Denník N

Tento úchvatný film oživí Vincenta van Gogha cez tisícky malieb

Vyše sto umelcov rozkresľuje diela slávneho maliara do animácií. Už trailer napovedá, že Loving Vincent bude unikátny film, aký tu ešte nebol.

Poľská maliarka Dorota Kobiela a britský producent Hugh Welchman zverejnili trailer k celovečernému filmu Loving Vincent. Všetko by bolo celkom normálne. Pokiaľ sa na obrazovke nezačnú hýbať maľby samotného Vincenta Van Gogha. A začne sa príbeh.

Pkresľovanie obrázkov nie je nová technika. Takzvaný rotoscoping filmári využívajú už dávno, no Loving Vincent tvorcovia predstavujú ako prvý celovečerný film maľovaný na plátne. A keďže dokonale kopíruje techniku holandského maliara, nebolo ťažké dosiahnuť efekt pohybu. Na jeho obrazoch je to práve rýchle nanášanie farby na plátno, krátke ťahy štetcom a kontrastné farby, ktoré navodzujú ilúziu pohybu. Drobné čiarky ťahajú pohľad pozorovateľa a vedú ho po celom obraze. Keď na obraze fúka vietor a tráva je zvlnená, pozorovateľ očakáva, že sa začne naozaj pohybovať.

Napriek tomu, že Van Goghova technika robí pohyblivosť obrazov vo filme hodnovernejšou, neuľahčila prácu umelcom, ktorí sa na projekte podieľajú v poľskom Gdansku. Viac ako sto umelcov vo Van Goghovom štýle presne kopíruje jeho štýl, pričom každá sekunda si vyžaduje 12 malieb. Dĺžka filmu sa odhaduje na 80 minút, a teda úlohou umelcov je namaľovať takmer 57 000 obrazov. Medzi nimi je zakomponovaných viac ako 120 maliarových obrazov, ktoré uvidíte z nových a neprebádaných perspektív.

Slávny postimpresionistický umelec zomrel pred 125-timi rokmi, no filmu akoby sám nadiktoval výslednú podobu. Ovplyvnil aj dej, je vytvorený z 800 listov, ktoré napísal. A práve jeden z nich inšpiroval poľskú režisérku k tomuto projektu. V liste písal Vincent bratovi, vraj spolu môžu hovoriť iba skrz maľby.

V duchu tohto posolstva sa Dorota Kobiela v spolupráci s BreakThru Films a Trademark films sebaisto odhodlala vyrozprávať príbeh tým najmenej tradičným spôsobom. Pomocou 57 000 plátien s olejomaľbami a cez výpovede dvadsiatich blízkych osôb Vincenta Van Gogha. Dej rekonštruuje okamihy, v ktorých figuruje holandský maliar, ale vďaka listom privedie diváka k ľuďom a udalostiam krátko pred jeho neočakávanou smrťou, píše štúdio BreakThru Films.

Hugh Welschman, ktorý je na čele oscarového štúdia BreakThru Films, sa postaral o financovanie projektu rovnako sympatickým spôsobom, ako je sympatický i samotný projekt. Zverejnil Loving Vincent na Kickstarteri, kde stanovil sumu na 40 000 libier. Peniaze potrebovali predovšetkým na zaplatenie umelcov, ktorí sa do tvorby filmu zapojili a následne na špeciálne upravené ateliéry.  Vyzbieralo sa vyše 53-tisíc  libier a do kín by sa film mal dostať ešte tento rok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie