Denník N

Koniec kampane? Kdeže, ešte šesť rokov

Volebné kampane si v najbližších rokoch užijeme. Dlho neprejde ani jeden bez nových volieb.

Je vám ľúto, že sa volebná kampaň skončila? Zbytočne. Rok bez volieb zažije Slovensko najbližšie až v roku 2023. Budúci rok (a potom zas v r. 2021) nás čakajú župné voľby, v r. 2018 (a 2022) miestne voľby, v r. 2019 prezidentské a európske, a ak sa tentoraz nič nečakané neudeje, v roku 2020 budeme znova obsadzovať parlament.

Hlavnou výhodou je, že akokoľvek to túto sobotu dopadne, môžete sa tešiť, že už čoskoro je šanca na reparát. A potom na ďalší. A ďalší. Navyše roztrieštenosť kompetencií a spojenectiev zľahčuje vážnosť každej jednej volebnej tragédie.

Je tu však aj niekoľko mínusov. Tým hlavným je, že prípadný návrat k racionálnejšej verejnej debate bude len krátkodobý. Už budúcu jeseň sa bude rozhodovať napríklad aj o ďalšom županovi Banskobystrického kraja. Zamotaná situácia sa dá očakávať v Bratislave. Na juhu je možné ďalšie kolo súboja medzi maďarskými stranami. Kým teda najbližších pár mesiacov možno bude minimálne vládny prístup k utečencom umiernenejší, a s trochou šťastia nám to vydrží až po koniec predsedníctva v Únii, v závere roka sa začne rozbiehať krajská kampaň. A ak sa dovtedy nevyrieši migračná kríza, vrátime sa minimálne tam, kde sme teraz. Alebo na nejaké ešte horšie miesto, keďže extrémizmus už ukázal v regiónoch svoju silu a témy ako umiestňovanie utečencov sú bytostne lokálne a regionálne. Ľahko sa teda môže stať, že tu budeme mať armádu potenciálnych županov, ktorí sa predháňajú v tvrdeniach, kto koho kam nepustí a s kým ako zatočí. Keby aj prestali byť témou utečenci, stále sú tu Rómovia, gejovia či Maďari.

Okrem menšín sa môže triasť aj ústava – pred každými z posledných troch volieb prišla nejaká účelová novela (pred prezidentskými sme ochránili mužsko-ženské manželstvo a vylepšili justíciu, pred lokálnymi zachránili zásoby vody a najnovšie sme konečne prispôsobili zadržiavanie teroristov podmienkam slovenskej aplikačnej praxe).

No a nič si nehovorme o tom, že voľby nezvyknú prospievať vzťahom medzi stranami. Neexistuje totiž lepšia motivácia hľadať na iných chyby a vymedzovať sa než nutnosť presadiť svojich kandidátov na úkor tých ich.

Azda dostaneme teraz aspoň pár mesiacov na oddych. Lebo najbližších šesť rokov nás čaká obdobie takmer permanentnej kampane.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie