Denník N

Cez minulé voľby zhorela Krásna Hôrka, dodnes nie je opravená

Krásna Hôrka po požiari. Foto - TASR
Krásna Hôrka po požiari. Foto – TASR

Presne v deň konania volieb v roku 2012 vyhorel hrad Krásna Hôrka. Obec pod hradom, ktorá žila z turistov, melie po štyroch rokoch z posledného.

Je čas obeda. V reštaurácii Centrum v Krásnohorskom Podhradí sedí pri stole majiteľka podniku, predajne potravín a susednej krčmy Mária Katonová s niekoľkými známymi. Pri druhom stole obeduje jej syn so svojou manželkou a pri treťom stole sú zas zamestnanci miestneho autoservisu. „Takto je to tu každý deň. Takmer nikto iný sem nechodí, len rodina a chlapi zo servisu,“ hovorí majiteľka. Odkedy vyhorel hrad, turisti do obce podľa nej ani nezablúdia. Iba občas v lete sa niekto zastaví, ale mimo sezóny je to bieda, tvrdí.

„Obchod nejde. Navyše odkedy otvorili v Rožňave Kaufland, ľudia idú radšej tam. A krčma? Miestni alkoholici nemajú na to, aby ju uživili. Myslela som si, že aspoň tá reštaurácia to potiahne, ale je to čím ďalej, tým horšie. Veľmi, veľmi nám chýba ten hrad. Naozaj. Už som vážne premýšľala nad tým, že to tu zavrieme,“ hovorí rezignovane podnikateľka Katonová.

Bez turistov

„Turistický ruch v obci prakticky neexistuje, je na nule,“ tvrdí aj starosta Peter Bollo. Zo začiatku sa ešte ľudia aspoň pristavili, odfotili si hrad v zúboženom stave a šli ďalej. Dnes sa však pri Krásnej Hôrke nezastavia ani „katastrofickí turisti“.

Podľa starostu tým trpia nielen miestni podnikatelia, ale aj obec. „Parkovisko aj kemping pod hradom patrí samospráve. Ročne tak prichádzame o zhruba 35-tisíc eur,“ konštatuje.

Hrad Krásna Hôrka vyhorel počas parlamentných volieb 10. marca 2012. Podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania požiar spôsobila cigareta, ktorú odhodili dvaja miestni maloletí chlapci. Silný vietor oheň rozšíril. Plamene preskočili zo suchej trávy a kríkov rovno na šindľovú strechu. Hasiči takmer nemali šancu zareagovať. Hoci zasahovalo desať cisterien a 35 ľudí, strecha do večera ľahla popolom.

„Dlho som ani nevedel, kto to urobil. Zakázal som ľuďom, aby mi to povedali. Dozvedel som sa to až po troch rokoch,“ tvrdí starosta Bollo. „Viem len, že potrestaný nebol nikto. Ani oni, pretože boli maloletí, ani ich zákonní zástupcovia,“ poznamenáva.

Starosta Peter Bollo - nechcel som vedieť, kto to podpálil. Foto - TASR
Starosta Peter Bollo

„Oficiálne to zapálili tí chlapci, ale ja tomu veľmi neverím. Bolo tam viac faktorov. Ženy tam robili jarné upratovanie, pálili lístie. Tí chlapci boli jednoducho v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Prišli zo školy, boli niekde na ihrisku alebo v telocvični a prechádzali tadiaľ. Videli, že horí, a vraj sa ešte pokúšali oheň hasiť, ale keď im bolo jasné, že sa im to nepodarí, tak ušli preč,“ špekuluje jeden z obyvateľov osady Dezider Horváth.

Keď sme sa v osade pýtali na chlapcov alebo ich rodičov, aby nám povedali, ako to skutočne bolo a čo po požiari prežívali, ľudia nás poslali k ich domu v dedine. Otec jedného z chlapcov bol práve na dvore. Keď sme mu povedali, prečo sme prišli, odmietol sa s nami rozprávať a poslal nás preč.

Požiar hradu, ktorý chlapci spôsobili, totiž okrem iného v Krásnohorskom Podhradí rozpútal aj protirómske vášne. Extrémisti na čele s neskorším banskobystrickým županom Marianom Kotlebom chodili do obce burcovať proti Rómom. Chceli búrať ich domy, nelegálne postavené na cudzích pozemkoch.

Bez Kotlebu

Aj keď miestny stavebný úrad v lete roku 2013 rozhodol o tom, že rodina Darvašovcov musí do roka svoj dom zbúrať, Krajský stavebný úrad v Košiciach v marci 2014 toto rozhodnutie pre pochybenie zrušil. Z búrania domov v Podhradí tak nakoniec nebolo nič. Kotleba sa síce ešte potom v obci objavil niekoľkokrát, no počas jeho ostatnej návštevy niekedy vlani na jeseň mu podľa starostu tlieskali už len jeho kumpáni, ktorých bolo viac ako miestnych. „Ľudí z dediny prestal zaujímať,“ povedal Bollo.

Jeho návštevy však tamojším ľuďom spôsobili citeľné škody. „Predtým o Krásnohorskom Podhradí nebolo známe, že tu máme nejakú početnejšiu rómsku komunitu. Teraz sme tým známi, takže keď napríklad v banke požiadate o hypotéku, pozerajú sa na vás ako na človeka z rizikovej oblasti. Chcel by som sa aj touto cestou pánovi Kotlebovi poďakovať za to, že sa pričinil o pokles ceny našich nehnuteľností,“ ironizuje starosta.

Čo sa týka postupu rekonštrukcie hradu, starosta hovorí, že je smutný z toho, čo sa deje v Slovenskom národnom múzeu, a tiež z toho, ako sa termín dokončenia rekonštrukcie hradu neustále posúva. Podľa jeho názoru mohol byť hrad opravený aj oveľa skôr. Problém je však v systéme verejného obstarávania, myslí si Bollo.

„Bývalým projektantom zrušili zmluvu a vypísali nové verejné obstarávanie. Víťaza vybrali niekedy v máji, ale podľa mojich vedomostí s ním do dnešného dňa nepodpísali dohodu,“ konštatuje starosta.

Kedy bude opäť krásna? Podľa starostu o šesť rokov. Foto – TASR
Kedy bude opäť krásna? Podľa starostu o šesť rokov. Foto – tasr

Krajcerov rok

Daniel Krajcer, ktorý zastával v čase požiaru post ministra kultúry, sa síce po nešťastí dušoval, že hrad zrekonštruujú a aspoň sčasti opätovne otvoria už do roka. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že jeho odhad je nereálny.

Ale s tým, že hrad nebude ukončený ani štyri roky od požiaru, asi nerátal nikto. Ba čo viac, termín dokončenia rekonštrukcie sa posúva stále ďalej. Podľa miestnych ľudí sa navyše na hrade už niekoľko mesiacov nič nerobí.
Hovorkyňa Slovenského národného múzea Dagmar Brisudová presviedča, že múzeum robí všetko pre to, aby rekonštrukcia hradu pokračovala čo najrýchlejšie. „Realizácia dočasného prekrytia hradu trvala dlhšie, ako sa predpokladalo, a tiež bolo potrebné popasovať sa so situáciami, ktoré si vyžadovali citlivú reakciu pamiatkarov či požiarnej ochrany objektu,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Práce vraj pokračujú, i keď nie priamo na hradných múroch. Práve preto podľa Brisudovej môže vznikať dojem, že všetko stojí. Vedenie SNM sľúbilo, že už onedlho sa začne s prípravou projektovej dokumentácie na komplexnú revitalizáciu hradu. A keď to počasie umožní, začnú aj s rekonštrukciou hradnej kaplnky.

„Informoval som sa, ako dlho bude trvať vyhotovenie novej projektovej dokumentácie. Dozvedel som sa, že keď bude tím projektantov šikovný, tak im to potrvá minimálne rok,“ hovorí Bollo. Dodáva, že aj keby sa zmluva s projektantmi podpísala tento rok, práce na príprave dokumentácie im potrvajú viac ako rok. „To už sme v polovici roku 2017,“ hovorí starosta.

Potom bude musieť byť vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa, a to podľa neho štandardne trvá tiež zhruba rok a niečo. „To už sme v roku 2018,“ vypočítava starosta. „Potom budú nasledovať nejaké naťahovačky. To už sme na prahu roku 2019. Ak aj zhotoviteľ hneď potom nastúpi na stavbu, za rok to celkom iste nestihne. Takže to bude trvať najmenej dva roky, ak nie viac. Podľa mojich skromných odhadov by sa tak mohlo slávnostné otvorenie hradu uskutočniť 10. marca 2022, teda desať rokov od vyhorenia hradu,“ konštatuje Peter Bollo.

Strechu v zime?

Vedenie SNM je však podľa hovorkyne Dagmar Brisudovej s postupom rekonštrukcie spokojné. Rovnako aj s kvalitou odvedených prác a dodržiavaním termínov. „Žiaľ, pri realizácii trvalého krovu hradu sa objavilo viacero skrytých nedostatkov z prvej etapy. Posúdili ich znalci a profesionálne inštitúcie a navrhli riešenie na ich odstránenie. Budeme na nich pracovať, keď budú klimatické podmienky vhodné na použitie stanovených technológií, čo znamená, že teploty vzduchu nesmú klesnúť pod päť stupňov Celzia,“ spresnila hovorkyňa SNM.

Kto robí strechu v zime? Nikto! Dávid Baffi pracoval na obnove hradu a občas sa nestačil čudovať rozhodnutiam štátnych úradníkov. Foto N – Laco Kerekeš
Kto robí strechu v zime? Nikto! Dávid Baffi pracoval na obnove hradu a občas sa nestačil čudovať rozhodnutiam štátnych úradníkov. Foto N – Laco Kerekeš

„Kto robí strechu v zime? Nikto! Neviem, ako mohlo úradníkom v Bratislave napadnúť, že bude dobre, ak sa bude strecha hradu opravovať v zime,“ komentuje situáciu Dávid Baffi. Mladík z Krásnohorského Podhradia sa živí prácami na reštaurovaní pamiatok. Pracoval aj na hrade Krásna Hôrka. „Je to katastrofa, ako sa všetky termíny posúvajú. Navyše by som bol zvedavý, koľko ľudí sa na tomto projekte už nabalilo,“ dodáva s tým, že robotníci, čo fyzicky robili na hrade, to istotne neboli.

Podľa vedenia Slovenského národného múzea stála doteraz rekonštrukcia hradu 4,5 milióna eur. Peniaze pochádzali z poistky a použili sa sčasti na rekonštrukciu hradu a sčasti na reštaurovanie zničených zbierkových predmetov.

Ďalších 16704 eur pochádzalo z verejnej zbierky. Peniaze z poistného plnenia ani zo zbierok však podľa Brisudovej na celkovú obnovu hradu stačiť nebudú. „S ohľadom na náročnejšiu budúcu expozíciu a prevádzku hradu ako v minulosti bude potrebné, aby o ďalšom financovaní po profesionálnom vyčíslení nákladov rozhodla vláda,“ uviedla Dagmar Brisudová.

Podľa odhadov odborníkov bude stáť rekonštrukcia Krásnej Hôrky asi desať miliónov eur. Termín dokončenia si už vedenie Slovenského národného múzea netrúfa stanoviť. „Presný termín sprístupnenia hradu po jeho celkovej revitalizácii budeme vedieť po súťaži na zhotoviteľa stavebných prác a expozície a po ich realizácii,“ tvrdí vedenie Slovenského národného múzea.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie