Denník N

Dielo dňa: Odklínanie poslednej maľby

Tracy Emin počas práce na diele Odklínanie poslednej maľby (1996), ktoré ide práve do aukcie.
Tracy Emin počas práce na diele Odklínanie poslednej maľby (1996), ktoré ide práve do aukcie.

Ťažiskové dielo britskej umelkyne Tracey Emin z roku 1996 ide do aukcie.

Tri týždne bola zatvorená v štokholmskej galérii a nahá pracovala na maľbách a kresbách, ktorými by odkliala svoju úzkosť z maľby.

Diváci ju mohli sledovať pri práci aj počas spánku šošovkami umiestnenými v stenách galérie. Pôvodný plán rátal s tým, že po troch týždňoch všetko spáli a uprostred galérie po nej ostane iba prach, napokon sa tak nestalo. „Bolo to pre ňu výnimočné a zlomové,“ cituje Guardian Katharine Arnold z aukčnej siene Christie’s. „Kým prešli tri týždne, obľúbila si všetko, čo vytvorila a rozhodla sa ponechať si to. Stala sa z toho vzácna súčasť jej tvorby a minulosti.“

Teraz ide dielo s názvom Exorcism of the Last Painting I Ever Made (1996) do aukcie Christie’s. Aukcia prebehne už 11. februára a odhadovaná cena diela je 600 – 800-tisíc libier. Do aukcie ho ponúkol známy britský zberateľ umenia Charles Saatchi, ktorý ho v roku 2001 kúpil za necelých 110-tisíc.

Ide o sériu dvanástich akrylových malieb a prác na papieri – spolu je ich asi sto, k dielu však patrí aj posteľ, na ktorej Tracey Emin v galérii spala, rádio, ktoré počúvala, časopisy, ktoré čítala aj cédečka Pulp, The Clash, Beach Boys či Leftfield.

Názov diela „Odklínanie poslednej maľby, ktorú som urobila“, odkazoval na obraz z roku 1990, ktorý bol na niekoľko rokov jej posledným. V tom čase Emin prežívala zložité osobné obdobie spojené s depresiami, úplne prestala maľovať a voči maľbe pociťovala strach a úzkosť.

„V čase, keď som pracovala na Odklínaní som cítila, že získavam späť svoju vieru v maľbu a v umenie,“ hovorí Tracey Emin dnes. „Keď sa na to pozerám spätne, rozbaľujem to všetko a prezerám si všetky súčasti diela, nemôžem uveriť, aké skvelé maľby som urobila. Vidím v tom nadšenie pre umenie a všetko kreatívne.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie