Denník N

Kazateľ Pastirčák a poslankyňa Mezenská – ako zahlasujú v referende?

Ilustračné Foto - TASR
Ilustračné Foto – TASR

Kazateľ Daniel Pastirčák nepovedal, či pôjde na referendum; poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská súhlasí so všetkými otázkami.

Daniel Pastirčák, kazateľ, básnik, prozaik

Zúčastníte sa referenda?

Ocitli sme sa v stave kultúrnej vojny. Aj keď referendum je v demokracii legitímnym nástrojom občianskej angažovanosti, nadchádzajúce referendum spoločnosť rozdelilo do dvoch nepriateľských táborov. Tých, čo k referendu rozhodne pôjdu, a tých, čo rozhodne nepôjdu. Prvá i druhá skupina má na svoj postoj závažné etické dôvody. Obe vidia v tom druhom čisté zlo. Žiadny pokus o dorozumenie, iba streľba zo zákopov. Vidím prvky dobrého i zlého v oboch skupinách. Chýba mi tu tretia cesta. Most, ktorý by rozdelené strany spojil v dialógu. Hľadanie dorozumenia a kompromisu. Veď nič iné nám nezostáva. Ak tu chceme spolu žiť, musíme sa dohodnúť. Nech referendum dopadne akokoľvek, nik v ňom nevyhrá. Nahromadí sa tu iba temná sila hnevu pre budúce kultúrne vojny. Keďže sa nechcem pridať ani na jednu z vyhranených strán, svoje rozhodnutie, či pôjdem alebo nepôjdem na referendum, si ponechám pre seba.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Medzi mojimi blízkymi priateľmi je viac homosexuálov. Viem, že ich orientácia nie je žiadny rozmar, nevybrali si to, je to súčasť ich identity. Nemôžu to poprieť, musia to prijať, aby prijali samých seba. Takto im bol život daný. Stretám sa s kresťanmi homosexuálmi. Tí to majú dvojnásobne ťažké. Cirkev ich odstrkáva, lebo sú homosexuáli, a gej komunita ich odmieta, lebo sú kresťania. Svojim známym na jednej strane barikády sa snažím objasniť motívy tých z druhej strany barikády. Ukázať im v nepriateľovi jeho ľudskú tvár. Ukázať im, v čom sú postoje opačného tábora motivované dobrými úmyslami. Pokúšam sa objasniť im, v čom sa mi postoj jednej aj druhej strany javí ako čierno-biely a zaslepený. Tí, čo sú za, nie sú inkvizíciou, a tí, čo sú proti, nie sú agenti kultúry smrti. Jednoducho: snažím sa byť mostom, lebo mosty tu žalostne chýbajú.

Helena Mezenská, poslankyňa OĽaNO

Zúčastníte sa referenda?

Áno, so všetkými otázkami súhlasím. Ctím si inštitút referenda ako nástroj priamej demokracie a prejav vôle ľudí. Verím v jeho perspektívu. Zároveň očakávam, že deklaratívna podpora udržania slovenskej rodiny ako základnej bunky spoločnosti sa rovnako naliehavo pretaví do podpory rodiny v praxi. V reálnom živote štandardná rodina na Slovensku čelí v mnohých prípadoch rozdeleniu aj pre náročné a záťažové sociálno-ekonomické podmienky. Napríklad matky ako opatrovateľky v zahraničí vzdialené od svojich detí, otcovia a muži v niekoľkotýždňových turnusoch sú nútení odchádzať od rodín pre zabezpečenie základných potrieb a živobytia, lebo na Slovensku to, žiaľ, nedokážu zvládnuť. Mnohí nemajú pracovné možností a príležitosti a čím ďalej od Bratislavy, tým je to zložitejšie. Žiaľ, čoraz viac to zasahuje aj moje bezprostredné okolie, aj rodiny, ktoré doteraz pre uznávanie tradičných hodnôt a spolupatričnosť boli silno zrastené a priam neoddeliteľné.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Sexuálny život považujem za veľmi intímnu oblasť každého človeka, nezaoberám sa tým, a preto to na formovanie vzťahov s mojím okolím nemá vplyv. Mojim dobrým známym hovorím, že v svojich názoroch a postojoch sú slobodní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie