Denník N

Shooty: Demokracia nie je jednorazová, treba ju leštiť

Martin "Shooty" Šútovec je zhrozený z dnešnej politiky. Prekáža mu, že sa politici bavia iba o peniazoch. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin „Shooty“ Šútovec je zhrozený z dnešnej politiky. Prekáža mu, že sa politici bavia iba o peniazoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stav, do ktorého sa dostal Robert Fico, už podľa karikaturistu pripomína Vladimíra Mečiara pred jeho politickým koncom.

Karikaturista Martin Šútovec má premyslené, koho bude voliť, a nepochybuje, že bude voliť.

Myslíte si, že tieto voľby sú bežné?

Rád by som ich vnímal ako bežné, ale zároveň si uvedomujem, čo sa deje v Európe a vo svete. Bojím sa, že slovenskí politici to nevnímajú a všetko zužujú len na migrantov. Tí sú braní iba ako hovno na topánke, ktoré si treba utrieť, aby sme si nezašpinili obývačku. Rozmýšľajú o dejinách ako o niečom nemennom, čo by sa nás nemalo týkať a z čoho by sme mali mať výnimku. Politici by mali oveľa viac rozmýšľať o mieste Slovenska v tomto priestore. Som úprimne znechutený z toho, že smerom, ktorý ukázal Fico – že poďme zo strednej Európy späť do východnej, nás tlačia aj opoziční politici. Zrejme si  neuvedomujú, čo robia. Nezbadal som v kampani ani jednu európsku vlajku, nikoho, kto by povedal, že Európska únia je miesto, kde chceme byť. To neznamená, že tam budeme na všetko pritakávať. No nemôžeme len vyžierať, ale mali by sme aj niečo ponúknuť. Bojím sa, že sme už Európe viac na príťaž ako na osoh.

2016-02-24-BuBuBu

Čo je dobré na Európskej únii okrem eurofondov?

To, že sme súčasťou nejakého kultúrneho okruhu. Že máme úctu k spoločným ideálom – hoci sa toto slovo trochu prestalo v politike používať. K takým tým základným ako sloboda, ľudská dôstojnosť a tak.

Konkrétnejšie, čo by bolo, keby sme tam neboli? Prečo sa toho bojíte?

Bojím sa toho, lebo som bol na Ukrajine. Vždy, keď sme tam s kamarátmi boli, hovorili sme si, aké sme mali šťastie, že sme už vybrali tú nebezpečnú zákrutu. Nech už si o Dzurindovi myslí hocikto z nás hocičo, pravda je, že nás Dzurinda mentálne dal za tú hranicu, ktorá je v Čiernej nad Tisou.

Kedy sa vám stalo, že ste si začali hovoriť, že ten Dzurinda nebol až také zlo?

Ja som s ním nikdy nemal až taký problém, ako napríklad on so mnou. A teraz s odstupom ešte lepšie vidíme, čo ten človek urobil. Nejaké tie kšeftárske kauzy ma síce vzrušujú, ale vidím najprv idey, až potom riešim napríklad nejaké ceny za prenájmy štátnych budov. Imponuje mi, že niekto povedal, že chceme byť v Európe a NATO a pre to a to, a bude to pre nás dobré. Že budeme mať euro a schengen atď. Pre mňa je to viac ako o sedem eur viac dôchodku.

Ale uvedomujete si, že ste človek, ktorý rozmýšľa, koľko si môže kúpiť vinylov mesačne?

Priznávam, že v tom som trochu odtrhnutý od reality. Možno budem o tridsať rokov prosíkať na mítingu vládnej strany.

V čom je teraz iná situácia ako v roku 1998, keď boli voľby o tom, či končí Mečiar?

Filozof Fedor Blaščák veľmi pekne hovorí, že demokracia je nadpráca. My sme sa uspokojili s tým, že aha, už tu máme demokraciu, už sa na to teraz môžeme vykašľať. Správame sa k tomu ako Bratislavčania k mestskému mobiliáru, ktorý kúpime, nainštalujeme ale potom ho necháme tak, nestaráme sa oň, nech si robí, čo chce, až kým nezhnije. Ale demokracia nie je jednorazová vec, treba ju stále leštiť. Myslíme si, že už sme si to raz vybudovali a už to tak bude navždy. Ale to tak nemusí byť. Môžeme skončiť vo východnom svete, ktorý má úplne inú predstavu o demokracii.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viete, koho budete voliť?

Áno. Ale nedá sa povedať, že by ma tá voľba napĺňala nejakou hrdosťou. Je to len pragmatické vyhodnotenie situácie.

Nepovedzte, koho budete voliť, ale prezraďte, na koho vám už krúžky neostali?

Ledva-ledva som naškrabal tých, ktorých môžem krúžkovať v strane, čo som si vybral. Asi mám vysoké nároky. Očakávam od politikov viac ako to, aby mi zabezpečili, aby som mal čo jesť. Očakávam od nich vyššie idey. Nie že mi vybavia nižšiu daň a lacnejšie mlieko. Aj keď teda bratislavská kaviareň potrebuje aj mlieko.

Prečo tak samozrejme hovoríte, že pôjdete voliť, hoci dávate najavo znechutenie aj z opozičných politikov?

Nemyslím si, že Ficov ideový svet sa dá v týchto voľbách poraziť. Aj preto, lebo ideový svet opozičných politikov nie je oveľa odlišný. Ale dá sa aspoň oslabiť. Pre mňa je každý jeden deň s Ficom horší ako s akýmkoľvek zlepencom – aha, už používam slovník, ktorý nám vnútil Fico. Aspoň si tam tí ľudia budú pozerať na prsty, keď už nič iné, tak si pôjdu po krku navzájom. Vo Ficovej strane naproti tomu platia pravidlá lojality ako v Krstnom otcovi.

2015-11-05-ZlataBana

Máte v Smere kamaráta, niekoho, kto vám je sympatický alebo si ho vážite?

Ľudia v kultúre hovoria, že Maďarič napokon bude zrejme najlepší minister kultúry. Bohužiaľ, to nesvedčí o jeho kvalitách, ale nekvalitách všetkých tých predtým. A, samozrejme, vieme, čo je Maďarič zač, stojí za volebnou kampaňou Smeru a môže za ten všetok humus, čo sa na nás teraz valí. A aby som odpovedal na otázku, tak nie.

Politiku sledujete dlho. Po voľbách sa Fico zmení? Hrá to?

Nie, podľa mňa sa už zbláznil. Už nie je schopný normálne vnímať realitu. Pripomína to záverečné štádium Mečiara, keď už bol tiež taký vystresovaný a nepríčetný. V defenzíve. Musí byť preňho strašná predstava, že jediný, kto ho politicky poráža, je on sám. A scientológovia, samozrejme.

Vidíme teraz okolo seba veľa ľudí, ktorí sa dajú dokopy a jednoducho niečo urobia. Nikoho sa na nič nepýtajú, nehundrú, jednoducho spravia. A sú za to populárni. Je to len móda alebo sa v spoločnosti naozaj niečo dobré deje?

Určite vidno, že ľudia oveľa viac ako predtým berú veci do vlastných rúk. Je to fajn, ale v mnohých prípadoch je to veľmi nebezpečné. Teraz som čítal, že nejakí mladí ľudia šli na detskú kardiológiu a prerobili tam nejakú celú izbu. To je krásne, ale kde to má koniec? Budú ľudia napokon sami stavať diaľnice a mosty? Nemôžeme uvažovať tak, že ak niečo nefunguje, tak to spravím sám. Niekedy by bola lepšia aktivita tlačiť na ľudí, ktorí sú za to zodpovední. Aby si oni robili poriadne svoju robotu. Nemôžeme rezignovať a zmieriť sa s tým, že ten štát nefunguje, a začať všetko robiť svojpomocne. To nie je systémové riešenie. Ja rád nakreslím nejaký obrázok, ktorý sa predá na dražbe a kúpi sa zaň okno do nemocnice. Ale načo potom platím dane?

Čiže aktivizmus je skôr prejav zúfalstva ako niečo dobré, čo zmení spoločnosť?

Ale ja som veľmi rád, že v každom meste je nejaká partička ľudí, ktorí to ťahajú k lepšiemu. Ľudia typu Marek Adamov v Žiline a podobne. Paradoxne to nikdy nie sú nejakí takzvaní národovci. Ale je dôležité, aby ľudia chceli od štátu, aby fungoval, nesnažme sa ho kompletne nahradiť.

Peter Breiner hovorí, že sa z neho v poslednom čase stal ľavičiar.

Keď vidím, akú biedu tu trie školstvo, zdravotníctvo, veda a kultúra, tak aj zo mňa.

Čo to znamená?

Že už sme za štvrť storočia od revolúcie presýtení pravicových škrobov, ktorí hovoria, kde by sa ešte čo dalo ušetriť. Lebo v niektorých veciach sa skrátka nemá šetriť. Ak na niektoré veci nedáš peniaze teraz, tak tie škody už nenapravíš nikdy. Ak deti nebudú mať učebnice a ľudia budú umierať na zlú zdravotnú starostlivosť, tak to nepovažujem za ušetrené peniaze.

2016-01-27-Klapky

Zdieľate nespokojnosť, ktorá akoby bola čoraz viac všade okolo?

Nie je jej viac, len ju viac vidíme. Teraz, keď niekto vyjadrí nespokojnosť na druhej strane planéty, tak sa to cez Twitter dozvieme za jednu sekundu. Predtým by sme to ani nemali ako vedieť. Realitu navyše dosť skreslilo, že veľa rôznych opoľudí sa dostalo k technológiám. Ja si ešte pamätám internet ako miesto, kde ľudia vedeli pravopis a mali zaujímavé názory. Už k nám neprenikajú len elitné myšlienky, ale každá hlúposť. No je naša chyba, že sa tým necháme vyfrustrovať.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Facebooku pôsobíte ako človek, ktorý sa bojí, že sa deje niečo veľmi zlé, ako keby tu už zajtra mal byť fašizmus.

Určite sa deje niečo zlé. Každý, kto trochu pozná históriu, to musí vidieť. Stefan Zweig vo Svete včerajška pri opise nástupu fašizmu opisuje príznaky, ktoré presne poznáme zo súčasnosti.

V čom je toto horšie ako v deväťdesiatom ôsmom?

Vtedy sme mali ilúziu, že tí, ktorí sú proti Mečiarovi, sú všetci naši ľudia. Ale aj v tom druhom tábore je kopa pošukov, ktorí nás môžu dostať presne tam kde Fico, len inými prostriedkami.

Ale súhlasíte s tým, že napokon mali lepšie výsledky?

Dzurinda to nejako vedel ukočírovať tak, že na povrch prenikali lepšie posolstvá. Ktovie, aké nástroje používal, ale stále sme chápali, o aké ideály ide, čo chceme dosiahnuť. Teraz politici ľuďom vštepujú len závisť, nenávisť, strach a podobné veci. Ja si myslím, že ľudí by mali spájať ušľachtilejšie myšlienky.

Trochu v tom počuť predsudky voči politike. Veď tu vidno politikov, ktorí hovoria napríklad to, že treba bojovať, aby fungoval štát. To nie je idea, do ktorej sa oplatí investovať?

Áno. Bol som minule na daňovom úrade a fungoval oveľa lepšie, ako som si ho pamätal. Ale to, že sa niečo zmení k normálu raz za 15 rokov, ma má tešiť?

Viackrát ste ostro kritizovali to, čo prišlo po Gorile. Prečo?

Národu vtedy preplo spôsobom, ktorému vôbec nerozumiem. Päť rokov sa snažím pochopiť, čo sa vtedy udialo. Bol som v šoku, akí ľudia stáli na námestí, hovorili nezmysly a dav im tlieskal. Keby tam niekto vtedy povedal, že sa ide lynčovať, tak by sa išlo lynčovať. Rôzni psychopati rozprávajú, ako idú habať všetkým majetok a že človek má vlastniť iba zubnú kefku, a potom tam vystúpi Mišo Hvorecký, reční tam Samo Trnka a recituje Robo Roth. A ja som sa pýtal, či sa všetci zbláznili, či nerozumejú, akých rostasov tým legitimizujú. Nechápal som, ako je možné, že to nevidia. To bolo hrôzostrašné.

Čo bolo hrôzostrašné? Že hovorili, že celý systém je zlý?

Áno. Nedávno mi hovoril môj pankáčsky kamarát, že ty si super, že bojuješ proti systému. Ja mu hovorím, že čo ti šibe, ja predsa bojujem za systém, ktorý aspoň nejako funguje. Aby aspoň ten fungoval. Keby mi niekto ukázal nejaký lepší systém, tak by som možno bojoval za to, ale zatiaľ som nič lepšie nevidel. Možno som nedovzdelaný, ale neverím, že existuje lepšia ponuka ako demokracia.

Aké veľké bude sklamanie, keď sa príde na to, že korupcia je problém hlbší ako to, že pár politikov kradne?

Veľká korupcia sa nedá zrušiť, ak ju v malom budeme považovať za samozrejmosť. Zdá sa mi, že veľa ľudí je nervóznych už z toho, že sa o korupcii hovorí, že im to stále niekto pripomína. Nepovažujú to vlastne za problém. Kamarátka, ktorá má brata chirurga, mi minule vravela, že dostal pol prasaťa. Pýtam sa, že ako dostal, a ona že normálne – od pacienta. Ani sa pri tom nezapýrila.

Čo robí s názormi na svet štyridsiatka?

Človek už nie je taký hysterický, lebo všetko už toľkokrát videl, že ho to už nemôže prekvapiť. Sledujem blogy dvadsiatnikov – tridsiatnikov, čo sú v údive nad vecami, o ktorých mne už nepripadá dôležité ani čítať. A jasné, že keď človek spozná viac ľudských osudov za tie roky, vie, že ten svet nie je čiernobiely, že každý sa nerozhoduje len čiernobielo, že veci sa nedajú robiť len veľmi dobre alebo veľmi zle. Ale v rámci kompromisov občas musíš, aby si vyhovel ľuďom, na ktorých ti záleží, používať milosrdné klamstvá, aby si nezranil. To sa ti v dvadsiatke, samozrejme, zdá ako neprípustné. Viem, aké je niekedy dôležité a namáhavé dosiahnuť dobrý kompromis.

Bolo dobré, že ste odišli zo SME?

Na rozdiel od svojej hypotéky som o tom presvedčený.

Kedy sa hanbíte za N-ko?

Keď má bulvárne sklony, keď dávame priestor ľuďom, ktorých priestor by mal byť mimo denníka pre dospelých inteligentných ľudí. Nemali by sme strácať úroveň.

Čiže podľa vás nie je ani vhodné poznať ich názory, považujete to za priživovanie sa na nich?

Áno.

Kedy ste hrdý na N-ko?

Keď nie sme mentálne pohodlní.

2015-11-10-Divadielko 2016-01-18-DokonalyPlan 2016-02-22-Neprejdu 2016-02-01-Zabudnite 2016-01-28-Vtip shooty 2015-04-19-Figel-Martyr-1 2016-02-03-Wellness

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie