Denník N

Procházka pripustil, že na čele Siete môže skončiť, o úver sa nebojí

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Radoslav Procházka a Sieť sú hlavnými porazenými týchto volieb. Zo strany s premiérskymi ambíciami zostal malý pravicový subjekt.

V iných štáboch sa spievalo, v bratislavskom hoteli Devín, kde trávili volebnú noc straníci zo Siete Radoslava Procházku, sa kapela zbalila po prvom exit polle. Ešte na začiatku večera zaspievali aj skladbu Happy od Pharrella Williamsa. No v priebehu noci nikto zo Siete šťastím nežiaril.

Procházka so zlým výsledkom akoby rátal ešte pred zatvorením volebných miestností. „Hovorili sme ľuďom, že do volieb ideme s veľkou pokorou. Pokojne sa môže stať, že nám na ňu dajú ešte o dôvod viac,“ povedal okolo pol deviatej večer, pred zatvorením volebných miestností.

Mal pravdu. Po prvých číslach z exit pollu TV Markíza zostalo v hoteli Devín, kde trávil v minulosti nepomerne úspešnejšiu volebnú noc aj Andreja Kiska, ticho. A trvalo aj počas priebežných výsledkov, a vlastne až do konca.

„Katastrofa, čo?“ prehodili občas kandidáti z nižších priečok.

Odstúpenie predsedu je na stole

Procházka pripustil, že po volebnej porážke nemusí ďalej viesť Sieť on. „Všetko je na stole, v pondelok o pol jedenástej zasadne predsedníctvo,“ povedal pred treťou ráno.

Dôvody neúspechu chcú vraj analyzovať s kolegami. No líder strany, ktorý v prezidentských voľbách pred dvomi rokmi získal vyše 21 percent hlasov, uznáva, že za tým mohlo byť aj nejasné vyhranenie sa voči Smeru. „Mohol to byť jeden z faktorov.“

Čo bude ďalej sa podľa Procházku uvidí. On sám však jasne odmietol akékoľvek úvahy o spolupráci s Marianom Kotlebom. „Nie, neviem si to predstaviť, a v strane, ktorá by si to predstaviť vedela, ja nemám čo robiť. Myslím si, že to tak vnímajú všetci do jedného.“

K Borisovi Kollárovi bol prívetivejší. „To je niekde inde, ako ĽSNS. Prinajmenšom z hľadiska obsahu.“

Úver? Ešte je rezerva

Sklamanie z nízkeho zisku Siete bolo badať na všetkých Procházkových kolegoch. Kamil Homoľa, ktorý mal v posledných mesiacoch na starosti terénnu časť kampane Siete, sa však o neúspechu baviť nechcel.

„Nie, ďakujem pekne,” povedal. Homoľa v minulosti pôsobil v SDKÚ, jeho meno figurovalo aj v kauze fiktívnych darcov SDKÚ, kde s Igorom Kucejom tvrdili, že účtovníctvo strany bolo v poriadku.

Sieť si na svoju výraznú kampaň vzala takmer trojmiliónový úver z českej Fio banky. Splatiť ho plánovala z príspevku od štátu za voľby.

Ten bude oveľa nižší, ako rátali, no podľa Procházku to aj tak bude stačiť. „Je tam relatívne pohodlná medzera,” tvrdí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie