Denník N

Varovala Ukrajincov pred ruskými vojakmi, zatkli ju pre vlastizradu

Twitter
Twitter

Veľké pobúrenie vyvolal v Rusku prípad sedemnásobnej matky, ktorú zatkli a obvinili z vlastizrady. Minulý rok totiž zavolala na ukrajinské veľvyslanectvo, že z jej mesta zrejme poslali vojakov do Donecka.

Pripomína to absurdný príbeh z Kafkovho románu. Tridsaťšesťročná Svetlana Davydovová si v apríli minulého roka všimla, že ruská vojenská základňa neďaleko jej domu v meste Viazma v západnom Rusku v Smolenskej oblasti je prázdna.

A tak sa rozhodla zavolať na ukrajinskú ambasádu do Moskvy, že ruskí vojaci boli zrejme nasadení do Donecka. V januári ju podľa jej muža zatkli agenti ruskej tajnej služby FSB a obvinili z vlastizrady, za čo jej hrozí až 20 rokov väzenia.

Napriek tomu, že Moskva oficiálne tvrdí, že žiadnych vojakov na východnú Ukrajinu neposlala.

„Sú to fámy,“ povedali poslancovi ruskej Dmitrijovi Gudkovi, keď sa na ministerstve obrany v septembri pýtal, ako je to s nasadením ruských vojsk na Ukrajine. „V tom prípade Davydová povedala klebetu. A za klebety sa predsa nechodí sedieť do väzenia,“ citoval poslanca ruský server RBK.

Prípad sedemnásobnej matky, s ktorou sa v moskovskom väzení rozprávala mimovládka Otvorené Rusko, vyvolal v Rusku okamžite veľké pobúrenie.

Rádio Echo Moskvy informovalo, že petíciu za jej prepustenie, aby sa mohla vrátiť k svojmu dvojmesačnému bábätku, podpísalo už 30-tisíc ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie