Denník N

SNS sťahuje z volieb hajlujúceho kandidáta

Dve tváre dnes už bývalého kandidáta SNS Martina Patoprstého, ako ich publikoval server blackblog.sk
Dve tváre dnes už bývalého kandidáta SNS Martina Patoprstého, ako ich publikoval server blackblog.sk

Tridsaťročný Martin Patoprstý síce kandidoval z nezvoliteľného 103. miesta, dúfal však, že by ho voliči mohli prekrúžkovať do parlamentu.

SNS musela na poslednú chvíľu hasiť aféru okolo svojho kandidáta Martina Patoprstého, ktorý na jej kandidátke vystupoval ako „občiansky aktivista“ z Bratislavy.

Na internete sa objavili informácie, podľa ktorých mal Patoprstý blízko k futbalovým vagabundom bratislavského Slovana. Na jednej zo zverejnených fotiek dokonca leží s kamarátmi vo vani a okázalo hajluje.

Predseda strany Andrej Danko v stredu redaktorke RTVS povedal, že Patoprstého z kandidátky stiahnu. „Začneme s ním aj disciplinárne konanie a rozhodneme, či ho vylúčime aj zo strany,“ povedal Danko podľa reportérky RTVS.

SNS neskôr vydala aj oficiálne stanovisko, v ktorom stiahnutie Patoprstého označila za „principiálny postoj“.

Zuzana Hanzelova

Tridsaťročný Patoprstý síce kandidoval z nezvoliteľného 103. miesta, dúfal však, že by ho do parlamentu mohli posunúť prednostné hlasy. V bratislavských uliciach, zvlášť v okolí štadióna Slovana, mal bilbordy, v ktorých sa voličov snažil lákať na stranícke heslá: hrdo, odborne, slušne.

Dokonca si na nich píše, že je „spoluzakladateľ Asociácie fanúšikov Slovana“. Článok anonymného autora, ktorý zverejnil server blackblog.sk, však uvádza, že Patoprstého aktivity zďaleka nespočívali len v nevinnej podpore futbalistov.

„Donedávna patril medzi vedúce osobnosti zoskupenia Ultras Slovan Pressburg futbalových chuligánov, ktorí okrem fandenia vyhľadávajú a napádajú fanúšikov a ultras iných klubov alebo sa zúčastňujú dohodnutých bitiek s chuligánmi z opačného tábora,“ uvádza článok.

Tomu napovedali aj fotky, ktoré portál zverejnil. Patoprstý na nich pózuje napríklad s jedným z vyhadzovačov Music Baru Priatelia, ktorí nedávno odmietli vpustiť do klubu cudzinca tmavšej pleti.

Patoprstý vo svojej následnej reakcii pravosť fotiek nepoprel. Snažil sa iba vykresliť ako slušný otec rodiny, ktorý nemá nič spoločné s neonacistami.

„Som otec dvoch detí, manžel, komunálny poslanec, aktivista, riadne zamestnaný, doktorand a prednášajúci na vysokej škole a najmä bezúhonný,“ povedal v stanovisku, ktoré zverejnila hovorkyňa strany.

Slovanistická frakcia

Pre SNS, ktorá sa snaží pred voličmi ukazovať „slušnú tvár“, išlo o chúlostivú situáciu. Predseda Danko doteraz rád zdôrazňoval, že za každého kandidáta sa môže zaručiť.

„Kandidáti do parlamentu za SNS sú stotožnení s víziami a cieľmi strany. Za každým, kto je na kandidátke, strana stojí,“ opakoval Danko.

Na základe akých zásluh sa Patoprstý na kandidátku nominoval, sa nevie. Spomínaný článok na portáli blackblog.sk špekuluje, že dnes už bývalý kandidát môže mať dobré vzťahy s funkcionárom SNS Marošom Smolecom, ktorý vedie okresnú organizáciu strany Bratislava II.

Ďalšou možnosťou sú Patoprstého väzby na futbalový Slovan, ku ktorému má súčasná SNS veľmi blízko.

V prvej dvadsiatke napríklad kandiduje bývalý futbalista Tibor Jančula, asistent trénera juniorov Slovana, alebo ďalší bývalý reprezentant Dušan Tittel, donedávna tréner A mužstva.

Majiteľom Slovana je veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík. Ten zároveň vlastní aj televíziu TA3, ktorá už viac než rok poskytuje Dankovej strane nadštandardný priestor vo vysielaní.

Patoprstý ako kandidát do parlamentu nedávno podporil aj iniciatívu Hlas za rodinu, predvolebnú výzvu Aliancie za rodinu pre kandidátov vo voľbách.

Na tomto zozname však už nie je, jeho prítomnosť na webe už dokazuje len história Google. Na webe Hlas za rodinu sú aj viacerí kandidáti ĽS NS extrémistu Mariana Kotlebu.

patoprsty

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie