Denník N

Pochybným Ukrajincom a mliekarom poslal Fico extra dotácie. Sám hovoril iba o voľbách

Premiér a jeho ministri. Foto - TASR
Premiér a jeho ministri. Foto – TASR

Rozdal Fico na poslednú chvíľu takmer 100 miliónov eur vybraným podnikateľom? Celú pravdu sa tak skoro nemusíme dozvedieť.

V Banskej Bystrici budú ľudia vyrábať pasy, karty či občianske preukazy pre firmu spájanú s Ukrajincami, ktorých vyšetrovali v Spojených štátoch pre uplácanie.

Pri Nitre, v obci Čab, zasa ľudí zamestná vo výrobe detských výživ skupina zvláštnych investorov, ktorí nikdy v mliekarenskom biznise nerobili.

Štát týmto a ďalším trom projektom, ktorým pomoc schválila na stredajšom rokovaní Ficova vláda, prispeje dokopy vyše 40 miliónmi eur.

Premiér Robert Fico to po rokovaní nekomentoval, urobil iba vyhlásenie pri príležitosti posledného vládneho rokovania jeho druhej vlády. Otázky nebolo možné položiť, sám rečnil o nadchádzajúcich voľbách. Nespýtali sme sa preto, prečo sú práve títo partneri pre Slovensko takí významní, že ich príchod treba finančne podporiť.

A čo by odkázal minister hospodárstva Vazil Hudák bežným tunajším podnikateľom, ktorí sa na dotácie iným iba skladajú? Všetci majú možnosť požiadať o stimul, vyplýva z Hudákovej odpovede. Na otázky o pochybnej minulosti Ukrajincov, ktorí sa chystajú podnikať v Banskej Bystrici konkrétne neodpovedal.

Dubajský investor a 5-tisíc na štart

Reč je o firme RKN, ktorá síce formálne patrí bývalému šéfovi Interpolu Robertovi Noblemu, no reálne know-how a technológie mu dodajú podnikatelia s koreňmi v ukrajinskom konzorciu EDAPS vyrábajúci najmä pasy pre ukrajinskú vládu.

Kandidátka OĽaNO Veronika Remišová cituje správy o tom, že dvaja vrcholní predstavitelia EDAPS boli vyšetrovaní pre podozrenie z korupcie činovníkov Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo.

Jurij Sidorenko a jeho synovec Alexander Vasiljev mali podľa amerických vyšetrovateľov v rokoch 2005 až 2010 ponúkať úplatky, aby získali zákazky. Obaja sa napokon americkým súdom vyhli, keďže skutky, z ktorých boli obvinení, sa nestali priamo v USA.

Inak sa nový banskobystrický investor vydáva za firmu z Dubaja.

Hudák hovoril o tom, že tlač identifikátorov nie je jednoduchá záležitosť a že akákoľvek krajina, ktorá by jej pasy či občianske preukazy chcela odoberať si preklepne firmu i jej produkciu.

„V dohode s investorom si uplatníme podmienku toho, aby najneskôr pred vyplatením nejakej časti investičnej pomoci, táto spoločnosť prešla bezpečnostnou previerkou na Slovensku,“ povedal Hudák.

Najnovšia investícia v Čabe pri Nitre tiež nemá relevantnú minulosť. Plány zásobovať Čínu dojčenskými výživami od Nitry chce firma Midia Agro zrealizovať so štartovným základným imaním 5-tisíc eur.

Firmu pôvodne vlastnila cyperská spoločnosť Masarenox Trading Limited. Niektorí dnešní majitelia Midia Agro pôsobia v sídle skupiny Midia Group, ktorá si uvádza švajčiarsky domicil a venovala sa developingu. Ďalší spoločník má skúsenosti zo slovenskej pobočky reťazca Tesco Stores.

Rýchlo a bez debaty

Spokojní s týmto výsledkom nie sú v Potravinárskej komore Slovenska. Na Slovensku pôsobí podľa komory rad mliekárenských spoločností, ktorých výrobné kapacity nie sú využité. Keď teraz dáva vláda stimul investorom spoza hraníc, vytvára v mliekárenskom sektore neférovú konkurenciu, tvrdia potravinári.

Potravinári podobne ako ani ďalší podnikatelia nedostali na sklonku vlády priestor vyjadriť svoje názory tak, ako sa to tradične robí – v rámci dvojtýždňového verejného pripomienkovania. Investičné stimuly prišli tak rýchlo, ako to bežne nevidno, bez jasných pravidiel, a dôkazov o tom, že toto sú najlepší adepti na investičnú pomoc.

Minister Hudák zasa hovorí o tom, že o stimuloch sa s investormi jednalo mesiace a nič nie je narýchlo.

Niektorí predložili svoje finálne žiadosti o stimul ministerstvu hospodárstva vo februári.

U Kažimíra s peniazmi do Sučian nesúhlasia

Okrem banskobystrickej a nitrianskej investície ešte stredajšia rozlúčková vláda schválila ďalšie menšie stimuly. Napríklad o tom, ktorý má smerovať do Sučian, pri Martine, ministerstvo financií napísalo: „S poskytnutím investičnej pomoci zásadne nesúhlasíme, pretože navrhovaný investičný zámer je podľa ratingového modelu investičnej pomoci výrazne podpriemerný v porovnaní s návrhmi schválenými v rokoch 2013 až 2014.“

Na debatu sú aj ďalšie stimuly. Napríklad iba jedna finančná injekcia mieri na východ Slovenska, do Michaloviec, iné aj do teritória, kde to s nezamestnanosťou nie je také zlé, napríklad do Nitry, kde onedlho pribudne aj automobilka Jaguar Land Rover.

Jedná sa v zásade o zahraničných investorov, napríklad aj z Francúzska či Španielska, prípadne v kombinácii so slovenským partnerom.

Na stole je pritom ešte ďalší investičný stimul. Ružomberské papierne v spoluvlastníctve podnikateľa Milana Fiľa chcú preinvestovať do závodu 310 miliónov eur a pýtajú údajne od štátu 40 miliónov eur. To by bolo dokopy vyše 80 miliónov eur v podobe dotácií odklepnutých v závere druhej vlády Roberta Fica.

Investičný zámer v papierňach s najväčšou pravdepodobnosťou nemusí schvaľovať vláda, pretože je extra veľký. Stačí ak ho aj potichu podpíše minister Hudák. Momentálne je vraj zámer v posudzovaní.

Aké dotácie schválili

RKN Global
Investícia: 89 mil. eur
Dotácia: 18 mil.
Počet nových miest: 1238
Miesto a druh výroby: Banská Bystrica, výroba identifikátorov ako karty, pasy

Midia Agro
Investícia: 98 mil eur
Dotácia: 18,5 mil. eur
Počet nových miest: 325
Miesto a druh výroby: Čab, pri Nitre, spracovanie mlieka, najmä výroba detskej výživy na vývoz do Číny

Jasplastik
Investícia: 17,6 mil. eur
Dotácia: 3,9 mil. eur
Počet nových miest: 140
Miesto a druh výroby: Nitra, Mlynárce, výroba plastových dielcov a komponentov pre automobilový a elektrotechnický priemysel

MAR SK
Investícia: 15 mil. eur
Dotácia: 1,5 mil. eur
Počet nových miest: 51
Miesto a druh výroby: Sučany, okres Martin, výroba autosúčiastok

Syráreň Bel Slovensko
Investícia: 4 mil. eur
Dotácia: 1,4 mil.
Počet nových miest: 50
Miesto a druh výroby: Michalovce, rozšírenie syrárne

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie