Denník N

Študentky VŠVU si robia žarty z Draxlera, zverejnili falošný inzerát bytu pre učiteľov

Foto - reprofoto Bazos.sk
Foto – reprofoto Bazos.sk

Na inzertnom portáli sa objavila ponuka prenájmu, ktorá reaguje na slová ministra Draxlera o zdieľanom bývaní pre učiteľov.

Jednoizbový slnečný byt na prenájom pre učiteľa. Cena symbolická. Bližšie informácie u ministra Juraja Draxlera.

Dve študentky maľby na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) Gabriela Halás a Gréta-Mária Srnová v stredu večer na inzertnom portáli Bazos.sk uverejnili recesistický inzerát. „Dám do prenájmu +/– 1-izbový slnečný byt v lokalite Hviezdoslavovo námestie […] Vhodný pre pedagógov základných a stredných škôl v núdzi,“ píšu v popise.

Na fotografiách je rozkladací gauč s provizórnym baldachýnom a niekoľko kusov starého opotrebovaného nábytku. Okrem toho gitara či rýchlovarná kanvica.

Kontakt nie je uvedený na ne, napísali tam telefonický kontakt na Juraja Draxlera, ktorý je zverejnený na stránke ministerstva školstva.

Inšpiroval ich Draxlerov status

Inzerátom reagovali na výrok ministra školstva Juraja Draxlera, ktorý na svojom Facebooku pred dvoma týždňami zdieľal článok britského Guardianu s komentárom: „Jeden článok z britskej tlače. Hovorí o tom, ako niektorí britskí učitelia pre nízke príjmy spoločne zdieľajú domácnosti, dokonca bývajú v izbe po dvoch, alebo po troch.“

Draxlera za tento status kritizovali učitelia už počas predchádzajúcich protestov. „Pán minister nám cez internet odkazuje, že je podľa neho celkom bežné robiť dve roboty. Dokonca prišiel s nápadom spoločného bývania. Ďakujeme za podporu, pán minister,“ povedal na proteste na Hlavnom námestí pedagóg katedry anglistiky a amerikanistiky a člen štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov Pavol Šveda.

Podobné inzeráty by mali pribúdať

Študentky maľby do inzerátu odfotili svoj ateliér, ktorý upravili tak, aby vyzeral ako byt. „Ak sa táto situácia po voľbách nebude meniť, tak tento inzerát budeme neustále aktualizovať, fotografovať priestor stále trocha inak a vtipne,“ vysvetľujú. Dúfajú, že sa k nim spontánne pridajú aj ďalší ľudia, ktorí začnú tiež fotografovať svoje priestory.

Študentky maľby na VŠVU Gabriela Halás a Gréta-Mária Srnová. Foto - Ján Skaličan
Študentky maľby na VŠVU Gabriela Halás a Gréta-Mária Srnová. Foto ˜– Ján Skaličan

VŠVU sa do učiteľského štrajku zapája veľmi intenzívne. Študenti a učitelia rôznych škôl si v jej priestoroch mohli pred demonštráciami vyrobiť transparenty. „V našom ateliéri o školstve neustále vedieme diskusie. Riešime teda aj otázku, čo ďalej, aby to zrazu nezhaslo,“ vysvetľujú Gabriela a Gréta-Mária.

Inzerát na internete aj vo forme plagátu je súčasťou výstavy Mor ho! v galérii Medium, ktorá sa končí dnes večer.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie