Denník N

SNS záhadne škrtla šestku na kandidátke, podpredseda Chovan mal šancu byť ministrom

Ešte cez víkend Vladimír Chovan organizoval predvolebný guláš v Bardejove, dnes už je z neho bývalý kandidát do parlamentu.

Predseda SNS Andrej Danko urobil rozhodnutie, ktoré je prekvapujúce aj na pomery slovenskej politiky. Tri dni pred voľbami nechal škrtnúť z kandidátnej listiny svojho podpredsedu a kandidáta číslo šesť Vladimíra Chovana.

Vyplýva to z informácií uverejnených na stránkach ministerstva vnútra. Dôvody si strana necháva pre seba. „Vzhľadom na to, že oddnes platí volebné moratórium, k žiadnym otázkam týkajúcim sa Slovenskej národnej strany sa nevyjadrujeme,“ reagovala hovorkyňa strany Zuzana Kohútková.

Vladimír Chovan bol niekoľko mesiacov ministrom pôdohospodárstva za HZDS v prvej vláde Roberta Fica. Od tohto času sa s ním tiahne aj škandál s volebnými letákmi pre HZDS, ktoré nechal za štátne peniaze tlačiť.

K SNS sa pridal v ére Andreja Danka, ktorý z neho pred dvoma rokmi urobil podpredsedu strany.

chovan01

Okrem toho je šéfom veľkej poľnohospodárskej firmy Agropartner z Plaveckého Podhradia a zároveň mužom, ktorý má značný rešpekt medzi slovenskými farmármi.

Pokiaľ by SNS bola po voľbách súčasťou vládnej koalície, Chovan by mal veľké šance stať sa znovu ministrom.

Kandidát z prvej ligy

Odvolanie Chovana je zatiaľ najväčším prekvapením predvolebnej kampane. Dankova strana sa síce v stredu zbavila aj „hajlujúceho kandidáta“ Martina Patoprstého, ktorý mal blízko k futbalovým výtržníkom, Chovan je však úplne iná kategória.

Dnes už bývalý kandidát bol totiž jednou z najvýraznejších tvárí súčasnej SNS. Danko sa prostredníctvom neho snažil osloviť voličov z agrosektora, čo je skupina, ktorej väčšina strán cielene nič neponúka.

Chovan bol zároveň jedným z výrazných kandidátov, ktorý v rozhovoroch neopakoval len prázdne floskuly, ale opisoval reálne problémy tohto upadajúceho sektora.

I pod jeho vplyvom si tému pôdohospodárstva osvojila celá SNS. Danko azda v každom predvolebnom rozhovore opakoval, ako mu prekáža napríklad žalostne nízky podiel slovenských produktov v obchodných reťazcoch.

Na poslednú chvíľu

Aj preto je vyškrtnutie Chovana veľkou záhadou. Ešte pred pár dňami robil Chovan predvolebný guláš v Bardejove. „Stretnutie členov a sympatizantov Slovenskej národnej strany s podpredsedom Vladimírom Chovanom sa nieslo v rodinnej atmosfére,“ pochvaľovala si SNS na svojom webe.

3-617718d3b4ea72b6bdf7df7ebf6adfb7759808ef
Vladimír Chovan (úplne vľavo) bol počas celej kampane jednou z hlavných tvárí Dankovej SNS. Foto – TASR

O jeho možnom konci prvýkrát prehovoril predseda Danko až v stredajšej debate RTVS. „Ešte niektoré prekvapenia chystám. Som si istý zostavou, ale sú ešte niektoré vnútrostranícke veci, ktoré prejednávame. Jednou z nich je aj Vladimír Chovan,“ povedal tajomne Danko.

Svoje rozhodnutie však nijako nevysvetlil. K svojmu odvolaniu sa nechce vyjadrovať ani sám Chovan – Denník N ho skúšal kontaktovať na mobil, na žiadosť o rozhovor nereagoval.

Lákavý terč

Vysvetlení sa ponúka hneď niekoľko. Napríklad tlačová agentúra SITA s odkazom na svoje zdroje uviedla, že za Chovanovým odchodom môže byť jeho tajné vyjednávanie so Smerom.

„Za stiahnutím Chovana má byť jeho rokovanie s predstaviteľmi Smeru-SD o možnej povolebnej spolupráci, ku ktorej sa zatiaľ Danko stavia zdržanlivo,“ napísala SITA.

Svoju úlohu pri rozhodovaní o Chovanovi mohli zohrať aj viaceré kauzy z obdobia, keď pôsobil na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré sa mu počas kampane pripomínali.

Okrem aféry s letákmi mu kritici vyčítali napríklad pochybný prevod pozemkov v Bratislave. Chovanov rezort priklepol neznámemu občianskemu združeniu 24 hektárov Pečnianskeho lesa na petržalskej strane Dunaja, a to výmenou za málo lukratívne pozemky pri Lučenci.

Pečniansky les je síce chráneným územím, leží však vo vychytenej lokalite presne oproti Bratislavskému hradu i parlamentu. „Za pána Chovana bol urobený najväčší podvod v histórii Slovenska. Ukradnúť 24 hektárov priamo pod oknami parlamentu je naozaj husársky kúsok,“ komentoval to nedávno poslanec KDH Alojz Hlina.

Pre túto kauzu verejne vyzýval Danka, aby exministra z kandidátky stiahol. Naposledy Hlina predhodil Pečniansky les Chovanovi minulý víkend počas spoločnej verejnej debaty v Dolnom Lopašove pri Piešťanoch. „Urobil to raz, urobí to druhýkrát,“ opakoval Hlina na Chovanovu adresu.

Video: Chovanovi v debate predhadzujú Pečniansky les 

(autor: Jakub Tomiš)

Exminister sa bránil tým, že on o prevode nerozhodol, tak ďaleko vraj jeho vplyv nesiahal. „Ja som bol ministrom desať mesiacov, tieto veci podpisovali nižší úradníci,“ odpovedal Chovan.

Imúnna strana

Či aj táto aféra mohla prispieť k jeho koncu, je však otázne. SNS bola totiž doteraz voči podobným podozreniam imúnna. Napokon, Chovan nebol jediným človekom so spornou minulosťou na predných miestach kandidátky.

Číslom dvanásť je napríklad istý Peter Pamula, ktorý mal v rožňavskom okrese povesť „vybavovača eurofondov“. „V okrese sa hovorilo, že kto chce dostať eurofondy, musí sa obrátiť na okresného šéfa SNS Petra Pamulu,“ povedal pred časom týždenníku Trend rožňavský politik Ivan Kuhn.

Štrnástkou je zase bývalá poslankyňa HZDS a obľúbenkyňa Vladimíra Mečiara Eva Antošová, osemnástkou syn mečiarovského privatizéra a poslanca HZDS Karol Konárik mladší. Títo i ďalší však na kandidátke zostávajú.

Kandidát – veriteľ

Ďalšou možnosťou je, že sa Chovan rozkmotril s Dankom pre úplne iné veci, napríklad pre peniaze. Exminister bol totiž zároveň významným veriteľom strany. Denníku N potvrdil, že SNS požičal 200-tisíc eur.

„Tieto peniaze som mal pôvodne odložené na to, aby som si riešil bývanie, ale nakoniec som ich požičal strane,“ vysvetlil pred časom.

Danko v stredu v televízii tvrdil, že SNS na celú kampaň vynaložila len okolo 450-tisíc eur. Pokiaľ by sa dalo veriť jeho slovám, znamenalo by to, že Chovanova pôžička pokryla takmer polovicu nákladov.

Za kandidátmi si stojíme

V každom prípade, Chovanov pád názorne ilustruje pomery v súčasnej SNS. Kandidátka je totiž zostavená z ľudí pozbieraných z rôznych oblastí, ktorých navonok spája len jedno – snaha o návrat k moci.

Lenže v praxi sa ukazuje, že takáto zostava pokope nedrží. Napríklad ešte pred začiatkom volebnej kampane SNS v tichosti odstavila ústrednú tajomníčku strany Martinu Stodolovú, ktorú dovtedy dávala do popredia ako bojovníčku za práva žien.

„Nechcem sa k tejto téme vyjadrovať, dovidenia,“ reagovala Stodolová, keď jej pred časom Denník N zavolal.

Sám Danko napriek tomu odvážne tvrdil, že za všetkými svojimi ľuďmi si stojí. „Kandidáti do parlamentu sú stotožnení s víziami a cieľmi strany. Za každým, kto je na kandidátke, SNS stojí,“ hovoril predseda ešte vo februári.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie