Denník N

Fico si zaletel do Macedónska na tlačovku s utečencami v pozadí

Premiér Fico si počas predvolebnej kampane odskočil aj na macedónsku hranicu. foto - TASR/AP
Premiér Fico si počas predvolebnej kampane odskočil aj na macedónsku hranicu. foto – TASR/AP

Premiéra vítali aj slovenskí aktivisti okolo Ľuboša Lorenza. Ich transparent s nápisom „Kto šíri strach, je terorista“ mohol vidieť len z diaľky.

Tri dni pred parlamentnými voľbami sa premiér Robert Fico vybral na otočku pozrieť na grécko-macedónske hranice, podľa avíza z úradu vlády oboznámiť sa so situáciou v oblasti, kde stúpa napätie a slúžia tam aj slovenskí policajti.

Brífing pre novinárov usporiadal priamo pri železničnej bráne na hraničnom priechode Idomeni – Gevgelija, kde sa v pondelok pokúsila časť utečencov zvaliť plot a dostať sa z Grécka ďalej do Európy. Podľa odhadu polície tam čaká na povolenie vstupu do Macedónska okolo 6500 ľudí, macedónske úrady ich však do krajiny vpúšťajú len málo.

Fico na tlačovke zopakoval to, čo už hovoril doma: že Európska únia zlyhala pri riešení migračnej krízy a Slovensko je pripravené opäť vyslať ďalšie policajné jednotky do krajín, kde to bude potrebné. Premiér zároveň kritizoval Grécko, na ktoré by mal podľa neho Brusel vyvíjať tlak, aby si plnilo svoje záväzky a chránilo schengenskú hranicu.

Skutoční utečenci za plotom

Premiér do Macedónska odletel skoro ráno a vrátil sa ešte počas dňa na rokovanie vlády. Čas pozrieť si situáciu na grécko-macedónskych hraniciach si našiel vo finále volebnej kampane pred sobotnými voľbami, ktorú vládna strana robila v duchu hesla „Chránime Slovensko“.

„Som človek, ktorý ako premiér videl všelijaké hrôzy. Toto nie je hrôza, toto je nebezpečenstvo,“ povedal premiér na macedónskych hraniciach.

„Naďalej budeme trvať na tom, že pokiaľ nedôjde k dôslednej ochrane vonkajších hraníc, tak sa neuchránime pred negatívnymi dôsledkami migračnej krízy. Ak toto budeme všetci naďalej podceňovať a pozerať sa na to, že sa nič nedeje, tak sa naozaj na Slovensku raz zobudíme a zistíme, že máme na Slovensku možno veľa ľudí, ktorí cez nás prechádzajú.“

Politickí oponenti Ficovi vyčítali, že kampaň svojej strany stavia na utečencoch, ktorí však reálne Slovensko obchádzajú a do našej krajiny neprichádzajú. Na tlačovke v Macedónsku boli utečenci Ficovou kulisou. Keď premiér začal svoj brífing, utečenci z neďalekého tábora prišli k plotu, lebo boli zvedaví, či sa otvárajú hranice. Časť z nich po anglicky skandovala „otvorte hranice“.

Čakali ho s transparentom

Na hraniciach premiéra sprevádzali slovenskí policajti a minister vnútra Robert Kaliňák. Z gréckej strany sledoval Ficov príchod aj aktivista Ľuboš Lorenz. Spolu s kolegami ho prišli privítať s transparentom s nápisom „Kto šíri strach, je terorista“. Lorenz hovorí, že ak si ho Fico všimol, tak len z diaľky, keď prechádzal okolo.

„Stáli sme z gréckej strany asi jeden meter od plota,“ hovorí Lorenz. „Utečenci sa tam nahrnuli, ale nebolo to nejaké násilné. Len skandovali Open the Borders.“

Transparent slovenských aktivistov.
Transparent slovenských aktivistov.

Na Ficov výjazd reagoval aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Dnešok presne dokumentuje to, čo Most-Híd hovorí od začiatku utečeneckej krízy – to, že Slovensku nával migrantov nehrozí a vláda len zbytočne straší. Premiér Fico dnes v posledný deň predvolebnej kampane dokonca vycestoval až do Macedónska, aby strach z migrantov u našich občanov urobil čo najviac reálnym,“ vyhlásil Bugár.

Pár desiatok dnes pustili

Macedónske úrady dnes nakrátko pred príchodom Fica otvorili hranicu s Gréckom pre utečencov smerujúcich do Európy a vpustili na macedónske územie niekoľko desiatok ľudí.

Grécka polícia uviedla, že Macedónsko otvorilo hraničný priechod v čase od utorkovej polnoci do dnešnej druhej hodiny rannej a potom opäť od siedmej do deviatej. Vpustili tak celkovo 170 ľudí zo Sýrie a z Iraku. Tisícky však stále zostali uviaznuté v Grécku.

 Kde všade už premiér v kampani chránil Slovensko

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cvičenie Bariéra

Premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom predstavili mobilný plot za milión eur, ktorý má mať sedem až päťdesiat kilometrov. Takéto ploty stavajú v Iraku na ochranu vojenských základní, podľa Fica má ten slovenský slúžiť na ochranu zelenej hranice.

Premiér kúpu plota vysvetľoval postojom Rakúska, ktoré chce znížiť počet prijímaných migrantov. Plot nemá byť po celej dĺžke hraníc s Rakúskom a Maďarskom, ale iba na kritických úsekoch zelenej hranice, kde netečie rieka. Naša suchá hranica s Rakúskom je dlhá takmer 30 kilometrov, s Maďarskom je to skoro 316 kilometrov.

„Migranti nikdy nejdú v rojnici dlhej tisíc kilometrov, ale majú svoje trasy. Navádzacia bariéra ich má dostať tam, kde potrebujeme,“ vysvetľoval to minister vnútra Robert Kaliňák.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyprevádzanie policajtov na ochranu schengenu

Premiér osobne vyprevádzal desiatky policajtov, ktorých Slovensko poslalo Slovinsku a Macedónsku na pomoc s ochranou hraníc. Slovenskí policajti už vlani slúžili na srbsko-maďarskej hranici a slovinsko-chorvátskej hranici, ďalších vláda za účasti Fica vyslala začiatkom februára. Dvadsaťpäť do Macedónska, dvadsať do Slovinska.

„Je to bezprecedentné, ale naše rozhodnutie poslať do Macedónska prvých 25 policajtov ukazuje, že plne stojíme za plánom, že ak nie je Grécko schopné chrániť schengenskú hranicu, musíme chrániť inú hranicu, aby sme zabránili prílevu nelegálnych migrantov do EÚ,“ povedal vtedy premiér.

Tretia tlačová beseda Roberta Fica za týždeň o utečencoch. Foto – TASR
Tretia tlačová beseda Roberta Fica za týždeň o utečencoch. Foto – TASR

Seriál tlačoviek po udalostiach v Kolíne

Utečencom venoval premiér aj prvé dni po začiatku roka. V čase protestov zdravotných sestier stihol za päť dní zorganizovať hneď tri tlačovky zamerané na utečencov. Novinárom na nich odprezentoval „nový postoj vlády k téme migrácie po udalostiach v nemeckom Kolíne nad Rýnom,“ kde muži obťažovali stovky žien.

Okrem iného vyhlásil, že spraví všetko pre to, aby zabránil vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Vzhľadom na „rozdielne kultúrne tradície, hodnoty“ by to podľa premiéra prinieslo bezpečnostné riziká.

„Aký princíp kolektívnej viny? Sú tu riziká spojené s bezpečnostnou vlnou? Ak sa niečo stane, vás nebude nikto odvolávať. My sa chceme vyhnúť situácii, ktorú nevieme riešiť,“ povedal.

Na snímke predseda vlády Robert Fico počas brífingu po útokoch v Paríži. Foto – TASR
Na snímke predseda vlády Robert Fico počas brífingu po útokoch v Paríži. Foto – TASR

Dramatická tlačovka po útokoch v Paríži

Po novembrových teroristických útokoch v Paríži premiér zorganizoval dramatickú tlačovku v čiernej košeli. Dávno predtým, ako prišli s prvými verziami vyšetrovatelia, videl za útokom migrantov. Práve po Paríži prišiel so svojimi vyhláseniami o monitorovaní moslimov na Slovensku.

„Nemôžeme rešpektovať žiadnu mieru rizika, ktorá je spojená s ich púšťaním,“ povedal. „Každý, kto nelegálne prekračuje hranice, musí byť vnímaný ako bezpečnostné riziko. Je pochopiteľné, že sa sústreďujeme na cudzie komunity na Slovensku, najmä v spojitosti s radikalizáciou týchto skupín.“

Vojaci s policajtmi ukazovali premiérovi, ako sú pripravení na prílev migrantov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vojaci s policajtmi ukazovali premiérovi, ako sú pripravení na prílev migrantov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Cvičenie Juh proti migrantom a prevádzačom

Vlani v októbri sa premiér zúčastnil rozsiahleho cvičenia pri bratislavských Rusovciach, ktoré malo ukázať pripravenosť policajtov a vojakov zasiahnuť proti migrantom a prevádzačom. Zúčastnilo sa ho 250 vojakov a policajtov, televízne štáby a okrem premiéra Fica aj ministri vnútra či obrany.

„Videli ste, že k utečencom sa správali slušne a zakročili len proti prevádzačom,“ hodnotil premiér spokojne celé vystúpenie. „Nelegálni migranti musia vedieť, že Slovensko je chránené a že pokiaľ nepožiadajú o azyl, pôjdu do väzenia.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie