Denník N

Demokrati Slovenska podporili SaS, lebo spájať sily je správna cesta

Viem, že mnoho voličov nie je stále rozhodnutých. Verím, že naše rozhodnutie zachovať sa zodpovedne im pomôže v rozhodovaní.

Autor je predseda strany Demokrati Slovenska

Keď sme zakladali stranu Demokrati Slovenska, vedeli sme, že bude malý zázrak, ak sa nám podarí, dva mesiace po vzniku strany, získať taký počet hlasov, aby sme mohli vstúpiť do parlamentu. Videli sme zároveň, v akom zlom stave sa nachádza pravica na Slovensku. Namiesto toho, aby sa spájala, snaží sa rozpadať na menšie a menšie časti. Pritom len v spojení, v spolupráci je zakódovaný úspech. Založili sme stranu, ktorá sa rozhodla, že túto myšlienku, myšlienku spolupráce, bude mať medzi svojimi základnými princípmi. Že o tom bude nielen hovoriť, ale predovšetkým bude tak konať.

Videli sme aj vyhorenosť a programovú prázdnotu u mnohých strán. Frázy, otrepané klišé, ktoré sa opakujú, a veľmi málo skutočne nových, inovatívnych riešení problémov, ktoré trápia občanov Slovenska. Preto sme priniesli do spoločenskej diskusie nové návrhy. Tak ako som svojho času položil na politický stôl tému zavedenia rovnej dane, neskôr tému vytvorenia sporenia v dôchodkovom systéme, tak teraz prinášame mikrodaň a výrazné zníženie odvodov.

Všetci hovoria, že odvody sú vysoké , ale nikto nevie, ako ich skutočne znížiť. Ako zvýšiť platy, znížiť náklady zamestnávateľov a výrazne zrýchliť rast ekonomiky. Priniesli sme preto nový spôsob zdaňovania, ktorý mení redistribúciu bohatstva v prospech strednej a nižšej triedy a výrazne zníži jej odvodovo-daňové zaťaženie. Umožní znížiť odvody do Sociálnej poisťovne o 30 percent, o 17 p. b., a o 50 percent, o 7 p. b., do zdravotných poisťovní, a to bez výpadku príjmov týchto inštitúcií. To okamžite zvýši platy a zníži náklady na prácu u zamestnávateľov, podnieti vznik nových pracovných miest, zníži nezamestnanosť.

Priniesli sme nové a zásadné zmeny, ktoré odstraňujú problémy v zdravotníctve, zlepšujú situáciu v školstve, justícii, v sociálnej oblasti. Návrhy a zmeny, na ktorých sa dá stavať.

Pravicová politická scéna je však rozbitá. Treba ju spájať. Len tak sa tieto a iné návrhy stanú realitou. Skôr či neskôr. Len ak ich bude tlačiť dopredu silná politická podpora, len tak sa môžu uskutočniť. Inak zostanú len na papieri. Rovnako by skončila aj rovná daň a dôchodková reforma, nevznikol by 2. pilier, ak by nebol opretý o podporu vládnucej väčšiny.

Strana Demokrati Slovenska takú veľkú podporu zatiaľ nemá. A nevznikli sme preto, aby sme, hoc aj v mene kvalitného programu, rozdrobovali hlasy a oslabovali tak pravicu a nepriamo pomáhali Ficovmu Smeru. Dopredu sme povedali, že ak nezískame dostatočnú podporu, stiahneme sa z volebnej súťaže a podporíme inú pravicovú politickú stranu.

Robíme tak teraz a odporúčame našim voličom odovzdať hlasy strane SaS. Jej volebný program považujeme, spolu s naším, za najlepší. Nie sú za ňou skrytí žiadni oligarchovia, jej financovanie nevzbudzuje žiadne podozrenia a je transparentné. Vieme, že sa po voľbách nespojí s Ficovým Smerom, čo sa o mnohých iných stredopravých stranách nedá povedať. Preto aj keď SaS urobila v minulosti chyby, ktoré sa nemali stať, odporúčame voliť túto stranu. Z chýb sa treba poučiť a neopakovať ich ani v nových situáciách, ale nemali by nám brániť v konštruktívnej spolupráci v záujme Slovenska.

Viem, že mnoho voličov nie je stále rozhodnutých. Verím, že naše rozhodnutie zachovať sa zodpovedne im pomôže v rozhodovaní. Voľby nie sú súťaž krásy, nenájdeme ideál, lebo ten nikdy nebude existovať. To by však nemalo znamenať, že rezignujeme a radšej nepôjdeme voliť. Často sa hovorí, že volíme menšie zlo. Kto nevolí, lebo nechce voliť menšie zlo, volí to väčšie. Nezahoďte preto svoje právo voliť. Aký parlament si zvolíme, taký nám bude vládnuť. Aj tým, čo nešli voliť. Preto hľadáme zodpovedné rozhodnutie v rámci existujúcich možností. Spojenie síl je správna cesta. Umožní nám byť spolu silnejší. Pridajte sa aj vy. Aby sme mohli spolu zmeniť to, čo sa nám nepáči, a zlepšiť podmienky na život a prácu na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie