Denník N

U prvovoličov bodoval Kotleba, chyba môže byť v školstve

Marian Kotleba s manželkou Frederikou, zamestnankyňou podniku, ktorý ovláda samosprávny kraj. Foto - TASR
Marian Kotleba s manželkou Frederikou, zamestnankyňou podniku, ktorý ovláda samosprávny kraj. Foto – TASR

Prvovolič má rád niečo výrazne, krikľavé, čo si všimne. Bohužiaľ, Sme rodina aj Kotlebovci toto kritérium spĺňajú, vraví poslanec SaS Martin Poliačik.

Ukázali to už simulované študentské voľby, parlamentné to iba potvrdili. Strany Borisa Kollára aj Mariana Kotlebu majú výraznú podporu medzi mladými.

Prvovoliči od 18 do 21 rokov dali podľa exit pollu televízie Markíza až 23 percent hlasov Kotlebovi, SaS 18, OĽaNO 13 a Kollárovi 11 percent.

Video: Kotleba: Raz v tej vláde budeme
autor: Martina Pažitková

Prvýkrát mohlo tento rok v parlamentných voľbách voliť približne 200-tisíc mladých. Vysoká podpora u prvovoličov neznamená, že Kotlebu poslali do parlamentu iba mladí, no jeho úspech s vekom voliča klesal. Martin Slosiarik z agentúry Focus, ktorá robila exit poll, vraví, že sa ich názor ešte môže ľahko zmeniť a v ďalších voľbách môžu hlasovať inak.

“Politická socializácia ešte pri nich nie je ukončená. Prvýkrát sa často stretávajú intenzívnejšie s politikou aj s jej dôsledkami,” vraví Slosiarik.

Môže to byť podľa neho aj prejav toho, že mladí ešte chodia na školu alebo ju skončili, majú problém s prácou, stretávajú sa s korupciou a systém im nepomáha a cítia sa v ňom stratení.

Poliačik: Prvovolič má rád niečo krikľavé

“Prvovolič má rád niečo výrazne, krikľavé, čo si všimne. SaSka aj Kotlebovci toto kritérium spĺňajú,” vraví poslanec SaS Martin Poliačik. Pred voľbami oslovoval mladých voličov aj cez video, v ktorom rapuje.

Obe strany podľa neho vyčnievajú z radu, provokujú, sú v niečom iné a sú silné na internete. “Je potom prirodzené, že vo svojom intelektuálnom segmente medzi prvovoličmi majú väčší záber.”

“Výsledok je dôsledkom toho, ako sa spoločnosť štát a vzdelávací systém staval k práci s mládežou,” vraví Martin Kuštek z Rady mládeže Bratislavského kraja, ktorá pripravila študentské voľby na stredných školách.

Na vzorke takmer 12-tisíc študentov v nich nanečisto vyhralo hnutie Sme rodina – Boris Kollár a druhá bola strana Kotleba – ĽSNS.

Výchova a vzdelávanie – problém

Čo sa dá s výsledkom hlasovania mladých robiť? Poliačik vraví, že vo vzdelávaní je niečo zlé a prvovoliči sú toho ukážkou. “Mladých to prirodzene ťahá k rebélií, ale tá by mohla byť moderovaná a vzdelávanie by to mohlo zriediť.” Viac by sa podľa neho mala podporovať výchova ku kritickému mysleniu, zapájaniu do komunity a výchove k zodpovednosti za vlastné hlasovanie.

Martin Vavrinčík zo združenia Hráme o veľa, ktoré vyzývalo ľudí voliť, hovorí, že je to dôsledok odtrhnutosti politického establišmentu od krajiny, nielen problém prvovoličov. No mladí podľa neho nemajú voličský návyk, zhoršuje sa kritické vyhodnocovanie informácií.

“Je skratkovité povedať, že toto je výsledok zanedbaného školstva, ale časť pravdy tam asi bude. Mladí ľudia sú vždy náchylní na protestný hlas viac ako iní a keď dostanú dobrú ponuku na protest, tak ju využijú.”

Kuštek hovorí, že by vzdelávanie malo byť viac aj o zapojení mladých do verejného života, napríklad cez školské rady študentské parlamenty.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boris Kollár

Marian Kotleba

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie