Denník N

Prekvapenie. Nemyslím

Dúfam, že zavládne politický pragmatizmus. Smer sa nezaobíde bez pravice a pravica sa nezaobíde bez SNS.

Autor je historik,
riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici

Tak a máme 5. marec za sebou. Vydržal som si prepínať kanály skoro do tretej ráno. Potom som už nevydržal. Prekvapenie prvé – Kotleba. Teda podľa expertov. Nebyť toho, že v posledných dvoch týždňoch sa začala črtať celkom jasne tendencia, že ĽS-NS prejde do parlamentu, tak možno aj áno. Ak však analytici v nočnom vysielaní hovorili, že to nečakali, tak asi politike nerozumiem. Skoro dva týždne pred voľbami som volal redaktorovi Denníka N Danovi Vraždovi a povedal som mu, že hnedý župan prejde do parlamentu. Veľmi mi neveril, a hlavne dúfal, že to tak nebude. A možno aj povedal, prosím ťa, Ne straš.

Ak pár dní pred voľbami stávkové kancelárie prestali brať stávky na vstup kotlebovcov do parlamentu, tiež to o niečom hovorilo. No a vidíte. Vrece zemiakov je v parlamente, a teraz si môže na to dať dva deci orešanského. Nakoniec pripiť si môžu viacerí, nakoniec veď Sme rodina. Prekvapenie číslo dva a tu aj pre mňa. Boris Kollár bude musieť zmeniť svoj slogan, stal sa politikom. So všetkými dôsledkami.

Prekvapenie číslo tri – KDH. Zdá sa, že niektorí jeho voliči uprednostnili „vlastenca“ a „ochrancu kresťanstva“. Myslím si, že všetci voliči ĽS NS zabudli na jedno. Nenávisť nie je program. Nenávisť je len nenávisť. Pohyb hlasov na pravej strane politického spektra podľa mňa nie je prekvapením. Voliči uprednostnili razantného a v debatách presvedčivého Richarda Sulíka a ukrivdeného Igora Matoviča. Mám taký dojem, že práve prestrelka Fico – Matovič najviac v konečnom dôsledku pomohla k nástupu extrémistov.

Naozaj úprimne dúfam, že sa Sulíkovi podarí vybudovať dôsledne liberálnu stranu. Doteraz som tam pozoroval príliš mnoho konzervativizmu. Tak ako nakoniec aj u Smeru, ktorý konzervativizmus často pretláčal aj proti jasným sociálnodemokratickým témam. Raz sa to muselo prejaviť. Ak sa nepodarí vytvoriť jasnú štruktúru stabilných politických strán, čakajú nás aj v budúcnosti problémy. Dúfam, že zavládne politický pragmatizmus.

Aj v negatívnych tendenciách zvyknem hľadať racionalitu. Vstup extrémistov do parlamentu dáva šance na vytvorenie akýchkoľvek doteraz nemysliteľných koalícií. Smer sa nezaobíde bez pravice a pravica sa nezaobíde bez SNS. Inak divím sa, čo včera niektorí politici oslavovali, lebo nie je čo. Jediným víťazom je vrece zemiakov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie