Denník N

Nicholsonová: Nemyslela som, že sa budem modliť, aby KDH prešlo cez päť percent

SaS po voľbách. Foto – TASR
SaS po voľbách. Foto – TASR

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová má z exit pollu pre Markízu zmiešané pocity, obáva sa, že reálne čísla pre Kotlebovu stranu môžu byť ešte vyššie.

Čo hovoríte na výsledky prieskumu a prvé oficiálne čísla?

Je to ako kedysi hovoril Gašparovič: Je to taká radosť iná, je to taký smútok. Mám zmiešané pocity. Mám veľkú radosť z toho, čo uhrala SaS, veľmi sa teším, že nám ľudia dali druhú šancu. Je to obrovská vec a zodpovednosť a dúfam, že s tým budeme vedieť naložiť zodpovedne. Verím tomu. Ale to, že Kotleba má také percentá aké má, že bude mať toľko poslancov, koľko sa ukazuje, je pre mňa obrovské rozčarovanie. Ani neviem, čo mám na to povedať.

Čo sa stane počas najbližších dní? Aká vláda môže vzniknúť?

Môže byť aj patová situácia. Ak sa teraz neukáže, že porastú oproti exit pollu pravicové strany, tak si neviem predstaviť, ako sa dá dokopy pravicová vláda. Sme z exit pollu zvyknutí, že sa tam voliči neradi priznávajú k Smeru a ku Kotlebovi. Skôr sa obávam, že ich čísla budú vyššie, čo bude peklo. A potom sa bojím ešte tretej veci –  že sú pravicové strany, ktoré sa vopred dohodli so Smerom. A to, že Kotleba je teraz tak vysoko, im poslúži na ospravedlnenie, akoby chránili Slovensko pred extrémistami. A preto pôjdu do vlády so Smerom.

Koho myslíte?

Sieť a Most. To sú strany, ktoré neboli schopné jednoznačne povedať, že so Smerom nie.

KDH nie?

To bude rado, keď prežije. Nikdy by som si nemyslela, že sa vo volebnú noc budem modliť, aby KDH prešlo cez päť percent.

Čím to je, že pravicové strany tak klesli?

Tým, čo stvárali. KDH je tu 26 rokov v politike, sú to politickí dinosauri, ktorí ukázali, že toho nevedia veľa, len rozprávať. Prerozprávali sa 26-timi rokmi a myslím si, že volič chce dnes už niečo iné, že toho bolo dosť . Žiaľbohu, aj akcie, ktorých sa dopustili v minulom období, boli o tom, že ženy po umelom oplodnení majú ísť do väzenia. To je brutálne. Nanešťastie nechali príliš narásť radikálov ako Mikloško a spol. a takto sa im to vypomstilo.

A ako si vysvetľujete výsledok Siete?

Rado Procházka prepadol v diskusiách. Úplne. Bolo vidieť, ako sa krútil, či pôjde so Smerom alebo nie. Nebol schopný sa vymedziť ako silná opozícia. Podľa mňa to od neho každý očakával a nedal to. Keď som sa na to pozerala, tak to bolo hrozné sklamanie. Viem si predstaviť, že voliči, ktorí mu chceli dať hlas, ostali rozčarovaní. Aj som mala reakcie, že sa ľudia vo volebných miestnostiach po týchto debatách rozhodli, že nie Sieť, ale SaS. Na tom sme my získali.

Viete si predstaviť Richarda Sulíka ako premiéra?

Toho Richarda Sulíka, čo je v politike dnes, po tom, čo si prešiel a ako sa zmenil, by som si vedela predstaviť.

Ako premiéra?

Aj ako premiéra.

V akej funkcii by ste boli vy?

Ja by som veľmi rada robila dvojku Jozefovi Mihálovi na ministerstve práce. Nechali sme tam po sebe kopec rozrobených vecí a chápem to tak, že je moja povinnosť to dotiahnuť. Lebo som to sľúbila a myslím si, že by to mohlo fungovať. A takýchto druhých šancí prichádza málo.

Richard Sulík vylúčil z rozhovorov Mariana Kotlebu. Viete si predstaviť vládu so SNS alebo s Borisom Kollárom?

So SNS nie, určite nie. Kollár nemá koho do vlády ponúknuť. On bude len rád, keď bude kvasiť v opozícii, aj mu to želám, keď tam je. Čo iné mu želať? Nech si tam buduje aparát, ktorý by potom mohol prevziať aj zodpovednosť. Ale neviem si dosť dobre predstaviť, že by ponúkal ľudí do vlády. Budeme radi, ak by nám dal podporu z opozície, aj to je situácia, ktorá je dosť nebezpečná – videli sme to aj z minulosti. Ak je pár poslancov, ktorí nie sú úplne čitateľní a sú jazýčkom na miskách váh, tak to nemusí dopadnúť dobre.

Viete si predstaviť vládu z toľkých strán?

Bude to obrovská výzva a len dúfam, že všetci sú poučení z minulosti, vrátane nás, a že to bude síce zlepenec, ale bude stáť na veľmi silných základoch. A budeme riešiť len to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje. Ak sa teraz pošmykneme, bude to koniec nás všetkých.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie