Denník N

Netradičná rodina? IKEA s ňou narazila iba u nás a v Rusku

Dve ženy, ktoré žijú s malým dieťaťom. Aj tak vidí rodinu švédsky reťazec. Foto - IKEA
Dve ženy, ktoré žijú s malým dieťaťom. Aj tak vidí rodinu švédsky reťazec. Foto – IKEA

Švédsky reťazec sa snaží predstavovať rôzne formy spolužitia bežné vo svete. Napriek tomu, že Aliancia za rodinu kritizovala dve mamy v jej časopise, hromadný bojkot sa nekonal.

Trojčlenná rodina. Dvaja dospelí a jedno dieťa. Dve ženy a malý chlapec. Kirsty, Clara a Isaac, ktorí žijú v malej podkrovnej časti rodinného domu v Londýne.

A keďže sa tam tiesnia, štylistka navrhne v ich spoločnom príbytku pár zmien, aby mali viac miesta. Tipy, ktorými im pomohla zútulniť domov, zverejnil časopis Live švédskeho nábytkárskeho reťazca IKEA.

Tých časopisov nachystá a pošle zákazníkom do 25 krajín sveta dvanásť do roka, prelistovať sa dajú aj na webe. No len jedno vydanie – z novembra 2013, kde sa objavili dve Britky so synom, vzbudilo na Slovensku rozruch.

Hoci v ňom chcel reťazec len ukázať, ako sa dá zariadiť malý priestor, a nemal snahu otvárať a riešiť iné témy, u nás jednu tému otvoril. Dvojicu žien s dieťaťom totiž nazval rodinou.

Bojkot nevyšiel

To sa nepáčilo Aliancii za rodinu, kritizovala, že IKEA propaguje iné formy spolužitia a mätúco ich nazýva rodinou. „Pripraviť dieťatko o otca – to je príbeh, ktorý nám chcú ukázať?“ pýtal sa hovorca aliancie Anton Chromík.

S požiadavkou, aby IKEA časopis stiahla, však aliancia neuspela. V čase, keď aliancia začala protestovať proti lesbickému páru v časopise, už bolo v obehu iné, novšie vydanie.

Veľkú podporu nenašli ani výzvy aliancie na bojkot obchodného domu, ktorý propaguje rodinu bez otca. Ak sa aj niekto k bojkotu pridal, nebolo to masové. V čase sporu o dve matky u nás požiadalo o zrušenie členstva v klube IKEA Family asi 10 ľudí, vraví hovorkyňa IKEA Jana Hrubcová. „V priemere nám pribúda mesačne asi 3000 členov,“ dodala pre Denník N.

Do Ruska sa nedostal

Slovenská IKEA pritom nevie o tom, že by časopis s netradičnou rodinou z Londýna vyvolal v inej krajine odmietavé reakcie. Do Ruska sa však ani nedostal, pretože to tamojšia legislatíva neumožňuje. „V niektorých krajinách sa objavila kritika práve pre to, že článok nevyšiel v Rusku,“ vraví Hrubcová.

Aj s odstupom času si IKEA za príbehom rodiny, v ktorej sú dve ženy a žiadny muž, stojí. Tvrdí totiž, že sa v časopise snaží predstavovať rôzne formy spolužitia, ktoré sú dnes bežné.

Domov, ktorý vytvorili Kirsty a Clara pre malého Isaaca, nebol jediným príbehom netradičného spolužitia v časopise IKEA. Tohtoročné číslo časopisu Live ukázalo, ako sa žije v nemeckej rodine s dvomi deťmi, s ktorou bývajú ešte traja ďalší dospelí ľudia. Najmä mladí Nemci bývajú vo ,,Wohngemeinschaft“, teda o byt či dom sa delia viacerí kamaráti, alebo aj neznámi ľudia.

„Vyhľadávame rozmanité domácnosti a ľudí, ktorí skutočne odzrkadľujú okolitý svet. Navštevujeme domovy z rôznych kútov sveta. Uvedomujeme si, akí sme rozdielni,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu Lotta Brandt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie