Denník N

Denník Ľubomíra Smatanu: Ako prinútiť pápeža k misii na planétu Slovensko

Foto - TASR
Foto – TASR

Na Slovensku je omnoho viac veriacich než v Česku, ale na rodinnom správaní či miere korupcie sa to neprejavuje

Prahu a Bratislavu delí nejakých 330 kilometrov, ale za istých okolností je to ďalej ako na Mesiac. Za riekou Moravou leží krajina, ktorej Česi prestávajú rozumieť. Smršť, ktorá sa zdvihla okolo sobotňajšieho referenda „o rodine“, je zaujímavou sociologickou sondou do rozpoltenej slovenskej duše a predovšetkým ukazuje, akí rozdielni sú v mnohých smeroch Slováci a Česi.

Pritom určite nie sú zásadne odlišní v partnerských vzťahoch a plodnosti. V Česku sa rozvádza každé druhé manželstvo, na Slovensku štyridsať percent. Mimomanželské deti má v Česku štyridsať percent párov, na Slovensku je to o niekoľko percent menej. Pôrodnosť je v oboch krajinách rovnaká, asi 1,4 dieťaťa na jednu ženu. Takže postupne a spoločne vymrieme a ešte predtým budeme starnúť v chudobe.

Zaujímavé je, že na tieto neblahé manželské a pôrodné trendy nemá žiadny vplyv náboženstvo. Pritom v tejto kategórii je rozdiel medzi Čechmi a Slovákmi azda ešte väčší ako medzi Jánošíkom a grófom Révayim. K viere sa v Česku hlási necelá pätina ľudí, naopak, na Slovensku viac ako polovica. A aj tak je to málo platné. Aj vo vraždách sme na tom štatisticky takmer rovnako a korupciu ani nemá cenu rozoberať. Je to zaujímavé a pritom banálne zistenie. Viera na naše konanie a činy nemá prakticky žiadny vplyv.

Napriek tomu sa na Slovensku našlo tak obdivuhodne veľa ľudí, ktorí podpísali petíciu a vyvzdorovali si referendum. Za výdatnej podpory cirkvi. A to je azda najzaujímavejší rozdiel. Rovnaká katolícka cirkev v Česku alebo skôr jej najviditeľnejší predstavitelia sú názorovo úplne niekde inde ako slovenskí kňazi a biskupi. Na českom kresťanskom portáli christnet.cz sa k referendu píše, že „kým pápež František sa pokúša ponúknuť svetu tvár otvorenej cirkvi, ktorá je autentickým domom Otca, na Slovensku katolícka cirkev postupne svoje brány zatvára“.

Nemám žiadne vysvetlenie na taký priepastný názorový rozdiel ani som žiadne dôveryhodné neobjavil. Isté však je, že veľká časť obyvateľov Slovenska si takúto konzervatívnu cirkev praje. Aj keď bude referendum neplatné, v cirkvi sa posilnia spiatočnícke názory a ešte viac sa uzavrie do svojich stredovekých predstáv. Až si hovorím, či to nie je rafinovaný spôsob, ako prinútiť pápeža Františka k misijnej ceste na vzdialenú planétu Slovensko.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie