Denník N

Národ perfekcionistov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keby priemerný Slovák po rokoch snahy zbalil Scarlett Johansson, ráno by jej vynadal, že má strie.

70 percent ľudí v prieskume tvrdí, že nie sú spokojní s vývojom po roku 89, Šimečka sa verejne kajá a ospravedlňuje za zlyhanie novembrových intelektuálov, a najmä: absurdná otázka, či sa tu lepšie žilo za komunistov, alebo dnes, je stále braná ako niečo, na čo treba seriózne hľadať odpovede a donekonečna o tom diskutovať.

Občas to vyzerá, že keby priemerný Slovák po rokoch snahy zbalil Scarlett Johansson, ráno by jej vynadal, že má strie.

Buď sme národ perfekcionistov, alebo tunajšiemu obyvateľstvu zúfalo chýba akýkoľvek zmysel pre kontext. Skôr to druhé.

Nežijeme v raji. Ak si niekto pri štrnganí kľúčmi myslel, že v ňom žiť bude, a o 25 rokov neskôr zistil, že v ňom nežije a navyše už má aj problémy s erekciou, čo za komunistov rozhodne nemal, tak to je oveľa viac chyba jeho naivity než reálneho stavu Slovenska v roku 2014. A životosprávy.

Nežná revolúcia sa neukázala byť liekom na všetko.

Zo spoločnosti, v ktorej od zvôle tupých kariérnych aparátnikov záležalo, či vaše dieťa bude môcť ísť na vysokú, v ktorej sa s úplatkom chodilo aj po mandarínky, v ktorej sa ľudia navzájom hromadne udávali a z ktorej sa nedalo ani len normálne vycestovať, sa za 25 rokov (z hľadiska dejín v podstate cez noc) nestala harmonická domovina ušľachtilých elfov a spanilých víl. Zlá, zlá revolúcia!

Osobnostné predpoklady, ktoré zabezpečovali postup nahor za totality, mu rozhodne nie sú na prekážku ani dnes. Kolesík, Blaha, Martvoň a Brixi sú dnes približne tam, kde by boli, aj keby revolúcia nebola.

Nevysporiadali sme sa so sviňami, pusté ostali kandelábre našich ulíc. Neslušní hulváti ostali neslušnými hulvátmi, krásne idey sa ukázali byť povrchovo zmývateľné. Zlí, zlí intelektuáli!

Kradne sa aj naďalej, korupcia funguje, do nemocnice si treba priniesť toaletný papier, minimálna mzda je (čuduj sa svete!) minimálna, sľubovali nám Švajčiarsko, dvojnásobné platy, pravdu a lásku, ale oklamali nás a okradli. Zlí, zlí politici!

Všetci zlí, len ja dobrý.

Neviem, ako sa odborne nazýva extrémne vyvinutá schopnosť odmietnuť vidieť čokoľvek dobré, čo sa udialo, len aby sme sa mohli sebaľútostivo bahniť vo vlastnej frustrácii, ale tunajší ľud tým rozhodne trpí. Ale zasa na druhej strane, trpí rád a s noblesou.

Lebo z histórie sveta sme neustále zavaľovaní príkladmi dokonalých revolúcií, ktoré nezlyhali ako tá naša Nežná.

A celý postkomunistický blok prekvitá, Nóri hromadne emigrujú do Maďarska, Poľska alebo Slovinska, lebo všade tam je skvele, to len na Slovensku to celé trestuhodne zlyhalo.

To len my sme takí chudáčikovia vláčení osudom, ktorým celá tá sloboda nič nepriniesla, ach panenka Mária, patrónka Slovenska, prečo práve my sme museli zažiť jedinú nedokonalú revolúciu v dejinách ľudstva?!

Čo sme len komu urobili? No čo?!

Autor sa živí reklamou, publikuje aj ako Cynická Obluda 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie