Denník N

KDH padalo, až dopadlo na dno. Stratilo veľkú časť stabilných voličov

Centrála KDH. foto N - Ria Gehrerová
Centrála KDH. foto N – Ria Gehrerová

Najstaršia parlamentná strana vypadla z Národnej rady. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by to rozchodila.

Slovensko potrebuje vážne rozhodnutia. Rok 2016 môže byť veľkou a pozitívnou križovatkou, povzbudzovalo KDH svojím typicky umierneným spôsobom voličov na Facebooku ešte v sobotu dopoludnia.

O dvanásť hodín neskôr bola najstaršia parlamentná strana na kolenách a čakalo sa iba na to, či sa gilotína náhodou zasekne a či sa z 4,9 percenta nedostane na 5,01 percenta. Nezasekla sa a strana pre chýbajúcich 1800 hlasov vypadla z parlamentu.

To možno stačilo na koniec šancí na pravicovú vládu.

Klesajú už dlhší čas

Pád KDH sa pritom dal minimálne čiastočne očakávať. Nebol takým prekvapením ako pád Siete, ktorá sa ešte pred niekoľkými dňami stavala do úlohy lídra pravice a do parlamentu sa dostala ako najslabšia strana.

Popularita kresťanského hnutia klesá postupne už dva roky. Do obdobia pred voľbami prišlo za ten čas o takmer polovicu voličov a nebolo jasné, či sa jazda z kopca s miernym sklonom zastaví na siedmich percentách.

Už pred voľbami sa v KDH vážne hovorilo o výmenách vo vedení, a to bez ohľadu na výsledok hlasovania voličov. Za najmiernejšie riešenie považovali  výmenu niekoľkých podpredsedov, o možnej výmene Figeľa sa však len šepkalo s podmienkou výsledku pod sedem či šesť percent.

Stabilní voliči odskočili

Kde KDH urobilo chybu? V prvom rade v tom, že nemenilo nič na svojej agende a tempe.

Hnutie sa spoliehalo na silné jadro voličov v dôchodkovom veku a zopár takých, ktorí stranu volili, a zároveň nezapadali do tejto šablóny. Voči Smeru sa KDH vymedzovalo a o tom, že chcú vymeniť tandem Fico – Široký, hovoril Figeľ opakovane.

Samotná kampaň však bola skôr nekonfliktná. Heslá o rodine a podpore zamestnanosti boli mdlé a motív ženy s dieťaťom zabaleným do slovenskej vlajky skôr poburoval.

Výsledkom bolo, že od KDH odskočila veľká časť stabilných voličov – zrejme k OĽaNO i SNS – a nových hnutie nenabralo.

Vysvetlenie Jána Figeľa? Dôvody boli „vnútornej povahy, ale aj vonkajšej“. Výsledok bol podľa neho daný „politickou ponukou, ale aj nastavením spoločnosti“ – teda tým, čo sa očakáva a hľadá na politickej scéne a tým, že im voliči odišli do iných strán.

Mali uvoľniť miesto iným

Zakladateľ KDH a jeho bývalý predseda Ján Čarnogurský vidí dôvod prehry inde. „Tieto voľby už definitívne odhalili, že toto vedenie, ktoré sa kontinuálne držalo v KDH, nemalo ani za necht politického talentu a malo už dávno uvoľniť miesto iným. Minimálne Ján Figeľ, Pavol Hrušovský, Július Brocka a Pavol Abrhan by mali odstúpiť zo všetkých funkcií a ani sa o ne už neuchádzať,“ vraví.

Hnutie prehru priznalo, aj to však urobilo sebe vlastným spôsobom. Riešiť ju nebude tak, že sa Ján Figeľ okamžite vzdá funkcie predsedu, ale formalisticky, ako to robilo vždy – na Rade KDH o dva týždne a tak, že vedenie vrátane predsedu ponúkne funkcie a rozhodne sa hlasovaním.

Preberie sa KDH z prehry? Takých prípadov u nás nemáme veľa – vlastne iba SNS, ktorá z parlamentu vypadla dvakrát a podarilo sa jej vrátiť.

Čarnogurský si myslí, že to definitívny koniec kresťanského hnutia nie je. Okrem príkladu SNS pripomína aj české KDU – ČSL. „Podobnú cestu  môže mať aj KDH,“myslí si Čarnogurský.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

KDH

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie