Denník N

Žijete v Rakúsku či Maďarsku hneď za hranicou? Ak ste nevolili poštou, s pasom už neodvolíte

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Slováci, ktorí majú trvalý pobyt v prihraničných oblastiach Rakúska či Maďarska a dúfali, že odvolia s pasom v najbližšej slovenskej dedine, sa prerátali. Išlo to len v prezidentských voľbách, ktoré sú dvojkolové.

Posledné roky sa to týka najmä Bratislavčanov. Mnohí sa sťahujú za lacnejšími bytmi a domami do príhraničných obcí v Rakúsku a Maďarsku, i keď na Slovensku často naďalej pracujú a žijú. Početné slovenské komunity žijú v Hainburgu či v maďarskej Rajke.

Veľká časť z nich tam má nahlásený aj trvalý pobyt, a tým pádom prišli o občiansky preukaz. Zostal im len slovenský pas. Pred dvoma rokmi, počas prezidentských volieb, nemuseli myslieť na to, že ako Slováci bez trvalého pobytu musia dostatočne dopredu požiadať o možnosť voliť poštou. Stačil im pas, zajtra to tak však nebude.

Na snímke èlenka okrskovej volebnej komisie zapisuje volièa, ktorý ako doklad totožnosti predložil cestovný pas, vo volebnej miestnosti v štýlovej kolibe v pohraniènej obci Drietoma poèas 2. kola vo¾by prezidenta SR v sobotu 29. marca 2014. FOTO TASR - Radovan Stoklasa
foto – TASR

V prezidentských voľbách sa poštou voliť nedá, vysvetľujú  z odboru volieb ministerstva vnútra rozdiely medzi jednotlivými voľbami. Prezidentské voľby sú dvojkolové a pri druhom kole, ktoré sa koná dva týždne po prvom, by už úrady nestíhali voľby poštou zorganizovať. Nemôžu vopred vedieť, ktorí dvaja kandidáti postúpia.

Preto si mohli aj v roku 2014 stovky Slovákov z príhraničných dedín odskočiť do najbližšej dediny či mesta na území Slovenska, a odvoliť s pasom v ktorejkoľvek volebnej miestnosti.

V sobotných parlamentných voľbách táto možnosť nie je. Voliť sa dá len s občianskym preukazom, buď vo volebnej miestnosti v bydlisku, alebo s voličským preukazom. Pas žiadnej volebnej komisii stačiť nebude, ľudia žijúci v zahraničí bez trvalého pobytu mohli voliť jedine poštou. O takúto možnosť museli požiadať do 15. januára.

Možnosť voliť s pasom sa pred dvomi rokmi ukázala ako problematická aj preto, že sa dá zneužiť. Predviedol to bloger Martin Daňo, ktorý podvodne hlasoval dvakrát. Najprv vo svojej volebnej miestnosti s občianskym preukazom a potom v inej s pasom, kde komisii klamal, že nemá trvalý pobyt na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie