Denník N

Neonacisti v parlamente a ťažká prehra Fica, píšu o voľbách svetové médiá

Jednou z mála alternatív je podľa českého publicistu Luboša Palatu úradnícka vláda zostavená prezidentom Kiskom, ktorá by v čele Slovenska stála v čase predsedníctva EÚ. Do roka by potom prišli predčasné voľby.

Zostaví Kiska úradnícku vládu?IDNES.cz_logo

„Slováci sa po voľbách prebudili do povolebného rána, v ktorom po noci niet víťazov,“ píše český server idnes.cz. Víťazom podľa neho nie je ani najsilnejšia strana Smer, ktorá výrazne prepadla. To isté platí aj pre lídra pravicovej opozície Richarda Sulíka, pretože obaja len veľmi problematicky môžu poskladať zmysluplnú vládu.

Ako si všíma komentátor Luboš Palata, do parlamentu sa dostalo viacero antisystémových strán vrátane otvorených neonacistov Ľudovej strany Naše Slovensko. Podľa neho sa buď v najbližších týždňoch podarí vytvoriť vládu z dosiaľ nepredstaviteľnej kombinácie politických zoskupení, alebo iná doteraz nevídaná vec.

„Tou je úradnícka vláda zostavená prezidentom Andrejom Kiskom, ktorá by v čele Slovenska stála v období, keď bude od júna predsedať Európskej únii. Do roka by potom prišli predčasné voľby.“

Prekreslená politická mapaIHNED

Jediným istým výsledkom týchto volieb podľa ihned.cz je, že slovenská politická scéna je úplne prekreslená, v parlamente zasadnú neonacisti, nevyspytateľný populista Boris Kollár a že Smer vyhral s oveľa menším náskokom, ako sa čakalo.

Analytici sa podľa neho zhodovali v jednom: vstupom neonacistov sa Slovensko neposunulo k extrémizmu. „Zdá sa, že slovenský volič je mimoriadne frustrovaný a mimoriadne unavený,“ povedal sociológ Michal Vašečka.

Kotleba bol neonacista, jeho názory sa nezmeniliBBC_3

O Marianovi Kotlebovi napísala článok aj BBC. „Termín neonacista sa udáva, často nerozumne, na opísanie niekoho, kto je jemne napravo od Marine Le Penovej. Ale Marian Kotleba je iný – on kedysi bol doslova neonacista,“ píše britské médium na portáli.

Podľa neho len donedávna chodil v uniforme urobenej podľa Hlinkovej gardy. Jeho nasledovníci prijali zvyky, pozdravy, symboly a rétoriku Slovenského štátu.

„A nemýľte sa, Slovenský štát bol autoritatívny, klerofašistický režim na modeli nacistického Nemecka. Hlinkova garda nadšene poľovala na nepriateľov režimu, ako boli Židia,“ píše v článku BBC.

Odkedy sa Kotleba stal županom, jeho šatník sa zmenil. „No slovenskí komentátori hovoria, že jeho tetovania a jeho názory sa nezmenili,“ dodáva BBC.

 

Prekvapili neonacisti v parlamenteAssociated-Press-logo

Prekvapením volieb je, že prvýkrát sa do parlamentu dostali neonacisti, píše svetová agentúra AP. Pripomína, že predchádzajúca strana Mariana Kotlebu Pospolitosť, čo organizovala protirómske protesty a vyslovovala sympatie k Slovenskému štátu, ktorý bol spojencom nacistického Nemecka, už bola zakázaná.

Cituje aj slovenského ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, že vnímanie Slovenska v Európe sa skomplikuje: „Zvolili sme fašistov do parlamentu.“

Ako sýrski utečenci uniesli slovenské voľbyhuffington-post-logo

Tieto dni sú voľby v strednej Európe zlou správou pre liberálnu demokraciu, píše Huffington Post. V roku 2014 bol znovuzvolený v Maďarsku Viktor Orbán, ktorý zmenil svoju krajinu na neliberálnu demokraciu, v roku 2015 má v Poľsku znovu moc Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kacyńského, ktorý vyzdvihuje Orbánov model z Budapešti už od roku 2011.

Zlé správy sa čakali aj zo Slovenska, ale nakoniec úplne iné, než sa myslelo. Ficovi nepomohlo strašenie moslimami ani utečencami, naopak, podľa Huffington Post vytvoril platformu pre viacero krajne pravicových strán.

Najvýraznejšou z nich je strana Mariana Kotlebu, ktorá je šokujúco najväčšou medzi prvovoličmi. „Fico však stále môže byť premiérom, ale bude musieť zostaviť koalíciu, ktorá môže byť najobdivuhodnejšou výzvou pre dlhú politickú kariéru,“ píše Huffington Post.

Ťažká porážka pre FicaWV3ZnFQZ

Rakúsky server Krone.at píše, že vládnuci sociálni demokrati Roberta Fica utrpeli ťažkú porážku v parlamentných voľbách. Cituje europoslankyňu Smeru Moniku Beňovú, že je škoda, že máme fašistov v parlamente.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Svet

Teraz najčítanejšie