Denník N

Jedna sekunda rovná sa 21 hodín. Pozrite si HD video Zeme v infračervenom spektre

Na zaujímavom videu Američana Jamesa Tyrwhitt-Drakea v infračervenom spektre vidieť plynulý pohyb vodnej pary v atmosfére, pohlcovanie tepla oblakmi aj samotný pohyb našej atmosféry.

 

James Tyrwhitt-Drake je doktorand pokročilej mikroskopie na Univerzite Victoria v Kanade. Podarilo sa mu vytvoriť video zobrazujúce Zem v infračervenom spektre zo stoviek snímok stiahnutých z dvoch geostacionárnych satelitov NASA, GOES 13 a GOES 15. Na jeho video upozornil server io9.com.

Ľudské oko nie je schopné infračervené žiarenie zachytiť, ale z povrchu našej planéty vyžaruje neustále, rovnako ako z akéhokoľvek telesa v našom okolí, živého organizmu, ale aj vesmírneho objektu. Má vlnovú dĺžku medzi 760 nanometrami a jedným milimetrom.

Študent spracoval obrázky z kanála IR3, ktorý je citlivý práve na vlnové dĺžky okolo 6,5 mikrometra. Z každého satelitu stiahol sedemsto obrázkov v rozlíšení 3600×3000, spracoval ich a odstránil akékoľvek rušivé elementy. Navyše spojil do jedného videa zábery oboch hemisfér počas obdobia takmer dvoch mesiacov od 30. novembra 2014 do 26. januára 2015.

Výsledné video zobrazuje až 21 hodín na Zemi za jednu sekundu a je na ňom vidieť plynulý pohyb vodnej pary v atmosfére, absorpciu tepla oblakmi a samotný pohyb našej atmosféry. Čím svetlejšie obrazce vidíte na videu, tým viac infračerveného žiarenia sa odráža od atmosféry do vesmíru. Tmavšie časti predstavujú samotnú vodnú paru a oblaky.

Autorka je doktorandkou chémie na Univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku. Momentálne sa venuje výskumu umelých enzýmov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie