Denník N

Čo keď sa Kotleba dostane do parlamentu?

Je zbytočné špekulovať, či Kotleba vo voľbách uspeje. Treba ísť voliť a zabrániť mu v tom.

Keby sa nakoniec Marian Kotleba vo voľbách priblížil parlamentu, ako sa šušká po Facebooku a medzi údajnými znalcami neverejných prieskumov, bude sa dať nájsť kopec vinníkov:

Môže za to Fico, lebo príliš živil xenofóbne nálady a vohnal voličov do náruče extrémistov.

Môže za to Fico, lebo príliš málo nadbiehal xenofóbnym náladám a nebol schopný fixovať všetkých autoritatívne ladených voličov na seba.

Fico s tým nič nemá, veď Kotleba vyhral župana dávno predtým, ako ktokoľvek počul o utečencoch, no môže za to celá politická trieda, ktorá zhnusila ľuďom politiku.

Môže za to nálada vo svete, veď aj v Amerike si ide po republikánsku nomináciu Trump, ktorý chce moslimom zakázať vstup do USA, postaviť múr s Mexikom, zdieľa citáty Mussoliniho a len rozpačito odmieta podporu Ku Klux Klanu.

Môžu za to zlé prieskumy, čo nedokázali odhaliť zatajovanú vášeň ľudí pre Kotlebu, ktorého priznaná podpora predsa len stále je trochu na hanbu, alebo nerátali s veľkými regionálnymi výkyvmi, a keby aj toto všetko zvládli, nemohli byť pred voľbami zverejnené, aby nás varovali. A takto by sa dalo ísť ďalej a ďalej.

Toto všetko však sú a aj budú len špekulácie. Fakty sú momentálne tri – po prvé, čaro dneška je v tom, že ešte sa nič zlé nestalo.

Po druhé, ak sa to stane, bude to v prvom rade chybou tých, čo mu to hodili. Pre podporu extrémizmu sa dajú hľadať výhovorky aj vysvetlenia. Ale nakoniec je zodpovednosťou konkrétnych voličov.

A po tretie – jediné, čo môžeme spraviť my ostatní, aby k žiadnej katastrofe nedošlo, je ísť voliť. Aby bolo kvórum také vysoké, že päť percent ostane pre Kotlebu v nedohľadne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie