Denník N

Umenie vstať, keď vás niekto prinúti padnúť

Príbeh Marty Szilardovej sa volá Nádej a v rámci arteterapeutického procesu výtvarne upravila svoju svadobnú fotografiu. Foto - archív J. K.
Príbeh Marty Szilardovej sa volá Nádej a v rámci arteterapeutického procesu výtvarne upravila svoju svadobnú fotografiu. Foto – archív J. K.

Výstava Stopy / reflexie minulosti prezentuje diela arteterapeutického projektu pre tých, ktorí prežili holokaust.

„Často sa mi mimovoľne vynárajú spomienky, dobré i zlé, aj na tie chvíle hrôzy za bránou tábora. Najprv som nehovorila o minulosti. Nemohla som. Teraz si niekedy idem posedieť medzi mladých, keď ma pozvú. Aby vedeli, čo sa stalo, a aby nikdy nestratili nádej. Hovoriť im, čo najväčšie môže človek urobiť: Vstať, keď ho niekto prinúti padnúť,” vyznáva sa Marta Szilárdová, rodená Weilová.

P1140340Je jednou z takmer dvadsiatky autorov výstavy Stopy / reflexie minulosti, ktorá je od štvrtka 3. marca (vernisáž je o 18.00 h) sprístupnená v bratislavskej Galérii 19. Ide o diela, ktoré vznikli v rámci arteterapeutického projektu pre tých, ktorí prežili holokaust. Ako hovorí kurátorka Júlia Kunovská, jej nápad sa zrodil počas niekoľkoročných návštev bratislavského penziónu OHEL, kde sa zišli osamelé, krehké a zároveň silné osobnosti, ktoré spájala trauma z holokaustu.

“Rozmýšľala som, ako by som mohla pomôcť uvoľniť skryté, dlhé roky zamknuté schránky formou individuálneho a hlbšieho prieniku do arteterapeutického procesu. Hľadala som spôsob, ako osloviť aj tých, ktorí sa nezúčastňovali aktivít v tvorivej dielni penziónu, lebo ich to intelektuálne nenaplňovalo, alebo z obavy, že nič podobné predtým nerobili,” hovorí Kunovská.

Ideou projektu bolo nájsť prostredníctvom rozhovoru s každým zúčastneným jeho krásnu vlastnú spomienku, a potom starú fotografiu, viažucu sa k príslušnej udalosti, výtvarne dotvoriť. Aby tento arteterapeutický proces bol pre každého zvládnuteľný, originálne čiernobiele fotky boli digitálne zväčšené a upravené tak, aby autori spomienok mohli farebne, ale pritom jednoducho zasiahnuť do obrazu.

P1140568“V koncepcii výslednej prezentácie veľkoformátových obrazov spolu s portrétnymi fotografiami aktérov a ich verbálnymi výpoveďami som chcela dosiahnuť zjednocujúci charakter ich ojedinelých posolstiev,” hovorí Júlia Kunovská. Pilotný projekt mal premiéru pred tromi rokmi na Bratislavskom hrade, potom bola výstava, rozšírená o ďalšie osobnosti a ich výpovede, inštalovaná viackrát v Bratislave, ale aj v ružomberskej synagóge či v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici.

„Zásluhu na tom, že z pôvodného zámeru arteterapie pre tých, čo prežili hrôzy holokaustu, sa projekt premenil na silné spoločenské posolstvo a memento pre ďalšie generácie, majú popri tíme terapeutiek aj Egon Gál, Eva Mosnáková, Vojto Schragge a Zuzana Chmelová,” dodáva Kunovská.

Výstava potrvá do 27. marca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie