi nikomu nepridelili s tým, že ich dostanú noví sudcovia. Tento stav je podľa prezidentovho poradcu protiústavný.

Posledný februárový deň bol zároveň posledným pracovným dňom sudcu Ústavného súdu a bývalého štátneho tajomníka mečiarovského HZDS Ľubomíra Dobríka. Skončilo sa mu jeho 12-ročné funkčné obdobie.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková preto navrhla nový rozvrh práce. Neukončené spisy po Dobríkovi však nikomu nepridelila. Je ich viac ako sto.

„Budú pridelené novovymenovaným sudcom Ústavného súdu po tom, ako sa ujmú svojej funkcie,“ píše sa v rozvrhu. Tí však zatiaľ vôbec nie sú vymenovaní a ani nie je jasné, kto nimi bude.

Hoci parlament zvolil prezidentovi Andrejovi Kiskovi nových kandidátov, on si z nich odmieta vybrať, myslí si, že na funkciu nemajú. „Národná rada mi zvolila na sudcu notára,“ smial sa prezident aj v utorok na verejnej diskusii na Facebooku.

Laššáková a Mamojka

Namiesto Dobríka sa mal Kiska rozhodnúť medzi poslancami Smeru Janou Laššákovou a Mojmírom Mamojkom. Zatiaľ si nevybral ani z nich a odložil rozhodnutie až na obdobie po voľbách.

To, že by nejaký spis nemal prideleného sudcu, môže byť v rozpore s ústavou. Tá totiž hovorí, že každý občan má právo na súdnu ochranu, a nehovorí nič o tom, že Ústavný súd nefunguje, ak nemá plný počet sudcov. Medzi otvorenými Dobríkovými prípadmi je napríklad aj spor, ktorý vedie mesto Martin.

Ivette Macejkovej hrozí za nový rozvrh odvolanie z funkcie. Prezidentovi to navrhuje jeho poradca a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

„Žiadny súd na svete, ani na Slovensku, by si nedovolil prijať ako rozvrh práce, ktorý znamená, hoci podmienené, odmietnutie spravodlivosti,“ tvrdí Mazák. To, že súdy niekedy nepracujú v plnom zložení, sa podľa Mazáka stáva. Stalo sa to aj v rokoch 2004 až 2007 Ústavnému súdu, keď chýbali dvaja sudcovia. „Ich veci boli mimo rozvrhu práce okamžite po odchode Klučku a Švábyho rozdelené medzi ostatných sudcov.“

Viem si tiež  predstaviť, že by nejaký súd nekompletným zložením odôvodňoval dlhšie trvajúce konanie. Ale ešte nikdy som nepočul, že by taký súd, akým je Ústavný súd, odmietol konať, najmä ak má funkčné senáty a uznášaniaschopné plénum. To je dramatické porušenie ústavy.“

„Vymeniť za kompetentnejšieho“

Mazák hovorí, že vzhľadom na to, že k takýmto porušeniam došlo v posledných dvoch rokoch viackrát, „ako poradca budem odporúčať prezidentovi, aby využil svoju právomoc a vymenil osobu na čele Ústavného súdu za niektorého z kompetentnejších sudcov Ústavného súdu, ktorý bude dbať na to, aby predovšetkým Ústavný súd dodržiaval základný zákon štátu“.

Prezident podľa hovorcu Romana Krpelana nebude situáciu na Ústavnom súde zatiaľ komentovať.

Ak by prezident Macejkovú odvolal, zostala by na súde sudkyňou. Predsedom alebo predsedníčkou súdu sa môže stať len niekto z doterajších sudcov.

Macejková tvrdí, že na rokovanie pléna najprv pripravila návrh, aby sa Dobríkove spisy rozdelili medzi všetkých členov. „Plénum Ústavného súdu tento môj návrh neschválilo a rozhodlo tak, ako je to uvedené v aktuálnom rozvrhu práce. S týmto postupom sa stotožnili všetci členovia pléna,“ vyhlásila Macejková.

Odvoláva sa tiež na prezidenta Kisku, ktorý podľa nej vyhlásil, že „…bezprostredne po parlamentných voľbách budem so zvolenými predstaviteľmi parlamentných politických strán a Národnej rady hovoriť o tom, ako budeme ďalej postupovať“.

Rozvrh je podľa nej „pochopiteľnou reakciou“ na situáciu, ktorá nastala v dôsledku nevymenovania nových sudcov. „Plénum bude reagovať zmenou rozvrhu bezprostredne po tom, ako pán prezident vymenuje nových sudcov. Verím, že to bude čo najskôr,“ dodala Macejková.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie